Støre mener Russland følger boka i Arktis

<p class="hidden">God tone mellom utenriksministrene Jonas Gahr Støre (t.h.) og Sergej Lavrov (Russland) under et utenriksministermøte utenfor Ilulissat på Grønland i mai i år. Foto: Scanpix</p>
God tone mellom utenriksministrene Jonas Gahr Støre (t.h.) og Sergej Lavrov (Russland) under et utenriksministermøte utenfor Ilulissat på Grønland i mai i år. Foto: Scanpix

<p Utenriksminister Jonas Gahr Støre går ut fra at Russlands president ønsker å avklare grensespørsmålene i Arktis uten bruk av andre midler enn Havretten</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ColourboxFoto: Colourbox

President Dmitrij Medvedev slo onsdag overfor sitt nasjonale sikkerhetsråd fast at det er på tide å få fastsatt landets yttergrenser i Arktis.

Men Støre tror ikke utspillet betyr at Russland vil bruke andre midler enn FNs havrettskonvensjon fra 1982 for å få gjennomslag for sine krav:

– Det vil være uklokt å bruke andre midler enn de Havretten gir oss. Jeg legger til grunn at Russland forholder seg til det, og jeg har ikke grunn til å tro noe annet.

Russland har hele tiden fulgt boka i dette spørsmålet, leverte sine krav til FNs kontinentalsokkelkommisjon i 2001 og er i dialog med kommisjonen, påpeker Støre.

Russland, Norge, USA, Canada og Danmark gjør alle krav på deler av Arktis, som ifølge eksperter skjuler store olje- og gassforekomster. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus