«Han Haakon» fyller 103

Haakon Lie er trolig arbeiderpartiets mest omstridte tillitsman. Foto: Scanpix
 Haakon Lie er trolig arbeiderpartiets mest omstridte tillitsman. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p – Haakon er en unik person, både i kraft av sin alder og sin intellektuelle vitalitet, sier Arbeiderpartiets sekretær Martin Kolberg i forbindelse med at Haakon Lie fyller 103 år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Haakon Lie
* Haakon Lie ble født 22. september i 1905 i Kristiania (Oslo)
* Ble i 1927 utdannet til forstmann med toppkarakterer ved Statens skogskole på Kongsberg, men tuberkolose tvang ham til lettere arbeid etter et drøyt år på sykehus og sanatorium. Dermed begynte han sin politiske løpebane.
* Var med å stifte Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF) hvor han var sekretær 1932-1940.
* Partisekretær i Arbeiderpartiet 1945-1969.
* Kjent som uforsonlig motstander av kommunistene, og bekjempet venstresiden i eget parti mens han var partisekretær.
* Kom i motsetningsforhold til Einar Gerhardsen. Oppgjøret mellom de to på landsmøtet i 1967 blir regnet som et av de mest dramatiske i partihistorien.
* Lie har gitt ut flere bøker, mest kjent er selvbiografiene «Slik jeg ser det» ” Loftsrydding” «Krigstid» og «Skjebneår».
* Han har også skrevet to bøker om Martin Tranmæl, «Et bål av vilje» og «Veiviseren».

Haakon LieHaakon Lie

Feiringen foregår samtidig som det kommer en ny bok om og med den tidligere partisekretæren.

«Slik jeg ser det nå» er resultater av samtaler mellom Lie og historikeren Hans Olav Lahlum og journalist Hilde Harbo. Lie har selv skrevet to slik jeg ser det bøker tidligere. Den første handlet om perioden 1945-1975, mens den andre tok for seg perioden 1975-1983.

Personer som blir omspunnet av myter har også en tendens til å bli bedømt ut fra sine svake sider.I tillegg arbeider Lahlum med en større biografi om Haakon Lie. Den er planlagt utgitt høsten 2009.

Myteomspunnet

Det er trolig Arbeiderpartiets mest omstridte tillitsmann som hylles mandag. Lie har aldri vært folkevalgt politiker i den forstand at han aldri har vært med i regjering, sittet på Stortinget eller i kommunestyret. Hans rolle har vært å trekke i trådene internt i partiapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolberg sier det er mange myter om «han Haakon», og at mytene har en tendens til å bli overdrevet.

– Personer som blir omspunnet av myter har også en tendens til å bli bedømt ut fra sine svake sider, sier Kolberg til NTB.

– Hadde rett

Lie aksepterte ikke venstreavvik internt. Norges Kommunistiske Parti (NKP) ble bekjempet med alle midler. Dette kommer klart i to bøker eller pamfletter han ga ut på 1950-tallet: «Kaderpartiet, kommunistisk strategi og taktikk» og « De kommunistiske dekkorganisasjonene: Dagbladet og Kaderpartiet», begge fra 1954.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Haakon var en kontroversiell person, men ettertiden har vist at han hadde rett i mange av sine analyser. Dette gjelder både hans syn på nazismen og på kommunismen. Han hadde rett og var mer klarsynt enn mange andre var, gjentar Kolberg.

Dagens partisekretær innrømmer at Haakon Lie kunne gå hardt fram, men legger vekt på at frontene også var harde den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Haakon var en mann for sin tid og tiden skaper sine menn. Men han har alltid vært opptatt av dem som sitter nederst ved bordet. Det er mange historier som ikke tilhører offentligheten om Haakon og alle han har hjulpet, sier han.

– En unik person

Heller enn den kontroversielle og uforsonlige Lie vil Kolberg trekke fram andre sider av mannen.

Haakon er en unik person og en varm person. Han har gjort det norske samfunnet og Arbeiderpartiet utrolig tjenester. Vi setter veldig pris på ham, sier han.

103-åringen lar fortsatt sin røst høre, ofte med synspunkter som ikke er i pakt med det hans eget parti mener.

– Vi lytter til og har respekt for det han sier, men det er ikke slik at vi mener det er riktig uansett. Det forventer heller ikke Haakon. Han ønsker først og fremst å være en aktiv samfunnsdebattant, sier Kolberg.

I eventyret hang den sjuende far i huset i et bukkehorn på veggen og pep, men noen slik far er ikke Lie i Ap-huset.

– Vi lytter til hans ønsker. Han følger utrolig godt med. Han er fantastisk i sin vitalitet og han er levende opptatt av dagen i dag, sier Kolberg. (©NTB)