Vitnet om voldtekt i krigsforbryter- saken

Aktor, politiadvokat Jan Eirik Thomassen, og forsvarer Heidi  Bache-Wiig. Foto: Scanpix
Aktor, politiadvokat Jan Eirik Thomassen, og forsvarer Heidi Bache-Wiig. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKvinnen var en 35 år gammel to-barnsmor da hun i 1991 ble pågrepet hjemme i Stolac i Bosnia-Hercegovina av fire svartuniformerte soldater fra den paramilitære kroatiske hæren HOS.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tok henne med til en tobakksfabrikk hvor hun etter hvert skulle bli voldtatt seks ganger.

Kvinnen er nå 53 år og bor i Beograd. Torsdag møtte hun i Oslo tingrett for å vitne i krigsforbrytersaken der den 41 år gammel bosnisk muslimen Mirsad Repak står tiltalt.

Et vitne har tidligere fortalt retten at Repak var leder for militærpolitiet i HOS. Onsdag la vitnet fram et skriv som aktoratet og vitnet mener dokumenterer at Repak i 1991 var styrkens øverstkommanderende lokalt i Stolac.

Tiltalen justert

Medvirkning til voldtekt var del av den opprinnelige siktelsen mot Mirsad Repak, men påtalemyndigheten har vurdert dette punktet som bevismessig vanskelig.

Det er derfor strøket fra den endelige tiltalen og endret til ulovlig frihetsberøvelse under umenneskelige forhold.

Rolig og behersket inntok 53-åringen vitneboksen og fortalte om sin og familiens lidelser og dramatiske historie etter at krigen kom til landsbyen hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynelatende hadde hun kontroll over egne følelser også da hun fortalte om grusomhetene hun selv hadde opplevd.

Ikke før hun berettet om hvordan hennes to barn, den gang fire og tolv år, reagerte da de ble revet vekk fra henne, brast stemmen og hun tok til tårene.

Første gang

I tobakksfabrikken som kvinnen og hennes far ble ført til, hadde Mirsad Repak hovedkontor og tok imot dem. Mens hennes far ble brakt ned i kjelleren, ble hun selv avhørt på et kontor i første etasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter avhøret sa Repak til meg at det jeg hadde opplevd nå «var ingenting imot det jeg ville få se», forklarte vitnet.

To menige soldater førte henne deretter inn i et tilstøtende rom, viste fram kniver og fortalte om grusomheter som var blitt utført med kniv. Deretter voldtok de to soldatene henne på gulvet etter tur. Senere fulgte fire nye voldtekter - noen av dem gjennomførte også andre soldater, fortalte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltalte Mirsad Repak voldtok ikke, men vitnets gjengivelse av uttalelser han skal ha gitt før og etter soldatenes angivelige ugjerninger, tyder på at vitnet mener tiltalte visste hva som ville skje og lot det skje.

Dokumentet

Aktoratet vil prosedere på at dokumentet som ble lagt fram av vitnet torsdag avslører at Mirsad Repak var lokal øverstkommanderende i HOS i Stolac. Dokumentet er undertegnet av Repak med tittel og stemplet med den paramilitære styrkens emblem.

Det paradoksale er at dokumentet har et innhold som fremstår som en garanti for at kvinnen og hennes far ikke skal bli pågrepet på nytt. Repak går i dokumentet god for lojaliteten til de to tidligere fangene hans.

Tiltalte har tidligere hevdet at han også har hjulpet serbere, men i retten torsdag forsøkte vitnet å sannsynliggjøre at det aktuelle dokumentet må være signert Repak med påholden penn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En navngitt soldat i staben til øverstkommanderende general Blaz Kraljevic i HOS var venn av vitnets familie, forklarte hun. Denne soldaten kjente til pågripelsen og dro til general Kraljevics hovedkvarter i Ljubuski. Der har han mest sannsynlig greid å få generalen til å beordre sin lokale kommandant Mirsad Repak til å skrive ut erklæringen.

Det hører med til historien at Mirsad Repak ikke respekterte sin egen erklæring. Kvinnen og hennes far ble pågrepet to ganger til på kort tid, og faren ble sendt til fangeleiren Dretelj. (©NTB)