Ambulansesjåføren etter Sofienbergssaken

Beklager krenkende uttalelser

<strong>Ikke blodig nok:</strong> Ali Farah var ikke bevisstløs da ambulansepersonellet kom til Sofienbergparken. Dette bildet var ikke blodig nok for andre medier. Foto: Øyvind Låte.
Ikke blodig nok: Ali Farah var ikke bevisstløs da ambulansepersonellet kom til Sofienbergparken. Dette bildet var ikke blodig nok for andre medier. Foto: Øyvind Låte.

Men ambulansesjåføren mener de var milde og forståelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidsforløpet

17.00: Ali Farah blir slått ned i Sofienbergparken. Han slår bakhodet i asfalten og er bevistløs i 3-5 minutter.

17.07: Den første telefonen til 113 blir tatt.

17.10: Oppdraget starter for ambulansepersonellet.

Ambulansen kjører først feil.

17.13: Fremme på stedet.

Farah holdes da nede av venner, men er ved bevissthet.

Det er uenighet mellom ambulansesjåførene og vitner om hvordan Ali Farah ble undersøkt og hva som ble sagt og hvem som reiser ham opp.

Ambulansesjåførene vurderer at Farah bør til legevakten. De har åpnet ambulansen og Farah blir ført mot ambulansen.

Så urinerer han og treffer den ene ambulansesjåføren og ambulansen.

Da sier sjåførene: «Nå er toget gått for den mannen» og «Din gris».

De vurderer da Farah som mulig ruspåvirket og utilregnelig og mener at politiet bør transportere ham.

Det er uenighet om beskjedene som ble gitt mellom ambulansesjåfører og politiet.

17.19: Ambulansen prøver å reise, men blir holdt igjen av vitner og politiet må gripe inn.

17.20: Rapporterer at de har dratt uten Ali Farah.

Politiet bestiller marje, men det er ingen ledige.

17.25: Kohinoor Nordberg, Ali Farah og en venn reiser i drosje til legevakten.

17.35: Farah blir registrert på legevakten.

18.10: Tilsett av lege og det blir besluttet å sende ham til Ullevål.

18.41: Ambulanse bestilles på gul hastetur.

18.45: Systemet faller ut.

18.46: Ambulanse kontrollerer om det er samme person som ble vurdert som et ordensproblem tidligere.

18.57: Ambulanse bestilles på nytt på rødt akuttoppdrag.

19.08: Ambulanse drar fra legevakten med Ali Farah.

19.13: Ambulansen ankommer Ullevål.

CT viser blødninger under hjernehinnen på venstre side.

23.00: Han blir lagt i respirator.

01.00: Han blir operert.

Han blir liggende i koma i ti dager.

Ambulansesjåfør Erik Schjenken beklager uttalelsen om at «nå har toget gått for denne mannen». Han ser at uttalelsen isolert sett fremstår som krenkende.

Men han fremholder likevel at «sett i sammenheng med at uttalelsene kommer som en følge av det vi oppfatter som en bevisst provokasjon (at Ali Farah urinerer og treffer den andre ambulansesjåføren og ambulansen) blir uttalelsene milde og forståelige.»

Schjenken og hans kollega har begge klaget på Statens Helsetilsyns avslag av deres anke på advarselen de fikk etter at de unnlot å ta med seg en skadet Ali Farah fra Sofienbergparken i fjor.

Du kan lese hele klagen hans her.

Og svaret fra Helsetilsynet her.

- Ensidig fremstilling

Foto: Heiko Junge, ScanpixFoto: Heiko Junge, Scanpix

«Denne saken har fått en medieoppmerksomhet som mangler sidestykke og så å si alle instanser er farget av en utelukkende ensidig fremstilling i media med bilder fra stedet som mer enn antyder at vi reiste fra en pasient i hjelpeløs tilstand (…)»

Det skriver Schjenken i klagen. Han er skuffet over at ikke andre medier har omtalt deres side av saken.

Sofienbergsaken har blitt omtalt i rundt 6000 saker i media siden i fjor.

«Det er ingen som mer enn oss beklager at vi ikke selv transporterte pasienten til legevakten den dagen. Vi har måttet tåle en massiv forhåndsdømming og offentlig fordømmelse av media og regjeringsmedlemmer i lang tid etterpå.»

Han peker på flere punkter der han mener at Helsetilsynet tar feil eller unnlater å ta hensyn til formildende omstendigheter.

Han mener at det ikke er tatt hensyn til at Farah ikke hadde symptomer eller tegn som ga grunn til å mistenke alvorlig helseskade og at de handlet i forhold til det.

Ingen medisinsk betydning

Han påpeker også at de aldri hadde intensjoner om å overlate pasienten til seg selv selv om de ikke ville transportere ham i ambulansen. Politiet på stedet bestilte en større politibil (marje), men Kohinoor Nordberg, Ali Farah og en venn reiste i drosje til legevakten.

