- Redaktører orker ikke svare

<pSvensk forsker vil ha redaktørene til å snakke med leserne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medieforsker Torbjörn von Krogh mener mediene har mye å tjene på en dialog med leserne. Foto: Stein Ove Korneliussen.Medieforsker Torbjörn von Krogh mener mediene har mye å tjene på en dialog med leserne. Foto: Stein Ove Korneliussen.

- Jeg møter redaktører som sier de ikke orker å svare leserne, og bruker som argument at de få flere hundre mail hver dag. Men hvis de deltar i en diskusjon på en blogg, så slipper de å svare på mange av de individuelle spørsmålene, sier fra Sverige til ABC Nyheter.

Forskeren mener at dialogen med leserne ikke bare skal innebære å svare på konkrete spørsmål, men å være åpen om det redaksjonelle verdigrunnlaget. Han ønsker at media skal være åpen om konflikter internt.

Som et eksempel på dette, viste han en video fra en svensk redaksjon, der redaktøren og sjefredaktøren var uenig om de skulle identifisere en person eller ikke. Diskusjonen ble i sin helhet gjort tilgjengelig på Internett.

Svært lukket for innsyn og kritikk

von Krogh, som også er tidligere sjefredaktør for Pressens Tidning i Sverige, holdt innledningsforedraget på et seminar om åpenhet i media mandag. Transparency International Norge satte mandag søkelys på det som mange mener er manglende åpenhet fra mediene.

Transparency International skriver i konferanseprogrammet:

«Mediene har grunnleggende betydning for utøvelsen av demokrati og offentlighet i samfunnet. De krever stadig mer åpenhet av næringsliv, storting, regjering, departementer, kommuner, partier, interesseorganisasjoner og andre samfunnsaktører. Men selv er mediebedriftene og redaksjonene ofte svært lukket for innsyn og kritikk, til tross for den store makt de forvalter.»

- Jeg mener at gode journalister og gode aviser alltid har vært opptatt av hvordan leserne reagerer. Men det har ikke vært muligheter til å gjøre det før i de siste årene, hvor man på nettet aktivt kan diskutere med leserne.

- Naturlig spenningsforhold

Medieforsker Torbjörn von Krogh, mener at redaktørene må begynne å forholde seg til leseren på en helt annen måte. Han mener at den nye medievirkeligheten som har oppstått på nettet legger grunnlag for å forholde seg til leserne på en helt annen måte enn man hadde mulighet til før.

- Det er et naturlig spenningsforhold mellom medier og sine brukere, og sånn må det være. Man bør absolutt ha en åpen dialog med sine lesere, og jeg ser mange tegn på at det blir sånn. I dag er mediene utfordret på en helt annen måte, og de må tenke seg om både en og tre ganger hvordan de skal forholde seg til leserne.

Personvernpolicy