Big bang-maskin nede for telling

<p class="hidden">Denne 27 kilometer lange tunnellen er en del av Big bang-eksperimentet. Foto: Scanpix  </p>
Denne 27 kilometer lange tunnellen er en del av Big bang-eksperimentet. Foto: Scanpix 

<pPartikkelakseleratoren LHC som nylig ble satt i drift, har fått alvorlige skader og vil trolig være ute av drift i minst to måneder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Large Hadron Collider (LHC)

Skadene oppsto under to døgn etter oppstarten av Large Hadron Collider (LHC) 10. september.

– Det er for tidlig å si nøyaktig hva som skjedde. Men det ser ut til å være en elektrisk kobling mellom to magneter som sluttet å fungere som superleder, og som så smeltet og førte til en mekanisk feil og utslipp av helium, forteller James Gillies, talsmann for den europeiske kjerneforskningsorganisasjonen CERN.

LHC, som ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike, gjør det mulig å provosere fram kollisjoner mellom protoner. Håpet er at kollisjonene skal frambringe sjeldne elementærpartikler av samme type som dem man antar oppsto umiddelbart etter big bang – starten på universet slik vi kjenner det i dag.

LHC er verdens største partikkelakselerator, og prosjektet er blitt beskrevet som verdenshistoriens mest omfattende eksperiment. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus