Minst 60 drept i Pakistan

Flere hundre personer ble skadd i angrepet lørdag. Foto: Scanpix.
Flere hundre personer ble skadd i angrepet lørdag. Foto: Scanpix.

<pFlere overlevende måtte hoppe ut fra de øverste etasjene på Marriot hotell.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fryktes at det blir funnet mange flere døde i ruinene av hotellet, som var et populært møtested for vestlige besøkende og den pakistanske eliten før det ble lagt i grus av en enorm bilbombe lørdag kveld.

En stor lastebil fylt med anslagsvis ett tonn sprengstoff ble brukt i angrepet, og de siste meldingene går ut på at minst 60 mennesker er drept. Vel 250 mennesker er såret.

Det fryktes at bygningen skal rase sammen etter den intense ilden som spredte seg gjennom hele bygget og raste natten igjennom. Mange mennesker hoppet i døden fra de øverste etasjene framfor å bli flammenes rov.

Verste på mange år

Attentatet er det verste i Islamabad siden landet sluttet seg til USAs krig mot terror. Angrepet skjedde kort etter at den nye presidenten, Asif Ali Zardari, som er innstilt på å kjempe en hard kamp mot al-Qaida og Taliban, holdt sin første tale til nasjonalforsamlingen bare noen hunder meter borte.

– Terror er en kreft i Pakistan, og vi er fast bestemt på å fjerne denne kreften fra landet, om Gud vil. Vi skal ikke la oss skremme av disse feigingene, sa Zardari i en TV-tale etter angrepet.

Analytikere tolker angrepet som en klar advarsel til landets nye ledere om å avbryte samarbeidet med USA om å jakte på Taliban og al-Qaida.

Ti meter dypt krater

Øyenvitner forteller at en lastebil eksploderte rett utenfor hovedinngangen til hotellet på et tidspunkt da hotellet var fullt av pakistanske familier som spiste sitt kveldsmåltid under ramadan.

Eksplosjonen var så kraftig at lastebilen ble kastet gjennom lufta. Det oppsto et ti meter dypt krater i asfalten, resepsjonen ble knust, og hele fasaden på hotellet ble ødelagt. Vinduer ble blåst ut i bygninger flere kilometer borte.

De fleste av de drepte skal være hotellansatte og taxi- og bussjåfører som ventet utenfor. Alle de ti sikkerhetsfolkene som bemannet gjennomlysingsutstyret i resepsjonen, ble drept.

Myndighetene har gitt hæren ordre om å rydde branntomta, men søndag morgen var det ennå ikke mulig å lete etter omkomne og overlevende lengst inne i bygget fordi det fortsatt brant.

Skadet ambassadørboligen

Eksplosjonen førte til skader også på den norske ambassadørboligen, som ligger like ved hotellet. Men det er ikke kommet meldinger om at nordmenn er skadd.

Utenriksdepartementet opplyser at de kjenner til at én nordmann bodde på hotellet, men vedkommende er uskadd og i sikkerhet. Ambassaden jobber med å komme i kontakt med nordmenn som har registrert seg hos dem.

En dansk diplomat er såret og en annen er savnet etter angrepet, opplyser danske myndigheter. Minst én amerikaner er blant de drepte, og andre sårede er fra Storbritannia, Tyskland, Polen, Saudi-Arabia, Marokko, Libya, Libanon og Afghanistan. Flere mennesker fra disse landene er savnet.

Luksushotell

Marriott Hotel er et femstjerners luksushotell som ligger cirka 500 meter fra residensene til landets president og landets statsminister. Det regnes som et av de best bevoktede stedene i den pakistanske hovedstaden.

Hotellet, som tilhører en kjede med hovedkvarter i USA, er også tidligere blitt utsatt for terrorangrep, og bare to dager før angrepet plukket myndighetene opp at et angrep kunne være i gjære i nærheten av nasjonalforsamlingen.

Ingen har tatt på seg ansvar for angrepet, men terroreksperter peker på at det må være en større organisasjon som står bak.

Pakistanske myndigheter har kjempet mot en bølge av angrep fra militante den siste tiden, og hæren har ført en offensiv mot opprørere i grenseområdene mot Afghanistan. Men flere angrep USA har foretatt over grensa, har utløst sinne og skarpe protester. (©NTB)

Personvernpolicy