Minst 60 drept i eksplosjon

<p class="hidden">Marriott Hotell i brann etter eksplosjonen. Foto: Scanpix </p>
Marriott Hotell i brann etter eksplosjonen. Foto: Scanpix

<pTallet på døde bare stiger etter bombeeksplosjonen i Marriott hotell i Pakistans hovedstad lørdag kveld. Angrepet er det verste i hovedstaden siden landet sluttet seg til USAs krig mot terror.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Større bombeangrep i Pakistan nylig
*12. august: 13 personer blir drept og 10 såret i et bombeangrep mot en buss som tilhører luftforsvaret. Taliban påtar seg ansvaret.
*19. august: 23 personer blir drept i et bombeangrep mot et sykehus i Dera Ismail Khan sørvest for Islamabad, mens sjiamuslimer protesterte mot drapet på deres leder.
*21. august: To selvmordsbombere sprenger seg selv utenfor en våpenfabrikk i Wah nordvest for Islamabad. 67 mennesker blir drept og over 70 såret.
* 20. september: En lastebil fylt med sprengstoff rammer Marriott hotell i Pakistans hovedstad Islamabad.
(Kilde: Reuters, AP) (©NTB)

En stor lastebil fylt med anslagsvis et tonn sprengstoff ble brukt i angrepet, og de siste meldingene går ut på at minst 60 mennesker er drept. Vel 250 mennesker er såret.

Pakistansk politi forsøkte lørdag kveld å få folk til å holde seg på avstand fordi de fryktet gasslekkasjer og at hotellet kunne rase sammen.

Innesperret

Mange mennesker er innesperret på hotellet, oppga politikilder til AFP tidligere på kvelden. En fotograf fra AFP som kom til stedet bare få minutter etter terrorangrepet hørte rop om hjelp fra mennesker innesperret i den brennende bygningen. Flere mennesker kastet seg i døden fra de øverste etasjene for å unngå flammene. Hjelpearbeidere løp fram og tilbake for å bære blodige kropper bort fra bygningen.

Utenfor bygningen var det et stort krater, cirka 10 meter dypt, etter den massive eksplosjonen.

– Terrorismen er en kreftsvulst, og vi er fast besluttet om å eliminere den, sa Pakistans president Asif Ali Zardari i en fjernsynstale til nasjonen litt over midnatt natt til søndag lokal tid.

Angrepet er et forsøk på undergrave Pakistans regjering, sier en amerikansk ekspert.

– Dette er et ledd i en større kampanje for å destabilisere landet og vise at den nye regjering ikke kan holde landet trygt og sikkert, sier Marvin Weinbaum, tidligere Pakistan-analytiker i amerikansk UD.

Skadet ambassadørboligen

Eksplosjonen førte til skader også på den norske ambassadørboligen, som ligger like ved hotellet. Men det er ikke kommet meldinger om at nordmenn er skadet.

Utenriksdepartementet opplyser at de kjenner til at én nordmann bodde på hotellet, men vedkommende er uskadd og i sikkerhet. Den norske ambassaden jobber med å komme i kontakt med nordmenn som har registrert seg hos ambassaden.

En dansk diplomat er blant de sårede i angrepet, opplyser danske myndigheter. Andre sårede utlendinger er fra Storbritannia, Tyskland, Polen, Saudi-Arabia, Marokko, Libya, Libanon og Afghanistan. Flere mennesker fra disse landene er savnet.

Luksushotell

Marriott Hotel er et femstjerners luksushotell. Hotellet ligger ca. 500 meter fra residensene til landets president og landets statsminister.

Hotellet, som tilhører en kjede med hovedkvarter i USA, er også tidligere blitt utsatt for terrorangrep. Det regnes som et av de best bevoktede stedene i den pakistanske hovedstaden.

Det er et populært bosted og møtested for utenlandske turister, forretningsfolk, diplomater og journalister. Men denne lørdagskvelden var også mange pakistanere samlet i bankettsalen på hotellet, der et stort festmåltid markerte slutten på dagens faste. Muslimene er inne i sin hellige fastemåned Ramadan.

Lastebil

En amerikaner som befant seg i bygningen, forteller at det først hørtes en mindre eksplosjon, og folk begynte å bevege seg til den bakre delen av restauranten de satt i. Da kom en ny og mye kraftigere eksplosjon, som slynget dem mot veggen.

– Vi så en stor lastebil som kom gjennom porten. Etter det var det bare røyk og mørke, sa mannen, som bare er identifisert som Tony.

President Asif Ali Zardari og statsminister Yousuf Raza Gilani fordømte angrepet i en felles kunngjøring.

– Dette er terror og vi må kjempe sammen som en nasjon mot det, sa Rehman Malik, som leder landets innenriksdepartement.

Første tale

Zardari, enkemann etter den drepte politikeren Benazir Bhutto, hadde bare timer før eksplosjonen holdt sin første tale som president til landets nasjonalforsamling.

Ingen har tatt på seg ansvar for angrepet, men terroreksperter peker på at det må være en større organisasjon som står bak.

Pakistanske myndigheter har kjempet mot en bølge av angrep fra militante den siste tiden. Hæren har ført en offensiv mot opprørere som befinner seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy