Maktbase avslører politikernes nettverk

<p class="hidden">11.000 norske politikere er samlet i maktbasen som viser nettverkene samtlige norske politikere har til næringslivet. Foto: Colourbox </p>
11.000 norske politikere er samlet i maktbasen som viser nettverkene samtlige norske politikere har til næringslivet. Foto: Colourbox

<pHvilke næringsinteresser har politikerne i din kommune? Hvem inngår i næringsnettverket? Svaret er nå bare et tastetrykk unna. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag lanserte NRK sin maktbase – en database der opplysninger om mer enn 11.000 norske politikere er samlet. Opplysningene i databasen er hentet fra flere kilder som når de blir koblet sammen gir en samlet oversikt over alle de formelle nettverkene samtlige norske politikere har til næringslivet. Basen er åpen for alle.

Habilitet

– En av tankene bak maktbasen har vært å gi alle og enhver bedre mulighet til selv å gjøre seg opp en mening om politikernes habilitet, sier journalist og dataprogrammerer Espen Andersen til NTB.

Han har utviklet søkemotoren som i tillegg til basisopplysninger om kommune- og fylkestingspolitikere også lager interaktive grafiske nettverkskart over styrerepresentasjon og eierskap som involverer minst en folkevalgt. Det er også mulig å gå andre veien. Et søk på Kjell Inge Røkke vil for eksempel vise i hvilke styrer Røkke sitter sammen med politikere.

Stemmegivning

– Denne informasjonen har til nå vært forholdsvis utilgjengelig. Nå gjør vi dette slik at folk og journalister kan sjekke politikernes roller og verv i næringslivet, sier Brennpunkt-redaktør Vibeke Haug om maktbasen.

Maktbasen er en utvidelse av politikerdatabasen som det siste halvåret har gitt samme type informasjon om alle stortingspolitikere. Rikspolitikerne kan følges enda tettere, ved at du også kan søke deg fram til hvordan de har stemt i Stortinget i de avstemningene der Stortingets voteringsanlegg har blitt benyttet.

Politikeriformasjonen som sammenstilles i maktdatabasen henter rådata fra stortinget.no., Brønnøysundregistrene og den kommersielle tjenesten BizWeb. (©NTB)

Personvernpolicy