- Livstidsstraff for dopingtatte

<p class="hidden">- Jeg har ingen ting til overs for dopingsynderne, sier Grete Waitz. Foto: Scanpix</p>
- Jeg har ingen ting til overs for dopingsynderne, sier Grete Waitz. Foto: Scanpix

<pLøperlegenden Grete Waitz (54) skåner ikke dopingsynderne. – De bør utestenges på livstid allerede etter første positive prøver, sier hun.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Waitz følger idretten tett fortsatt. Dopingspørsmålet gjør henne engasjert. – Jeg har absolutt nulltoleranse for dem som jukser med doping. De bør utelukkes på livstid med en gang. Dette dreier seg også om signaler overfor barn og unge, sier Waitz til NTB.

Antidopingbyrået WADA har nå en linje som gir to års straff ved positiv prøve. Mange jobber for å endre reglene slik at man alltid mister muligheten for deltakelse i første OL etter en dopingdom.

– Kampen mot doping blir stadig bedre, men det er ingen lett jobb for dopingpolitiet. De færreste blir avslørt i konkurranser. Derfor må det kanskje bli stilt enda strengere krav til utøverne med tanke på testing utenfor konkurranse. Norge er et foregangsland i dette arbeidet, men det er ikke slik i alle andre nasjoner. Enkelte land har jo ikke virket så interessert i å teste sine utøvere så mye, sier Waitz og legger til.

Riktig vei

– Men jeg synes at det går riktig vei. Problemet er at utøvere og ledere ofte ligger et hestehode foran dopingpolitiet.

– Det skal svært gode grunner til å slippe unna en livstidsutelukkelse om man blir tatt. Det kan kanskje være aktuelt om det viser seg at utøvere er dopet mot sin vilje og viten av en trener.

– Men utover det, bør dopingsynderne sendes ut av idretten med en gang. Jeg har ingen ting til overs for dem, sier Grete Waitz.

Hun vant ni New York Maraton i sin karriere og ble verdensmester i 1983. Totalt står Waitz med 33 norske mesterskap

Mandag var hun på plass i Oslo for å markedsføre Oslo Maraton-dagene til helgen.

Der er hun involvert i flere roller. Stiftelsen Aktiv mot kreft skal samle inn penger til norske sykehus’ kreftavdelinger.

I tillegg er Waitz nå blitt ambassadør for Idrettsbarnehagen. (©NTB)

Personvernpolicy