Oljeprisen stiger til nye rekordhøyder

<p class="hidden">Foto: Colourbox</p>
Foto: Colourbox

<pOljeprisen stiger til nye rekordhøyder etter at USAs regjering har lagt fram sin redningsplan for finanssektoren. Mandag steg prisen med over 20 prosent, den største økningen noensinne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld norsk tid ble nordsjøolje av Brent-kvalitet notert til 105,64 dollar fatet, en økning på 6,03 dollar. I New York gikk amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet for 126,50 dollar fatet, opp 21,95 dollar per fat – eller nesten 21 prosent.

– Motoren i oppgangen er fortsatt USAs redningspakke for finanssektoren, som har endret stemningen i oljemarkedet, sa analytikeren Paul Harris i Bank of Ireland til nyhetsbyrået Reuters. Andre pekte på et betydelig fall i kursen på amerikanske dollar.

Dollaren falt mandag til 1,4677 mot euro, etter å ha stått i 1,4476 før helgen, og kursfallet skyldtes ifølge analytikere fortsatt nervøsitet rundt finanssektoren i USA. Et slikt kursfall påvirker også oljeprisen.

Ettersom råolje prises i dollar, kan en høyere pris gjenspeile økende etterspørsel etter olje men også fallende kurs på den amerikanske valutaen. Olje og andre råvarer betraktes som trygge «tilfluktssteder» for investorer når dollarkursen svekkes. (©NTB)

Personvernpolicy