Strømeksport kan gi deg prissjokk

<p class="hidden"> Illustrasjonsfoto: Colourbox</p>
 Illustrasjonsfoto: Colourbox

<p Stor strømeksport til Nederland og økte kullpriser kan gi norske forbrukere en økt strømregning på 10.000 kroner i året.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fyker strømprisen opp fra 30 øre per kilowattime til en fryktet pris på 80 øre i vinter, vil det være prisveksten for en gjennomsnittsforbruker.

Redaktør Kjell Rønningsbakk i Kraftnytt.no kommer med spådommen:

– I midten av juni var det lagret en strømreserve på 14 terawatt-timer mer elektrisitet i vannmagasinene i Norge enn normalt. Men per i dag er det to terrawattimer mindre enn normalt i magasinene. Årsaken til fallet er først og fremst en gedigen strømeksport til Nederland gjennom den nye kraftledningen, sier han til Bergensavisen.

Strømprisene har økt kraftig etter sommeren, og det vil de sannsynligvis fortsette å gjøre til årsskiftet, mener kraftredaktøren. Fra uke 22 til nå har gjennomsnittsprisen for elektrisitet i Norge økt fra 30,8 øre til 58,7 øre per kilowattime. Rønningsbakk tror på kilowattimepriser opp mot 80 øre i januar.

– Nedbørsmengdene utover høsten vil innvirke på strømprisene vi får til vinteren. Men også de økte kostnadene til danske kullkraftverk vil gi økte priser. Kullprisene har økt på verdensmarkedet på grunn av kraftig økning i kullforbruket i Kina og India. Dessuten innfører EU et nytt regime for klimakvoter fra nyttår. Det vil øke kraftprisene for kullkraftverk. Ettersom vi er en del av et fellesnordisk strømmarked, vil det trekke strømprisene i Norge oppover, sier Rønningsbakk. (©NTB)


Oversikt over Energileverandører finner du på Startsiden

Personvernpolicy