Giske gjør det USA ikke kan

<p class="hidden"> Utenlandske nettspill: Lovlig eller ulovlig å forby betaling til dem? Foto: Scanpix</p>
 Utenlandske nettspill: Lovlig eller ulovlig å forby betaling til dem? Foto: Scanpix

<p Lovforslaget Trond Giske fremmet mot nettspillselskaper forrige uke, ble innført i USA i 2006. Men det kan være ulovlig etter den internasjonale WTO-avtalen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager vurderer EU å trekke USA for Verdens handelsorganisasjon WTO. Målet er å få avviklet de samme reglene mot nettspill-selskaper, som Trond Giskes Kultur- og kirkedepartement sist fredag foreslo å innføre i Norge.

Trond Giske har lov i WTO.Trond Giske har lov i WTO.

I november ventes EU-kommisjonen å fatte en beslutning om å reise sak for WTO. De kan komme til å kreve at USA opphever sitt forbud mot å formidle betaling til ulovlige nettspillselskaper. Et slikt forbud overfor banker og kredittkortselskaper står sentralt i lovforslaget fra Kultur- og kirkedepartementet.

Velter WTO politiker-spillet?

Det politiske spillet mot nettspill-selskapene kan i virkeligheten bli avgjort av reglene i tjenesteavtalen i WTO. Sist tirsdag var en delegasjon fra EU-kommisjonen i USA for å diskutere lovforbudet USA innførte i 2006 mot å formidle betaling til nettspillselskaper i andre land.

Sjansene er store for at EU-kommisjonen i november vil følge opp ønskene fra spillbransjen og trekke USA inn for WTOs tvisteorgan.

Det kan koste USA dyrt hvis WTO kommer fram til at forbudet mot betalingsformidling er en ulovlig handelshindring.

Kongressmannen Robert Wexler som leder utenrikskomiteens underkomité for europeiske saker, advarte før møtet med EU forrige uke om at USA må ta EUs innvendinger svært alvorlig.

- Jeg blir stadig mer bekymret for at det kan bli kostbare straffetiltak mot USAs økonomiske interesser dersom vi ikke løser disse konfliktene, sa Wexler.

Spillbransjen i EU hevder å ha tapt milliarder av kroner på USAs lovforbud. Etter WTOs regler kan land som rammes av ulovlige handelshindringer, innføre straffetiltak for tilsvarende summer mot dem som bryter frihandelsreglene.

Men Giske går fri

Hva da med den norske regjeringens forslag til å innføre reglene USA kan bli straffet for av EU? Nettspillselskapet Bet365 som førte bispesønnen Bjarte Baasland utfor det økonomiske stupet, opererer fra EU-landet Storbritannia.

Men her viser det seg at det kan lønne seg å stå utenfor WTO-avtalens forpliktelser for tjenester, nedfelt i tjenesteavtalen GATS. I forbindelse med lovforslaget forklarer Kultur- og kirkedepartementet at Norge har forbeholdt seg unntak fra frihandel med den type «tjenester» Bet365 og de andre nettspillselskapene tilbyr.

USA derimot, har forpliktet seg i GATS til å inkludere også disse sektorene i WTO-avtalen. Dermed står ikke deres politiske organer fritt til å innføre restriksjoner mot spillselskapene, slik Trond Giske gjør.

WTO-spillet ruller videre

Mens spillet om spillselskapene nå pågår, forhandles det videre i WTO om forpliktende frihandel på stadig flere tjenestesektorer. I WTOs omfattende Doha-forhandlingsrunde pågår sjakkspill om langt mer enn bonde-offer i de mye omtalte landbruksforhandlingene. Liberalisering av industri-, tjeneste- og andre sektorer står også på dagsorden.

Norge tilbyr seg å legge flere deler av norsk tjenestesektor under WTOs frihandelsregler, og krever det samme av andre. Politikernes framtidige spillerom på disse områdene blir innskrenket hvis WTO lykkes å komme fram til en ny avtale.

Personvernpolicy