Tokyo er mer enn en by

<p class="hidden">Tommy Tokyo & Starving For My Gravy er blant Warner Musics største satsinger denne høsten. Foto: Marcel Leiënhof (Warner Musi/promo) </p>
Tommy Tokyo & Starving For My Gravy er blant Warner Musics største satsinger denne høsten. Foto: Marcel Leiënhof (Warner Musi/promo)

<pTommy Tokyo og hans band, Starving For My Gravy, er på alles lepper denne høsten. ABC Nyheter har snakket med mannen med det flotte skjegget. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spilte på Down On The Farm i 2007. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)Spilte på Down On The Farm i 2007. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)

Tommy Lorang Ottosen er en mann som med sitt alter ego Tommy Tokyo vil sette sitt preg på musikk-Norge anno 2008. ABC Nyheter slo av en prat med ham samme dag som han slapp sitt første album på stort selskap.

- Jeg er glad for at det som skjer nå ikke skjedde for ti år siden, forteller Tommy Tokyo til ABC Nyheter.

- Resultatet ville ikke blitt det samme, og i løpet av årene som har gått har jeg modnet. Det er viktig å ikke gro fast med noe her i livet.

Tommy Tokyo er fra Onsøy i Fredrikstad, et sted som musikeren fremdeles har som base for seg og sin familie. Og det er stedet hvor låtene og musikken blir født. Det er her Tommy sitter og skriver tekster som han senere setter musikk til. Han skriver ofte låter om nære ting, gjerne med familiære bånd. Men gir gjerne også kommentar til verdenssamfunnet.

- Jeg liker å skrive om ting som folk kan kjenne seg igjen i. Om hverdagslige ting. Sånn sett er det et snev av sannhet i de fleste av låtene mine.

I Madonnas fotspor

Selv om Tommy Tokyo & Starving For My Gravy har fått mye oppmerksomhet som første norske artistnavn med en såkalt 360-avtale , en lignende avtale som Madonna signerte med Live Nation i fjor høst, er det ikke første gang Tokyo gir ut musikk på plate. Så lang tilbake som i 2002 så «Tommy Tokyo EP» dagens lys, og i fjor vår albumdebuterte han med «Octopusdrunk & Arms To Prove It» på det uavhengige selskapet Osito Records.

- Dette har til nå vært et fremmedelement i norsk sammenheng, men vi har sikret oss en fin kontrakt, bedyrer Tommy. - Det var vi selv som ville ha den avtalen, og vi har fått inn mange punkter som er viktige for oss. Vi bestemmer for det meste selv og har dessuten fullstendig kunstnerisk frihet.

Flere selskaper var på banen før Warner til slutt trakk det lengste strået og sikret seg underskriften til den skjeggete østfoldingen.

Siden avtalen ble underskrevet før jul i fjor har Tommy Tokyo & Starving for My Gravy arbeidet med albumet «Smear Your Smiles Back On» som kom ut på giganten Warner Music i forrige uke og som i etterkant har høstet mange lovord fra kritikerne i omtrent hver bidige lille avkrok i vårt langstrakte land. Selv om anmeldelsene som er publisert da vi møter Tommy Tokyo har vært udelt positive, innrømmer han at han tenker på hva som vil komme i avisene dagen etter:

- Det er klart man bryr seg om anmeldelser. Jeg tror ikke noe på dem som sier at de ikke lar seg prege av hva kritikerne skriver. Men det får gå som det går. Jeg hadde i hvert fall ikke levert fra meg et produkt hvis jeg ikke selv var fornøyd med resultatet og kan stå inne for det, understreker han og tilføyer at negative omtaler kan bli en mental faktor som gjør det tyngre å jobbe med musikken.

Det synes imidlertid ikke som om han hadde noe som helst å frykte. ABC Nyheters anmelder hevdet for eksempel at Tommy Tokyo & Starving For My Gravy «spiller fletta av stort sett alt som kan krype å gå i vårt langstrakte land».

Ingen bestemt sjanger

Sjangermessig er det ikke umiddelbart helt enkelt å sette Tommy Tokyo & Starving For My Gravy i en bestemt musikalsk bås.

