- Vi glemte de var mennesker

- Sympatien lå med de som skulle bygge en ny og bedre verden, sier Haakon Lie. Foto: Scanpix.
- Sympatien lå med de som skulle bygge en ny og bedre verden, sier Haakon Lie. Foto: Scanpix.

<pHaakon Lie tar et oppgjør med seg selv og Israels okkupasjonspolitikk i sin nye bok som gis ut mandag i anledningen 103-årsdagen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): I boken «Slik jeg ser det nå», som utgis i anledningen 103-årsdagen til Ap-veteranen, tar Lie et oppgjør med sin egen Israel-støtte.

– Jeg vet hva dere vil ha svar på: Hva med palestinerne? Jeg skal innrømme at de i mange år aldri var i våre tanker. Vår sympati lå udelt hos dem som skulle bygge en ny og bedre verden for det folket som hadde lidd mest, sier Lie til Aftenposten.

Han viser til at millioner av mennesker ble fordrevet fra Øst-Europa.

– Men jeg og andre venner av Israel glemte altfor lenge at palestinerne også var mennesker. Det tenker jeg ofte på når jeg sitter her og ser bilder av død og ulykke, sier Lie.

Han har i flere tiår vært en kompromissløs forsvarer av Israel og personlig venn av mange jødiske ledere.

– Jeg er veldig imponert over at Lie er villig til å uttrykke en slik erkjennelse nå, sier førsteamanuensis og Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn, som har fortid som leder for Palestinafronten i Norge i 1975.

Lie er skeptisk til framtiden i Midtøsten.

– Jeg ser på utviklingen med sorg og skuffelse, og er i ferd med å gi opp håpet om en varig fredsløsning for Midtøsten. Men vi må se hele bildet og gå tilbake til begynnelsen like etter krigen, etter folkemordet jødene var blitt utsatt for gjennom Holocaust, sier Lie. (©NTB)

Personvernpolicy