Kongen av Lerkendal

<p class="hidden"> Roar Strand - fotballens gentleman - passerer 400 toppseriekamper på søndag. Foto: Scanpix.</p>
 Roar Strand - fotballens gentleman - passerer 400 toppseriekamper på søndag. Foto: Scanpix.

<pRoar Strand er den ubestridte Kongen av Lerkendal. Søndag spiller han sin toppseriekamp nummer 400.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roar Strand

* Født 2. februar 1970

* Startet karrieren i Nardo

* Til RBK i 1989, solgt til Molde i -93, hentet tilbake til RBK året etter

* Har spilt de fleste steder på banen.

* Kaptein på RBK fra 2005

* Seriemester med RBK 14 ganger, Norgesmester fem ganger

* Spilt 42 kamper på Landslaget

* 71 kamper i Champions League

* Spiller søndag sin toppseriekamp nummer 400

Superveteranen spilte sin første A-lagskamp for Rosenborg i 1989. Da hadde han vært juniorspiller i Nardo, bydelen i Trondheim der han vokste opp, og også landslagsspiller for juniorlandslaget.

Hovedpersonen selv er temmelig nøktern og beskjeden i forhold til «jubileet».

- At jeg nå spiller min toppseriekamp nummer 400 har jeg faktisk ikke tenkt på. For å være helt ærlig hadde jeg ikke peiling på at det er blitt så mange kamper, sier han til ABC Nyheter.

Mer opptatt av ukas kamper

Da vi snakket med Strand var han betydelig mer opptatt av kampene denne uka, kvalifiseringen mot Brøndby torsdag og tippeligakampen mot HamKam søndag, enn av runde tall og jubileer.

Men nettopp søndagens kamp - hjemme på Lerkendal - skal ifølge dem som fører statistikk over RBKs spillere og kamper, bli Strands toppseriekamp nummer 400.

En Norges-rekord det blir nesten umulig å slå.

De aller, aller fleste for RBK, men også noen for Molde, dit han ble solgt i 1992. Men allerede året etter ble han hentet tilbake til RBK.

- Oppholdet i Molde gjorde ham godt og fikk ham til å blomstre, minnes mannen som i sin tid hentet Strand til Rosenborg fra Nardo, Nils Arne Eggen.

Den ideelle RBK-spiller

Eggen var trener for Strand fra han kom til RBK og fram til han gikk av som trener 12. november i 2002. Unntaket var Strands periode i Molde, og Eggens hvileår i 1998.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sammen med dette laget tok Roar Strand The Double i 1999. I Strands tid har RBK vunnet både cupen og serien også i 1990, 1992, 1995 og 2003.Sammen med dette laget tok Roar Strand The Double i 1999. I Strands tid har RBK vunnet både cupen og serien også i 1990, 1992, 1995 og 2003.

Ifølge Eggen er det bare er positive ting å si om fotballspilleren Roar Strand:

- Han er inkarnasjonen, selve bildet på den ideelle Rosenborgspilleren. Lojal, og bestandig oppsatt på å gjøre sitt aller, aller beste. Kort sagt en drømmespiller, sier Eggen til ABC Nyheter.

- Men hvordan har han klart å holde seg i toppen i 20 år?

- Han er lett i kroppen. Klart han er preget av skader, han som alle andre. Men samtidig er han så motivert, og så klarer han å hente ut krefter under trening og bli bra igjen. Han har en enestående indre drivkraft, mener Eggen.

Unik drivkraft

Karl Petter Løken, NRKs fotballekspert og lagkamerat med Strand i flere sesonger på 90-tallet, mener også at RBK-spilleren har en unik drivkraft.

- Roar er en type som alltid gir 100prosent. Så mye at han ofte er nesten utslitt allerede ved pause. Men bare nesten. Selv om han allerede i førsteomgang må ha vært i kjelleren, kommer han seg alltid, sier Løken til ABC Nyheter.

Han mener Strand har en utrolig fin innstilling til ffotballen.

- Det er noe av grunnen til at han er kommet så langt,. Han presterer stort sett hverf gang.

At Strand i løpet av karrieren kun har pådratt seg en håndfull gule kort, sier også noe om fotballspilleren Roar Strand, mener Løken.

- Han er en gentleman. Alltid fair. Aldri ufin. Aldri hasardiøs. Han lever kort sagt veldig opp til fotballens grunntanke.

Seieren over Milan

Mens Løken trekker fram bortekampen mot Besiktas i 1995 - da RBK kvalifiserte seg for gruppespillet i Champions League for første gang - som et mulig høydepunkt i tida sammen med Strand, synes hovdpersonen selv det er vanskelig å plukke ut et bestemt oppgjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Roar Strand synes det er vanskelig å trekke fram en enkelt kamp, men angir likevel seieren over Milan på San Siro i 1996 som et høydepunkt.Roar Strand synes det er vanskelig å trekke fram en enkelt kamp, men angir likevel seieren over Milan på San Siro i 1996 som et høydepunkt.

- Men klart: å slå Milan på San Ciro (4. desember 1996, red.anm.) er jo en kamp som man bestandig vil huske. Også enkelte seriegull var spesielle, synes Strand.

Men til daglig tenker han ikke på dette i det hele tatt, bedyrer han. - Det er sånt som man kan begynne å tenke på når fotballkarrieren en dag tar slutt.

Det kan bli en stund til ennå. Strand, som blir 39 i januar, skriver nemlig med stor sannsynlighet under på en kontrakt også for neste sesong.

Han er kaptein på laget. Han liker den nye treneren Erik Hamren og synes han er fotballfaglig sterk. Og mener dette med skader egentlig bare handler om noen småskader nå og da.

- Jeg synes jeg har berget bra, tross alt.

Høy alder ingen hindring

At Strand etter hvert har nådd en forholdsvsis høy alder - i hvert fall i fotballsammengheng på toppnivå - synes fotballekspert Karl petter Løken verken er rart eller gjør noe.

- Det er blitt mer og mer vanlig. Det har også noe med at spillere på toppnivå i dag er veldig privilerte. De jobber ikke med andre ting ved siden av, de får mye tid til restitusjon. Og så tjener de bra.

- Roar kunne sikkert gjjort det bra i Utlandet. men kanskje har ikke det vært noe han har ønsket. Og han lider jo ingen nød i Rosenborg, heller, sier Løken.

Så hva er det som har motivert Roar Strand til å holde på med fotball så lenge?

- Rett og slett fordi fotball, det å spille fotball, fortsatt er veldig artig. Og du finner ikke bedre jobb, sier Strand til ABC Nyheter.

Roar Strand har også flere kamper på landslaget. Her kanskje en av de største, VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.Roar Strand har også flere kamper på landslaget. Her kanskje en av de største, VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.

Personvernpolicy