50 tatt av pirater

<p class="hidden"> </p>
 

<pPirater overtok torsdag et gresk og et kinesisk skip. Tidligere i uken ble et indisk skip offer for herjingene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somaliske pirater er på ferde igjen. Torsdag overtok de først et gresk skip og så Hongkong-registrert skip utenfor kysten av Mogadishu.

Først ble de 25 filippinske sjømennene om bord på Centauri overrasket av pirater bevæpnet med automatvåpen og rakettkastere.

- Båten var på vei til Kenya og hadde et mannskap på 25, sier Noel Choong ved det internasjonale maritime byråets (IMB) piratsenter i Kuala Lumpur til AFP.

Også båten Great Creation, som var på vei fra Tunisia til India, ble overrasket av piratene. Mannskapet, som besto av 24 kinesere og en mann fra Sri Lanka, blir nå holdt som gisler.

Denne båten ble så ført mot Eyl, som er kjent som et tilholdssted for piratene i Puntland, en utbryterstat av Somalia.

Bilde fra IMB som viser to antatte moderskip som piratene bruker som utgangspunkt for kapringer. Foto: Scanpix.Bilde fra IMB som viser to antatte moderskip som piratene bruker som utgangspunkt for kapringer. Foto: Scanpix.

En representant for rederne som eier Centauri sier at mannskapet har det bra, men nekter å kommentere saken videre.

Siden januar har 55 skip blitt angrepet av pirater, og elleve av dem blir fortsatt holdt for løsepenger.

Franske kommandosoldater gikk til aksjon tidligere denne uka da et par ble holdt som gisler på sin egen yacht i regionen. President Nicolas Sarkozy gikk etterpå ut og oppfordret til en internasjonal offensiv mot piratvirksomhet.

Somalias lange kystlinje har vært besatt av pirater i lang tid, noe som har ført til at denne delen av det indiske hav blir betraktet som verdens farligste havområde.

De siste månedene har en multinasjonal innsatsstyrk patruljert farvannene. Styrken, med base i Djibouti har jaktet på et nærmest mytisk moderskip som skal fungere som en mobil base for en stor gruppe pirater.

Moderskipet ble sist observert i august da det ble skutt mot et japansk fartøy i et kapringsforsøk.

Man tror nå at piratene nærmest leker katt og mus med forskjellige marinestyrker som jakter på dem.

Piratene bruker stort sett trebåter, som er nærmest umulig å se på radar. De tidligere kystvaktfartøyene er tungt bevæpnet, og forflytter seg raskt.

- Når det er høy sjø ser man ikke skipene før de er helt inntil båten de angriper, sier Simon Tousignant. Han er løytnant om bord på Ville de Quebec, en kanadisk frigatt som eskorterer matforsyninger inn til Somalia.

Myndighetene anslår at det dreier seg om et tusentall pirater. De utnytter internasjonale regler som forhindrer marinefartøy å gå til angrep på andre skip. Når de er vel om bord i båtene de angriper bruker de underkant av 20 minutter på å ta hånd om båten. Når de har tatt gisler er det nærmest umulig for andre skip å gjøre noe.

- Det finnes minst to moderskip, og de setter ut speedbåter fra disse fraktfartøyene for å kapre andre skip, sier Andrew Mwangura som leder Kenyas Seafarers assistance programme.

Slik sikkerhetssituasjonen er i Somalia er sjøtransport den eneste måten å frakte livsnødvendige matforsyninger til landet. Disse sendingene er nå truet av det stadig økende piratproblemet. Det finnes 3,2 millioner somaliere som trenger nødhjelp i form av mat.

Personvernpolicy