- USA-valget er legalisert korrupsjon

KORRUPSJON: Barack Obama og John McCain samler begge inn enorme summer for å stille til valg. Foto: Scanpix.
KORRUPSJON: Barack Obama og John McCain samler begge inn enorme summer for å stille til valg. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pCenter For Public Integrity kaller valget i USA for legalisert korrupsjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lillehammer (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Finansieringen av USA-valget er så av hengslene at lederen for gravejournalistikk-stiftelsen Center For Public Integrity, Bill Buzenberg, karakteriserer det som «legalisert korrupsjon».

– Vi har et stort problem med korrupsjon i USA. Vårt demokrati er så gjennomsyret av den store pengestrømmen i valgene, at en valgreform er helt nødvendig. Når kongressen og presidentembetet er til salgs, er det bare et spørsmål om hvor mye de koster. I enden av prosessen er det et valg, men vi ser pengenes store betydning for utfallet, sier Bill Buzenberg til NTB.

Embete til salgs

Han leder den uavhengige organisasjonen Center For Public Integrity (CPI) som i tolv år har vært ledende i å overvåke pengestrømmen i amerikansk valgkamp. Resultatene presenteres i fortløpende rapporter på nettsiden Thebyingofthepresident.org

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kappløpet mellom Barack Obama og John McCain er den fjerde presidentvalgkampen der senteret henger seg på pengesporet for å finne hvor mye det koster å kjøpe det amerikanske presidentembetet.

– Nå er det er dyrere enn noen gang. For første gang i historien ser vi en valgkamp som vil koste flere milliarder dollar. Våre undersøkelser viser at vinneren av de siste valgkampene har vært kandidaten med mest penger bak seg. Bill Clinton samlet mer penger enn Bob Dole, mens George W. Bush hadde større summer bak seg enn Al Gore og John Kerry, sier Buzenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama leder

Tilsvarende hadde Barack Obama mer penger bak seg enn Hillary Clinton i primærvalgkampen. Obama holder fortsatt en finansiell ledelse på John McCain. Men dette er nå i ferd med å utjevne seg etter at John McCain har sagt ja til offentlig finansiering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McCain får dermed føderale tilskudd på nesten en halv milliard norske kroner (84 millioner US$). Til gjengjeld blir han pålagt ikke å samle inn flere penger i innspurten av sin kampanje. Obama har i langt større grad har mottatt små bidrag fra mange tilhengere. Han har takket nei til føderale tilskudd, og står fortsatt fritt til å samle inn penger.

McCain-støtte

Men ifølge Bill Buzenberg finnes det effektive måter å omgå det formelle forbudet mot å samle penger. Også i denne valgkampen dukker det opp 527-grupper, oppkalt etter lovparagrafen som gir skattelette til bidragsyterne. 527-gruppene er ikke omfattet av begrensningene fra Den føderale valgkommisjonen.

– John McCain får mange, mange millioner dollar til sin valgkamp gjennom det republikanske partiet. Vi skriver nå om en slik gruppe der pengene offisielt går gjennom partifellen Newt Gingrich. De har samlet inn 13,1 millioner dollar (75 millioner kroner) til annonsering, sier Buzenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeboring

Ifølge Buzenberg og CPIs 2008-rapport skal pengene fra gruppen «American Solutions for Winning the Future» brukes til negativ annonsering mot Obama. Under slagordet «Drill here. Drill now. Pay Less» skal motstanderen angripes hardt for ikke å være for utvidet oljeboring på sokkelen utenfor USA og Alaska.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeindustrien er for øvrig i ferd med å bli dominerende blant de største støttespillerne for John McCain. Bak Obama er advokater og lærere de største bidragsyterne.

– Republikanerne spiller et tøft og stygt spill om politikk. Newth Gingrich-gruppen vil kunne gjøre det samme for McCain, som «Swift Vets and Pow’s for Truth»gjorde for George Bush da de i 2004 hamret løs på krigsveteranen John Kerry, og snudde viktige grupper mot Kerry, sier Bill Buzenberg.

Ikke gratis penger

CPI har gjennom årene avdekket at politikerne gir en rekke gjenytelser som varierer fra ministerposter, tilgang til administrasjonen eller andre tjenester. Ifølge CPI ville Bill Clinton i 1994 reservere to seter i presidentflyet til valgkampdonorer. Setene var ikke alltid fylt, men på 103 turer i 1995 og 1996 var 53 valgkampdonorer med. George Bush satte ny rekord da han utnevnte over 30 ambassadørposter til sine donorer.

– Dette er legalisert korrupsjon. Pengene er ikke gratis. Den som blir valgt har forpliktelser som følge av pengene som ble samlet inn i valgkampen. Det er ingen tvil om det, sier Buzenberg til NTB.


Flere nyheter fra USA/Nord-Amerika finner du på Startsiden