Vil sende europeisk romfartøy til asteroide

<p class="hidden">I  2001 sendte USA en av sine sonder til denne asteroiden, som kalles for Eros. Foto: Scanpix</p>
I  2001 sendte USA en av sine sonder til denne asteroiden, som kalles for Eros. Foto: Scanpix

<pEuropeiske vitenskapsfolk studerer mulighetene for å sende et romfartøy til en asteroide for å hente prøver av dette himmellegemet. Slike prøver kan gi ny kunnskap om hvordan solsystemet har utvikl

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosjektet går under navnet Marco Polo, og kan bli virkelighet en gang i løpet av det neste tiåret, meldte BBC fredag. Britiske Astrium og tyske OHB er blant teknologiselskapene som deltar i prosjektet.

– Vi forsøker å finne den beste planen for en ferd til en asteroide og tilbake, sier Astrium-talsmann Ralph Cordley ifølge den britiske rikskringkastingens nettsider. Den europeiske romfarsorganisasjone ESA tror en slik ferd kan skje før år 2020.

Asteroider kalles også småplaneter, og er små himmellegemer med en diameter fra noen titalls meter opp til flere hundre kilometer. De fleste asteroidene går i bane mellom planetene Mars og Jupiter i det som kalles asteroidebeltet.

Den europeiske romsonden Rosetta tok tidligere denne måneden nærbilder av asteroiden Steins. USA lot i 2001 en av sine sonder treffe asteroiden Eros, og den amerikanske sonden Dawn skal i 2011 passere asteroiden Vesta. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus