- Angrepet var skremmende godt forberedt

Angrepet på Marriott Hotel i Islamabad var nøye planlagt, og tidspunktet var ikke tilfeldig mener eksperter. Foto: Scanpix
Angrepet på Marriott Hotel i Islamabad var nøye planlagt, og tidspunktet var ikke tilfeldig mener eksperter. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTerrorangrepet på Marriott hotell i Islamabad var omhyggelig forberedt og viser at Pakistan må utvikle en helt ny politikk for å bekjempe ekstremistene, mener eksperter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De trekker sine foreløpige konklusjoner mens opptak fra overvåkingskameraer viser hvordan lastebilen fullastet med sprengstoff tok seg gjennom den første sikkerhetssperringen, men ikke klarte å komme fram til og inn i lobbyen, slik planen trolig var. Likevel gjorde angrepet stor skade.

Minst 53 er funnet døde, mens 270 er registrert skadd etter attentatet lørdag kveld.

Blant de drepte er den tsjekkiske ambassadøren Ivo Zdarek, og to ansatte i USAs forsvarsdepartementet. En dansk etterretningsagent var fortsatt savnet søndag kveld, og det fryktes at han har mistet livet.

Veloverveid tidspunkt

Angrepet lørdag skjedde rett etter at muslimene hadde avsluttet den daglige fasten i ramadan. Blant dem som trolig inntok dagens første måltid var et stort antall politi- og andre sikkerhetsfolk.

– Noen har åpenbart undersøkt grundig hva slags sikkerhet som var på plass, og de dro fordel av det, sier Riffat Hussein, professor i forsvarsstudier ved Quaid-e Azam-universitetet i Islamabad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsanalytikeren Ayesha Siddiqa sier at attentatet også illustrerer det moralske sammenbruddet i sikkerhetsstyrkene.

– Politiet vil ikke være angrepsmål. Derfor fyller de ikke opp tomme poster, og de andre styrkene kan ikke gjøre jobben. Derfor bryter lov og orden sammen, sier hun.

– Ingen er trygge

– Det faktum at angrepet skjedde i høysikkerhetssonen, som omfatter nasjonalforsamlingen der presidenten talte noen timer tidligere, understreker disse gruppenes evne til virkelig å undergrave myndighetene i hjertet av hovedstaden, sier Riffat Hussein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere generaldirektøren for Pakistans sivile etterretningstjeneste Intelligence Bureau, Masood Sharif, mener attentatet ikke kan overraske noen, den urolige situasjonen i hele regionen tatt i betraktning.

– Den umiddelbare framtiden ser ikke bra ut, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk etterretningsoffiser sier at angrepet lørdag har alle kjennetegn på å være utført av terrornettverket al-Qaida. Terroren ble gjennomført på ettårsdagen for offentliggjøringen av Osama bin Ladens oppfordring til hellig krig mot Pakistans regjering.

Filmet

Opptak fra overvåkingskameraer viser at sjåføren klarte å kjørte bilen gjennom den første sikkerhetssperringen, men ikke den andre som går ned når den første går opp. Sjåføren begynte å krangle med sikkerhetsvaktene, samtidig som en spesialhund begynte å gjø. Sikkerhetsvaktene ropte så til folk i nærheten at de måtte løpe.

Sjåføren bestemte seg da tydeligvis for å utløse bomben, og sprengte seg selv i førerhuset på bilen. Sikkerhetsvaktene forsøkte å slukke flammene, og det gikk flere minutter til den andre, voldsomme eksplosjonen skjedde. Denne ødela hotellet og lagde et mange meter dypt krater i bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny politikk

Sharif mener at ytterligere opptrapping av innsatsen mot de militante islamistene nordvest i landet ikke vil virke, og heller ikke en ytterligere innstramming av sikkerhetstiltakene i hovedstaden.

– Vi har allerede utplassert 150.000 soldater. Hva mer kan vi gjøre? Vi er på grensen av hva som kan kontrolleres militært. Det er vanskelig å tro at 50.000 soldater til vil ha noen virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet må Pakistan, Afghanistan og USA utarbeide en felles politikk med tanke på en felles løsning.

– Vi må se på hele bildet og se på politikken. Vi kan ikke ha en endeløs krig mot terror. Den har alt pågått i sju år, og ingen ende er i sikte, sier Sharif.

Israel

Professor Hussein mener myndighetene må se på taktikk og strategi som ikke virker.

– Standardargumentet er at ingen kan stoppe en selvmordsbomber, men hvis man ser på hvordan Israel har forholdt seg til palestinske selvmordsbombere, viser det en annen modell, sier han.

– Vi fokuserer på symptomene, folkene som gjennomfører angrepene. Men man må gå bakenfor, til planleggingsstrukturene, og forsøke å demontere dem, sier han. (©NTB)


Nyheter fra Midtøsten finner du på Startsiden