- Dette er vårt 11. september

Frivillige gjorde det de kunne for å hjelpe ofrene lørdag kveld. Foto: Scanpix.
Frivillige gjorde det de kunne for å hjelpe ofrene lørdag kveld. Foto: Scanpix.

<pPakistansk redaktør mener dette er landets største katastrofe.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare varmen som fortsatt strømmer ut fra hotellruinene i Islamabad gir et godt hint om skalaen på ødeleggelsen som har skjedd.

Kledt i masker og drakter til vern mot kjemiske utslipp jobber redningsarbeidere febrilsk med å finne overlevende etter den massive bomben som ble sprengt utenfor hotellet i den pakistanske hovedstaden.

Utløste gassbrann

Fortsatt kommer de seg ikke langt inn i bygningen. Varmen er rett og slett for kraftig, og bygningen for utrygg.

Eksplosjonen antente en rekke gassbeholdere på kjøkkenet, noe som førte til at en brann herjet hele hotellet som rommer over 300 rom. Noen mennesker hoppet i døden fra de øverste etasjene for å unngå å bli brent i live. Minst 60 mennesker har blitt drept.

11. September

Najam Sethi, sjefredaktør i Daily Times sier: - Dette er Pakistans 11. september.

Mens redningsmannskapene gjør sitt beste for å få gjennomsøkt hotellet er plassen utenfor preget av en nifs stillhet. Selv om Pakistan har opplevd mye terror og vold, så har hovedstaden aldri blitt utsatt for et angrep som dette.

Hotellet, som er tungt bevoktet, noe som gjør til ett av bare to steder diplomater på gjennomreise velger å bo der, ser mer ut som en krigssone enn noe annet nå.

Biter av menneskekjøtt ligger strødd langt utenfor avsperringene. Så langt har journalister blitt holdt på avstand fordi myndighetene frykter at hele hotellet skal rase sammen.

Flere rader av biler utenfor hotellet har blitt brent til det ugjenkjennelige. Store trær på motsatt side av gaten er delt i to, og inngangen til hotellet er rett og slett et stort krater.

600 kilos bombe

Vinduer i bygninger som ligger mer enn en kilometer unna er blåst ut. Etterforskerne tror nå at minst 600 kilo sprengstoff var i lastebilen som kjørte inn i hotellet.

En del av likene som ble hentet ut på søndag er lite annet enn kullrester. For hotellet er det tredje gang ulykken rammer.

I 2004 tok en liten eksplosjon livet av en person i resepsjonen. Først ble det forklart på en elektrisk feil, men senere kom innrømmelsen om at det var en bombe gjemt i en laptop.

En selvmordsbomber aksjonerte på utsiden av hotellet i januar 2007. En sikkerhetsvakt ble drept da han stoppet selvmordsbomberen fra å gå inn på hotellets nattklubb via en sidedør.

Etter disse angrepene har Marriott gjort alt de kan for å sikre hotellet bedre. Blant annet ble det satt opp massive metall- og betongsperrer på utsiden, og alle som kom inn på hotellet måtte gjennom en sikkerhetssjekk lik den man har på flyplasser.

Sikkerhetsvakter drept

Mange av de drepte antas å være sikkerhetsvakter som gikk mot lastebilen for å sjekke den for bomber.

- De hadde stoppet bilen på utsiden av den armerte porten. De undersøkte den da bomben ble utløst, sier Bob Marriott, som er administrerende direktør for de amerikanske hotellkjeden.

- Disse menneskene forsvarte livet til gjestene og de andre ansatte. De ble drept på vakt, fortsetter han.

Personvernpolicy