Foto: Cornelius Poppe, ScanpixFoto: Cornelius Poppe, Scanpix

- Medisinske sakkyndige har konkludert at tidsbruken i behandlingen ikke har hatt noe å si for utfallet, dette underbygger at eventuelle feil fra ambulansesjåførene ikke fikk noen betydning, skriver advokat Bjørn Rudjord.

Men Helsetilsynet la i sin advarsel vekt på at å ikke transportere pasienten eller sørge for at han ble transportert og dermed få legehjelp innen rimelig tid, kan få alvorlige helsemessige følger for pasienten.

- At en pasient som får dobbel dose med morfin likevel overlever fordi noen tilfeldigvis oppdager det, kan ikke ha betydning for om det var feil av sykepleieren å gi dobbel dose, forklarer seniorrådgiver Bjørn Jamtli, som har vært saksbehandler hos Helsetilsynet.

De mente at ingen av klagene fra ambulansesjåførene inneholdt ny informasjon og de er nå oversendt Statens helsepersonellnemd. Vanlig behandlingstid er her tre måneder, men fra nemnda opplyses det at saken tidligst vil behandles på møtet i slutten av november. Nemnda er siste behandlinginstans i forvaltningen. Etter dette er det eventuelt bare rettens vei å gå.

- Ukritisk forhåndsdømming

For det er ikke bare Ali Farah som har fått alvorlige helseproblemer etter hendelsen. Professor i psykiatri ved Ullevål universitetssykehus, Øivind Ekeberg, sier til ABC Nyheter at Schjenken og de andre involverte har blitt utsatt for en ekstrem traumatisering.

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen uttalte at: «Denne saken må føre til et vendepunkt. (...) Vi kan aldri akseptere bevisst åpenbar rasisme eller ubevisste fordommer.» Denne saken må føre til et vendepunkt. (...) Vi kan aldri akseptere bevisst åpenbar rasisme eller ubevisste fordommer.

- Når offentlige personer som selv har søkt medienes oppmerksomhet har blitt utsatt for slik eksponering har det i noen andre tilfeller endt med selvmord. I denne saken ble vanlige mennesker utsatt for en ukritisk forhåndsdømming av fremstående politikere. Dersom man fortsetter slik, er det bare et tidsspørsmål før noen tar livet sitt, sier Ekeberg.

Schjenken har skrevet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og bedt dem vurdere uttalelsene fra fire statsråder som han mente forhåndsdømte ham. Komitéen skal vurdere det 30. september.

Han forklarer at graden av traumatisering bestemmes av hvor stor trusselen oppfattes å være og hvor langvarig den er. I dette tilfellet har varigheten vært svært lang og traumatiseringen større. Han sier at det Schjenken ble utsatt for kan oppleves som et psykisk overfall og viser til at han nå har vært sykemeldt i over et år.

- Det er flere grunner til at eksponeringen har virket så sterkt. Særlig er det fordreiningen virkeligheten som er vanskelig å forholde seg til, mener Ekeberg.

Han viser til at når noen angriper din personlige integritet kan man forsvare seg. Men dersom man ikke kjenner igjen beskrivelsen eller ankepunktene blir det vanskeligere.

- Saken er også preget av en totalt mangel av forsvar. Her har det bare vært anklagere og dommere, mener han.

- Bare en nøyaktig angivelse av tidsforløpet i saken vil vise at det er urimelig å anklage sjåførene for å ikke ha oppdaget en indre hodeskade som først ble diagnostisert lenge etterpå på sykehuset, sier han.

- Hva var rasistisk?

Schjenken har også klaget på Likestillings- og diskrimineringsombudet uttalelse om saken. Ombudet tok av eget tiltak opp spørsmålet om ambulansepersonalets behandling var i strid med diskrimineringsloven § 4 og fant at det var, etter en helhetsvurdering, grunn til å tro at etnisiteten hadde betydning for behandlingen. I motsetning til Statens helsetilsyn og polititjenestemennenes forklaringer.

De mente at det «ikke forelå noen enkeltstående omstendigheter eller ytringer i denne saken som i seg selv gir grunn til å tro at etnisitet ble vektlagt av ambulansepersonellet.»

Les hele uttalelsen her.

Rådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, Heidi Wyller, sier til ABC Nyheter at saken så snart som mulig skal være ferdigbehandlet hos dem.

- Dette er en komplisert sak med flere ulike granskinger, mange parter og høyt press, sier hun.

De har nå anerkjent Schjenken og hans kollega og Ali Farah og pårørende som parter i saken og innhenter kommentarer fra begge sider. Dersom ombudet ikke kommer til at de vil revurdere sin uttalelse, vil saken komme opp for Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Kohinoor Nordberg og Ali Farah har fått tilbud om å kommentere saken.

Oppdatert med noen rettelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne
Siste nytt
23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus