Pipe-mysterium i Bjørvika

Stempel på krittpipene kan lede arkeologene til personen som lagde dem for 400 år siden. Foto: Andreas H. Lunde
Stempel på krittpipene kan lede arkeologene til personen som lagde dem for 400 år siden. Foto: Andreas H. Lunde

<pHvem som eide krittpipene som havnet på havbunnen gang for 400 år siden får man nok aldri svar på, men navnet på den som lagde dem kan arkeologene kanskje finne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Bjørvika, mellom sjøen og Oslo S, graver arkeologene om kapp med entreprenørenes gravemaskiner.

På gammel sjøbunn som tidligere lå omtrent 3,5 meter under overflaten har det blitt funnet 12 båter fra 1600-tallet. Den største var hele 17 meter (55 fot) lang. Hadde båten ligget til kai i dag måtte du ha hatt kystskippersertifikat for å stå bak roret.

I februar skal utgravningene være ferdige, og alle båtene skal da ha blitt sendt til konservering. Da kommer gravemaskinene til å dekke til området og nye hus vil bli bygget.

Saken fortsetter under bildespilleren.

Krittpiper i sjøen

Midt i sjøen, i hvertfall midt i det som tidligere var sjø og del av Oslos havn har arkeologene gjort et merkelig funn. Hundrevis av krittpiper ligger spredt utover et område innrammet av et tømmerbolverk. Det ser ut som de bare er dumpet i sjøen. Men hvorfor?

– De ligger i et trekullag, sier arkeologen Hilde Vangstad. Vi tror det finnes en forbindelse til en brann rundt 1600.

Vangstad nevner to teorier som kan forklare at alle krittpipene havnet på sjøbunnen.

– Det kan ha vært en kasse med krittpiper som stod i et hus da det brant. Etter brannen så kan pipene ha blitt vurdert som så skadet at de ble dumpet påsjøen.

Den andre teorien går ut på at det er en last som har havnet i sjøen ved et uhell, men arkeologene heller mest til brannteorien.

– Noen av pipene ser ut til å være skadet i brann, så vi tror at det kan være en sammenheng med sporene av brannen vi ser.

Arkeolog og detektiv

Eieren av pipene har arkeologene liten tro på å finne, men han eller hun som laget dem kan faktisk være mulig å spore opp.

– Pipene har et stempel på undersiden og om vi klarer å tyde det så kan vi i beste fall finne frem til produsenten.

Det som er sikkert er at de ikke er laget i Norge.

– Det var ikke pipeproduksjon på det tidspunktet, så vi må nok utenlands, forteller Vangstad. Mest sannsynlig til England eller Holland.

Hilde Vangstad øyner et lite håp om at det kanskje kan være mulig å finne frem til personen som laget pipene som havnet på bunn av Oslofjorden etter en brann for 400 år siden.

– I beste fall så kan vi klare å finne frem til personen som lagde dem, men da må vi ha en god porsjon flaks.

På utstilling

Ifølge Hilde Vangstad så vil Norsk Sjøfartsmuseum prøve å få vist frem noen av funnene som er gjort i Bjørvika i løpet det det neste halvåret.

Personvernpolicy