Norges nye rockhåp? Foto: Marcel Leiënhof (Warner Music/promo)Norges nye rockhåp? Foto: Marcel Leiënhof (Warner Music/promo)

- Jeg er åpen til sinns når det gjelder musikalske retninger, avslører han. - Jeg prøver stadig å oppdage nye ting samtidig som jeg er bevisst på å ikke sovne bort og gro fast. Mange vil gjerne at en artist skal gjøre mange forskjellige ting og bli ferdige med det og gå videre, en filosofi som jeg tror fungerer i mitt tilfelle også.

Samtidig som Tokyos musikk bærer preg av at han tenker nytt, legger han heller ikke skjul på hvem han har latt seg inspirere av.

- Jeg har alltid blitt inspirert av gamlekara som Dylan, tidlig Cohen og Waits, men også av yngre sjeler som Bonnie 'Prince' Billy.

Forrige gang Tommy ga ut plate jobbet han på nøkternt gjør-det-selv-vis uten tilgang til eksklusive studiofasiliteter. Denne gang har han jobbet under helt andre kår.

- Den største forskjellen med å lage denne platen er oppgraderingen av utstyret. Og da blir det jo en annerledes måte å jobbe med låtmaterialet på, sier han.

- Utgangspunktet er i og for seg det samme, jeg jobber like spontant og direkte som tidligere, men arbeidsmetodene er nok bedret noe, konkluderer han beskjedent.

Demokratisk prosess

Tommy Tokyo skriver de fleste av tekstene sine før han komponerer musikken. Kommunikasjonen mellom han selv og bandmedlemmene foregår på demokratisk elektronisk vis.

- Jeg lager stort sett det meste klart før jeg møter musikerne i bandet og vi treffes for å drøfte detaljene. På den måten kommer også musikernes meninger bedre frem før vi til slutt enes om hvordan det endelige resultatet skal låte.

Bandet Starving For My Gravy er et forholdsvis nytt tilskudd til Tommy Tokyo, selv om han også tidligere har benyttet fullt band under konserter og andre arrangementer han har opptrådt på.

- Bandet er formet på forståelse og vi har en god kommunikasjon, sier han.

Starving For My Gravy er nå blitt Tokyos faste band:

- Jeg har aldri vært sammen med en bedre gjeng. Kombinasjonen er en slags sammenkomst av mennesker som er blitt veldig riktig, konkluderer han.

Tommy har som nevnt holdt det gående i noen år allerede, men det var i fjor under en opptreden på by:Larm i Trondheim at karrieren så smått begynte å skyte fart. Karrieren er på vei opp og kanskje når Tommy sine mål før han vet ordet av det:

- Målet er å kunne leve av musikken. Det må på en måte bare ut. Jeg tror alle som driver med musikk ønsker det.

Tar gjerne familien med på turné

Som småbarnsfar er det en liten kabal som må gå opp for at artisten skal kunne jobbe med det han aller helst vil. Og dersom karrieren tar av i så stor grad at han må turnere mye i utlandet, så ser han ikke på det som noen umulighet:

Med sitt forrige liveband på Down On the Farm. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)Med sitt forrige liveband på Down On the Farm. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)

- Familien har vært en støtte hele veien. Jeg kunne godt ha tenkt å legge ut på en omfattende turné, men i så fall vil jeg nok ta familien med meg.

Når det gjelder utenlandssatsing så er ikke det førsteprioritet akkurat nå. Men Tommy Tokyo har registert økende interesse fra fjerne strøk gjennom hans MySpace-sider.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger, spesielt fra England og Canada. Dessuten sto det en fantastisk omtale på PopMatters, og helt uavhengig av dette kom jeg også inn på en liste i USA.

Warner satser trygt og godt på hjemmemarkedet i Norge i første omgang, men allerede i løpet av høsten skal det nye albumet gis ut også i Sverige. Hva som følger deretter gjenstår å se, men det er ikke utenkelig at Tommy Tokyo & Starving For My Gravy etter hvert blir distribuert langt utover de nordiske traktene.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy