Tilbakeblikket:

Da syndebukk Nistelrooy ble hundset

<p class="hidden">Ruud van Nistelrooy sammen med Ole Gunnar Solskjær. Foto: Scanpix. </p>
Ruud van Nistelrooy sammen med Ole Gunnar Solskjær. Foto: Scanpix.

<pTilbakeblikket: Fem år er gått siden Ruud van Nistelrooy bommet straffe på overtid mot Arsenal, og ble hundset av Martin Keown & co. Vi rekapitulerer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21.09.03: Lite visste Manchester United og Arsenal om at de året senere skulle spille en kamp som ble berømt for pizzakasting, grisetaklinger og filminger. Men det var nærmest det naturlige neste steg etter kampen som ble spilt denne dagen.

Regjerende seriemester Manchester United fikk besøk av erkerivalen, Arsenal. I fotballterminologien kunne det definitivt kalles en hatkamp. Ingen andre klubber enn de to hadde vunnet Premier League siden Blackburn vant i 1995. Forholdet mellom klubbene, mellom Roy Keane og Patrick Vieira, Sir Alex Ferguson og Arsène Wenger, og mellom supporterne, var kaldt, og etter denne hendelsen nådde det frysepunktet.

Og hvilken dramatikk det ble, hvilken fantastisk demonstrasjon av fotballfølelser, og hvilken horribel reklame for Fair Play!

Vieira vs. Nistelrooy

På forhånd var kampen saftig omtalt i mediene, det var høstens klart største Premier League-oppgjør, Arsenal hadde åpnet sesongen formidabelt og United ikke mye dårligere – men i 80 minutter var det tamt. Relativt sett.

Så eksploderte det.

I sentrum: Ruud van Nistelrooy. Og Patrick Vieira. Arsenal-kapteinen prøvde å sparke Uniteds stjernespiss etter en duell. Han bommet, men Nistelrooy falt som om han var truffet. Steve Bennett trakk opp det gule, Vieiras andre, og ga marsjordre. Vieira så rødt for åttende gang i Premier League-karrièren, og passerte ikke-akkurat-fredspris-duoen Vinnie Jones og Roy Keane som Premier League-historiens versting.

Arsenal var rasende på van Nistelrooy. De mente han hadde filmet.

På overtid kom utløpet, i et av de mest legendariske øyeblikkene i Premier League-historien.

Diego Forlán fikk et høyst tvilsomt straffespark etter duell med Martin Keown. Ruud van Nistelrooy – stadig forhatt av Arsenal-spillerne, og med to straffemisser fra tidligere i sesongen i bakhodet – skulle gjøre et av kampens siste spark, fra ellevemeteren. Han dundret ballen i tverrliggeren.

Hets

Martin Keown gikk av skaftet, og fikk følge av Lauren og Ray Parlour med flere. Arsenal-spillere hoppet rundt van Nistelrooy, klasket til ham i hodet, hetset og dyttet nederlenderen i en stygg gest.

– Det som skjedde etter kampen, var bare en naturlig reaksjon fordi spillerne var glade for å ha klart 0–0, sa Arsène Wenger etter kampen, og hadde ikke alle med seg.

Wenger kritiserte van Nistelrooy for situasjonen da Vieira ble utvist.

– Han ser ut som en snill gutt, men han er hele tiden ute etter å få sine motstandere i trøbbel. Det er derfor jeg sier at han jukser. Selv om Patrick selvfølgelig ikke skulle reagert som han gjorde, sa Wenger og fikk kraftfull respons fra Alex Ferguson.

– Det er forferdelig å høre det Wenger sier. Det skuffer meg enormt. For hvem er han til å snakke om andre spilleres disiplin. Han har mer enn nok med sine egne, sa Ferguson.

Vieiras røde kort var Arsenals 52. under den franske manageren. Senere beklaget Wenger sine spilleres opptreden mot van Nistelrooy, men skyldte på ”overdreven mediaoppmerksomhet”.

Året etter ble det pizzakasting, grisetaklinger og van Nistelrooy-revansj. På straffe – etter at Wayne Rooney hadde falt lett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus