Stor prisforskjell på fårikål

<p class="hidden">Hvor du handler inn til fårikålmiddagen er ikke likegyldig. Foto:Scanpix</p>
Hvor du handler inn til fårikålmiddagen er ikke likegyldig. Foto:Scanpix

<pNesten 100 kroner å spare på helgens høstmeny.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fårikålsesongen er her. Lukta av fårikål sprer seg i landets trappeoppganger like fort som høstløvet i skogen. Den tradisjonsrike matretten har entusiastiske tilbedere, mens andre hater sammensetningen kokt kjøtt og kål. Retten trenger neppe ytterligere introduksjon.

Få maten til å strekke seg lengre

Hvor bør du handle hvis du skal spise fårikål i helgen? Vi har undersøkt hvilken butikk som har billigst kjøtt, kål og pepper.

- Det er klare prisforskjeller hos butikkene. Men i forhold til hvor flott kjøttet er, så er prisene på fårikålkjøtt ganske lave, sier Oda Christensen, matformidler hos Opplysningskontoret for kjøtt.

Rimi og Ica Supermarked har blitt billigere de siste månedene

Vi har dessverre ikke hatt muligheten til å undersøke kvaliteten på kjøttet. Noen av prisene er for norsk kjøtt, og noen for utenlandsk kjøtt, og da blir det naturligvis forskjell i prisen.

Kroneksempelet er Rema 1000 som tidligere denne uken reklamerte for "fårikålkjøtt av årets lam". Årets lam viste seg å være frosset lam fra New Zealand, og Rema 1000 innrømmet glippen.

Det beste kjøttet er ferskt For å lage fårikål til fire personer trengs det 1,5 kg fårikålkjøtt, 1,5 kg hodekål og fire teskjeer pepper, ifølge Opplysningskontoret for kjøtt. Vi har regnet ut hvor mye det koster å lage en gryte med alle ingrediensene. Vi har da regnet ut prisen ut i fra mengde kål og ferskt kjøtt, og en hel pose pepper.

- Å regne ut prisen på å lage fårikål ut i fra rent kjøtt kan forsvares med at det beste kjøttet er ferskt. Frysevarens kvalitet synker noe når det blir frosset, og smaken forringes litt. Det aller beste og ferskeste nå er årets lammekjøtt, og det er vanligst å bruke. Det har fått en oppsving kontra fjoråret, sier Christensen.

Svært jevnt i sommerens matpristest- men Kiwi vant

Kiwi og Coop Prix har laveste pris, men Coop kommer godt ut fordi de ikke har fersk lam i sortimentet. Coop Prix er desidert billigst, men kjøttet er altså frosset. Prisen på pepper og hodekål er også veldig lav.

Meny og Joker er de dyreste butikkene, henholdsvis 145,10 kroner og 165,75 kroner koster det å lage fårikål til fire personer. Billigst er Coop Prix, men det er for frosset kjøtt. Dermed er Kiwi (87,09 kroner) og Rema 1000 (90,50 kroner) de billigste i testen.

Personvernpolicy