- Ikke be oss om å ta oss sammen

Komiker Rigmor Galtung er ett av menneskene som står frem med og forteller om sine psykiske problemer, i Helsedirektoratets nye kampanje «Et åpent sinn».
Komiker Rigmor Galtung er ett av menneskene som står frem med og forteller om sine psykiske problemer, i Helsedirektoratets nye kampanje «Et åpent sinn».

<p- Man ber ikke en med hjerteinfarkt om å ta seg sammen. Ikke be psykisk syke om det heller, sier komiker Rigmor Galtung. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

1. Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til.

Det kan være alt fra en venn til legen din.

2. Planlegg positive aktiviteter. Gjør noe hyggelig hver dag

- selv om du egentlig ikke orker.

3. Del problemene i mindre biter hvis de blir for vanskelige.

4. Tenk på det du får til i stedet for alt det du ikke får gjort.

5. Vær mot deg selv som du ville vært mot en venn.

Her får du hjelp:

Mental Helse Hjelpetelefonen: 810 30 030

Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud. Du kan også ta kontakt

på nettsidene: www.sidetmedord.no

Kirkens SOS: 815 33 300

En døgnåpen krisetjeneste på telefonen eller via en SOSmelding

på nettsidene: www.kirkens-sos.no

Bekymringstelefonen Voksne for Barn: 810 03 940

Telefontjenesten for voksne som har bekymringer eller spørsmål om barn og unge. www.vfb.no

Kilde: Helsedirektoratet

Omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Psykiske problemer er normalt, og det finnes et tilbud til dem som sliter. Dette er noen av hovedbudskapene i Helsedirektoratets kampanje «Et åpent sinn» som ble lansert av helseminister Bjarne Håkon Hanssen torsdag.

- Åpent sinn-kampanjen er en del av hele handlingsplanen for psykisk helse, sier helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

Jeg begynte å sammenligne min tilstand med fysisk sykdom. Man ber ikke en som har hjerteinfarkt eller diabetes om å ta seg sammen. - Vi ser at det å satse på psykisk helse, det å øke bevilgningene, fører til resultater. Alt er ikke perfekt, men tilbudet er dramatisk mye bedre i dag enn for ti år siden.

- En viktig del av dette er holdninger i befolkningen. Det er viktig å få folk til å snakke om at livet har bølgedaler. Alle møter kriser, sånn er livet. Noen ganger blir problemene langvarige, og da skal vi vite at det er hjelp å få, sier helseministeren.

Som fysisk sykdom

En av dem som har stått frem i kampanjen og fortalt om sin lidelse i både videosnutter og annet informasjonsmateriale er komiker Rigmor Galtung.

Hun lider av en bipolar lidelse, som innebærer at det kommer store bølgedaler mellom oppturene.

- Det er vanskelig for folk å forstå hvordan jeg kan stå på scenen og være sprudlende det ene øyeblikket, og bare et par uker senere ikke orke å gå ut av døra hjemme. For å være ærlig så skjønner jeg det ikke helt selv heller, sier hun.

- Jeg slet med å takle at jeg hadde en sykdom. Jeg tenkte at hvis jeg bare tok meg sammen så skulle det bli bedre. Andre sa det også. Man kan ikke se på deg at du er syk, og jeg skjønner at det er lett å komme med sånne bemerkninger.

- Men jeg begynte å sammenligne min tilstand med fysisk sykdom. Man ber ikke en som har hjerteinfarkt eller diabetes om å ta seg sammen. Ikke be psykisk syke om å ta seg sammen heller. Det hjelper ikke!

Galtung understreker viktigheten av at folk får informasjon om psykisk sykdom.

- Det er mange pårørende og venner der ute som trenger informasjon. Derfor er det viktig å høre brukerhistorier.

Holdningene endrer seg

Dette er ikke første gang Helsedirektoratet setter i gang informasjonskampanjer om psykisk helse.

Man ser en viss nedgang i stigmatiserende holdninger, og en klart større tro på at det finnes hjelp som nytter .- Vi hadde en i fjor som var rettet spesielt mot ungdom, og nå denne som har et spesielt fokus på menn. Kampanjer må gjentas og vedlikeholdes, sier Ellinor F. Major, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Og en undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) viser at det fra 2002 til 2007 har skjedd endringer når det kommer til holdninger til og kunnskap om psykisk helse.

- Man ser en viss nedgang i stigmatiserende holdninger, og en klart større tro på at det finnes hjelp som nytter.

- Vi kan ikke si at det skyldes kampanjer, men det er i tråd med kampanjene som er kjørt, sier Trine M. Myrvold som presenterte undersøkelsen for NIBR.

Undersøkelsen viste også at kvinner har mindre stigmatiske holdninger til psykiske lidelser og psykisk syke enn menn. De med høy utdanning eller høy inntekt var også mindre fordomsfulle, mens de over 60 år hadde flere fordommer.

Også når det kommer til åpenhet er det forskjeller mellom kjønnene.

- Kvinner er langt mer åpne enn menn, sier Myrvold.

Møtte veggen

Kay Arne Sørensen gikk på veggen for åtte år siden. Nå mener han at menn må bli flinkere til å snakke med hverandre.Kay Arne Sørensen gikk på veggen for åtte år siden. Nå mener han at menn må bli flinkere til å snakke med hverandre.

Årets kampanje har nettopp et spesielt fokus på menn og psykiske helse.

- Man ser aldri menn som går på tur sammen. De løper, gjerne med telefonene på det ene øret og musikk i det andre. Dersom menn kan gå sammen, skulder til skulder, og prate sammen, så er det den beste terapi. Menn kan prate sammen de også, ikke bare kvinner, men det er viktig at vi gjør det, sier Kay Arne Sørensen, som selv møtte veggen for åtte år siden, til ABC Nyheter.

- Jeg er arbeidsnarkoman. Og det er ikke noe forskjellig fra andre narkomane, selv når man er rusfri så kjenner man suget, sier han.

- Da jeg møtte veggen datt jeg faktisk ned kjellertrappa og knuste begge kneskålene. Det var ikke noen spesiell grunn til at det skjedde, men kroppen min var vel sliten.

- Jeg er glad for at det skjedde, for jeg vet ikke om jeg hadde vært i live nå om det ikke hadde skjedd. Man vet aldri.

Jeg er glad for at det skjedde, for jeg vet ikke om jeg hadde vært i live nå om det ikke hadde skjedd. Sørensen har nå vært tilbake i jobb i fire år, men for å komme dit gikk han til psykiater, og han tar fremdeles medisiner for ikke å få tilbakefall.

- Til å begynne med hadde jeg ikke tro på at jeg skulle komme tilbake på det nivået jeg har vært, jeg har hatt ledende stillinger i næringsliv, vært OL-direktør i Oslo, og eid og drevet min egen butikk-kjede.

Sørensen er fremdeles veldig aktiv, men han har lært mye av sin sykdom.

- Jeg har fått et slags «kvinnelig hormon». Mottoet mitt nå er: Bry deg!

Se filmportretter med Rigmor Galtung og Kay Arne Sørensen på Helsedirektoratets hjemmeside.

Personvernpolicy