- Terrorister er normale

<strong>NORMALE:</strong> Terrorister er overraskende normale, mener britisk professor. Bildet er fra terrorangrepet i New York, 11. september 2001. (Foto: Scanpix)
NORMALE: Terrorister er overraskende normale, mener britisk professor. Bildet er fra terrorangrepet i New York, 11. september 2001. (Foto: Scanpix)

<pMennesker som utfører terrorhandlinger er overraskende normale, viser britisk studie. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man kan lure på hva som får terrorister til å handle som de gjør. En ny britisk studie har kommet frem til at de personlige nettverkene og menneskene som potensielle terrorister omgir seg med, har stor betydning, melder Forskning.no.

Forskere fra Liverpool University intervjuet 49 terrorister som var dømt for bombesprenging og andre terrorhandlinger. De brukte en intervjuteknikk som skulle avsløre hvordan terroristene ser på seg selv og omverdenen.

Teknikken gikk ut på at intervjuobjektene skulle vise hvem som er viktige for dem, for eksempel ved å liste opp hvem av sine venner og kjente de ville bestilt visittkort for.

- En av de meste skremmende sidene ved terrorister er at de er overraskende normale og ofte relativt godt utdannet, og de har definitivt ingen indikasjoner på mentale forstyrrelser i måten de forholder seg til verden på, sier professor David Canter, leder for Liverpool University’s Centre for Investigative Psychology, til BBC.

Sosial prosess

Vold avler vold. Ønsker vi et fredeligere samfunn, vil offentlige organisasjoner eller institusjoner som benytter seg av vold ikke bidra til dette. Studien indikerer at veien til terrorisme er en sosial prosess, som omfatter den kontakt som den potensielle terroristen har med andre mennesker. Det kan være familie, venner eller bekjente, oftest er det en person som den potensielle terroristen ser opp til.

- Det dreier seg gjerne om et ledende medlem i en terrororganisasjon, eller kanskje en lærer, som den potensielle terroristen føler vil gi ham eller henne økt selvfølelse eller betydning, om de går med på å utføre voldelige handlinger, sier Canter til BBC.

Videre mener professoren at det finnes to hovedveier til terror – den ene gjennom sosiale grupper som allerede beveger seg på kanten av terrorisme, den andre gjennom sterke idealer eller religiøs overbevisning.

For å forhindre at folk blir terrorister mener professoren at man må forhindre at de føler tilhørighet kun til en bestemt gruppe, enten det er fundamentale muslimer eller fotballsupportere. Føler de en slik tilhørighet er begynnelsen på konflikten sådd, mener han.

Vold avler vold

Men forsker ved International Peace Research Institute (PRIO) ved Universitetet i Oslo, Stephan Davidshofer, mener at en psykologisk tilnærming som dette, ikke tar nok hensyn til storsamfunnet rundt de potensielle terroristene.

Ulike sider ved samfunnet, som organisasjoner, institusjoner eller media, kan bidra til å eskalere en følelse av konflikt. Dette kan føre til radikalisering av potensielle terrorister, mener han.

- Vi snakker om å eskalere og de-eskalere denne konflikten.Vold avler vold. Ønsker vi et fredeligere samfunn, vil offentlige organisasjoner eller institusjoner som benytter seg av vold ikke bidra til dette. De blir selv en del av problemet som de skal løse, sier Davidshofer til Forskning.no.

I vår tid er terrorisme ansett som et globalt fenomen, men Davidshofer sier at de beste metodene for å forhindre terrorisme og å øke den sosiale integrasjonen på vil være forskjellige fra land til land.

- Hvert land har sine problemstillinger når det gjelder integrasjon og hvordan den best kan økes. Vi trenger i hovedsak lokale løsninger på disse problemene, sier Davidshofer.

Personvernpolicy