Går av som Sør-Afrikas president

<p class="hidden">Mbeki (til venstre) har tapt en langvarig maktkamp med Jacob Zuma (til høyre), som ble valgt til ANC-leder i desember i fjor. Foto: Scanpix</p>
Mbeki (til venstre) har tapt en langvarig maktkamp med Jacob Zuma (til høyre), som ble valgt til ANC-leder i desember i fjor. Foto: Scanpix

<pSør-Afrikas president Thabo Mbeki bekrefter at han går av etter krav fra hans parti, det regjerende ANC. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Thabo Mbeki
* Thabo Mbeki ble født i 1942 i et jordbruksområde i Transkei-regionen. Han sluttet seg til ANCs ungdomsforbund da han var 14. Fem år senere ble han bedt om å reise utenlands for å utdanne seg til å kunne ta en lederposisjon i partiet.
* Mbeki tok økonomiutdanning i England, og fikk militærtrening i Sovjetunionen, som støttet ANCs kamp mot apartheidregimet.
* Hans far satt 30 år i fengsel på grunn av kampen mot det hvite mindretallsstyret, og både broren og sønnen forsvant under dette regimet.
*Han tok over som Sør-Afrikas president etter Nelson Mandela i 1999, og ble gjenvalgt i 2004. Han har framstått som en intellektuell leder, som har stått på sitt tross kritikk. Økonomien har vokst under hans styre, men hans motstandere mener han har støttet næringslivet på bekostning av de fattiges behov.
* I 2007 tapte han ledervervet mot Jacob Zuma. Han går nå av som president etter krav fra ANCs landsstyre.
Kilde: Reuters (©NTB)

ANCs landsstyre besluttet lørdag å avsette presidenten før perioden hans utløper neste år, opplyste partiets generalsekretær Gwede Mantashe.

Kort opplyste presidentens kontor at Mbeki vil følge partiets krav.

Mbeki har dermed ydmykende tapt en langvarig maktkamp med Jacob Zuma, som ble valgt til ANC-leder i desember i fjor. Presset om å gå av har kommet etter at en dommer i forrige uke fant at Mbeki har presset på for at Zuma skal bli tiltalt for korrupsjon.

Frykter uro

Flere i ANCs landsstyre, inkludert visepresident Phumzile Mlambo-Mgcuka vil forlate postene sine sammen med Mbeki.

Nasjonalforsamlingen vil møtes neste uke for å formalisere prosessen. Det er de folkevalgte som velger Sør-Afrikas president, og ANC har flertall i nasjonalforsamlingen.

Sørafrikanske medier frykter den politiske uroen vil skade landets økonomi.

Mbeki har sammen med finansminister Trevor Manuel fått æren for landets økonomiske vekst og investorvennlige politikk det siste tiåret. Men Manuel opplyste lørdag at han ikke trekker seg.

– Vi deler ønsket om stabilitet og et fredelig og framgangsrikt Sør-Afrika, understreket ANCs generalsekretær Mantashe lørdag.

Opposisjonspartiet Democratic Alliance forsøker å utnytte en splittelse i ANC, som har dominert styret av landet siden apartheidregimets fall i 1994. ANCs ledere møttes allerede fredag for å diskutere Mbekis skjebne, men klarte ikke å komme fram til et svar.

– Utsettelsen er et resultat av den økende kampen i regjeringspartiet. Det har aldri tidligere vært en mer kraftfull illustrasjon av lederkrisen innad i ANC, het det i en kunngjøring fra partiet, som kom før det ble kjent at Mbeki går.

Avviser innblanding

Mbeki tok over som president etter Nelson Mandela i 1999. 66-åringen har viet sitt liv til ANC, og han er regnet som en av Sør-Afrikas mest respekterte statsmenn. Han har meglet i flere konflikter på det afrikanske kontinentet.

Mbekis kontor avviste senest fredag at presidenten hadde blandet seg inn i rettsprosessen mot Zuma, som tidligere har blitt frifunnet i en mye omtalt voldtektssak. Anklagene om korrupsjon ble erklært ugyldige 12. september, fordi dommeren mente de var politisk motivert. Dermed er de rettslige hindringene ryddet av veien og Zuma kan bli Sør-Afrikas neste leder. (©NTB)