Tror fangstmenn døde av blyforgiftning

<p class="hidden">17 fangstmennene som døde under overvintring på Kapp Thordsen på Svalbard Foto: Arve Kjersheim, Riksantikvaren                </p>
17 fangstmennene som døde under overvintring på Kapp Thordsen på Svalbard Foto: Arve Kjersheim, Riksantikvaren

<pDe 17 fangstmennene som døde under overvintring på Kapp Thordsen på Svalbard vinteren 1872/73, hadde svært høye blynivåer i skjelettet og døde trolig av blyforgiftning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den foreløpige konklusjonen fra forskere ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Universitetet i Tromsø som i sommer har undersøkt beinrester fra noen av de 17 likene.

I mange år trodde man at det var skjørbuk som førte til at de 17 fangstmennene døde, og dette er også dødsårsaken som står nedskrevet i Svalbards historie.

– Våre funn fører nok til at historien må skrives om, sier overlege Ulf Aasebø ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø til Svalbardposten.

– Vi fant veldig høye blynivåer i beinrestene. Dette tyder på meget høye konsentrasjoner av bly i blodet til fangstmennene, sier Aasebø.

Han forteller at blyverdiene er høyere enn verdiene hos pasienter som kommer inn med livstruende blyforgiftning, men ønsker så langt ikke å konkludere med at blyforgiftning er den eneste dødsårsaken.

– Vi kan si at det må ha vært en sterkt medvirkende årsak, sier han.

Blyet kom trolig fra hermetikkboksene som ble brukt på den tiden.

– I hermetikkboksene vi fant, var det så mye bly at det hang som istapper inne i boksene, forteller historiker Kjell G. Kjær til Svalbardposten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus