Stabæk knust i Stavanger

Stabæks Daniel Nannskog ( til høyre) og hjemmelagets keeper Kristian Nicht under eliteseriekampen i fotball mellom  Viking og Stabæk. Foto: Scanpix
Stabæks Daniel Nannskog ( til høyre) og hjemmelagets keeper Kristian Nicht under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Stabæk. Foto: Scanpix

<pStabæk-spillerne kjenner en kald pust i nakken fra nord etter å ha gått på en 1-4 smell mot Viking i Stavanger søndag.</p

Med Tromsøs seier over Strømsgodset er det plutselig bare tre poeng opp til Stabæk, og dermed er det full spenning om seriegullet igjen. Vikings utklassing av Daniel Nannskog & co. viser de andre lagene at sesongens hittil beste lag har sine svakheter. Fortsetter denne utviklingen, kan det gå mot ren seriefinale på Alfheim i Tromsø 2. november.

Førsteomgangen vil gå inn i historien som en av de mer underholdende på Stavanger stadion etter drøssevis med sjanser, rødt kort og fire mål til hjemmelaget.

Irritert på Hauge

I Stabæk-leiren var det liten tvil om hvem som avgjorde kampen: Dommer Terje Hauge.

– Hva han tenkte på da han dro opp det røde kortet, vet bare han. Men jeg vil tro han sitter i garderoben og skammer seg nå, sa trener Jan Jönsson.

– Utvisningen ble direkte avgjørende. Men vi vinner 2. omgang og får ta med oss den gode moralen og disiplinen vi viser i fortsettelsen.

Ulykkesfuglen Morten M. Skjønsberg var relativt diplomatisk etter kampen.

– Jeg er mest sjokkert. Det er mulig det er hands, men jeg blir skutt i armen. Å vise meg ut av den grunn, bidro til å forringe sjansene våre kraftig.

Daniel Nannskog forlot banen i pausen fordi han var småsyk, men etter kampen hadde han ingen problemer med å snakke.

– Vanligvis holder norske dommere høy klasse, høyere enn hva jeg er vant til fra andre ligaer. Men i dag var det bedrøvelig. Å ødelegge en så viktig kamp for oss er bare synd, sa Stabæk-spissen.

Viking-trener Uwe Rösler ga Stabæk langt på vei rett i kritikken.

– Fra min posisjon så det ut som hands, men jeg er ikke sikker på om det var rødt kort.

Frisk start

Viking åpnet friskest, men Stabæk fikk raskt samlet troppene og skapte de største sjansene. Alt snudde imidlertid da Morten M. Skjønsberg noe oppsiktsvekkende ble sendt av banen etter å ha stoppet et skudd fra Mame Niang med armen, delvis med ryggen mot ballen. Senegaleseren satte selv straffesparket kontant i mål.

Tungt

For Stabæk ble dette tungt å svelge. Niangs skudd kom så kjapt at Skjønsberg vanskelig kunne rukket å handse med vilje. Bare tre minutter senere utnyttet Alexander Ødegaard en miss i et rystet Stabæk-forsvar og puttet på 2-0. Selv etter dette viste gullkandidatene fra Bærum styrke ved å fortsette å skape muligheter. Men i omgangens siste minutt punkterte Viking kampen ved to kjappe mål signert duoen Fillo/Ødegaard.

Viking fortsatte å skape store sjanser etter pause, men det var Stabæk som fikk pynte på resultatet etter et langdistansefrispark fra Veigar Pall Gunnarsson som Kristian Nicht burde tatt.

Stabilt

Lagene gjorde bytter med tanke på å beholde ledelsen og jage utligning, uten annet resultat enn at kampen stabiliserte seg. Begge lag fortsatte likevel å produsere muligheter. Da Terje Hauge til slutt blåste av kampen var det nesten synd: For Stabæk fordi da laget stadig luktet på nye reduseringer, for Viking fordi det må ha vært en artig kamp å spille.

Hjemmelaget entret for øvrig banen uten dansker for første gang på svært lenge. Allan Gaarde ble benket fra start, og kaptein Nikolai Stokholm var ute med karantene. Men Vikings unggutter viste det de har vist i glimt før: De duger, og kanskje duger de enda bedre enn sine mer berømte lagkamerater. Særlig Vidar Nisja skal ha ros for sitt oppofrende og energiske angrepsspill. (©NTB)