Støre mener Russland følger boka i Arktis

<p class="hidden">God tone mellom utenriksministrene Jonas Gahr Støre (t.h.) og Sergej Lavrov (Russland) under et utenriksministermøte utenfor Ilulissat på Grønland i mai i år. Foto: Scanpix</p>
God tone mellom utenriksministrene Jonas Gahr Støre (t.h.) og Sergej Lavrov (Russland) under et utenriksministermøte utenfor Ilulissat på Grønland i mai i år. Foto: Scanpix

<p Utenriksminister Jonas Gahr Støre går ut fra at Russlands president ønsker å avklare grensespørsmålene i Arktis uten bruk av andre midler enn Havretten</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ColourboxFoto: Colourbox

President Dmitrij Medvedev slo onsdag overfor sitt nasjonale sikkerhetsråd fast at det er på tide å få fastsatt landets yttergrenser i Arktis.

Men Støre tror ikke utspillet betyr at Russland vil bruke andre midler enn FNs havrettskonvensjon fra 1982 for å få gjennomslag for sine krav:

– Det vil være uklokt å bruke andre midler enn de Havretten gir oss. Jeg legger til grunn at Russland forholder seg til det, og jeg har ikke grunn til å tro noe annet.

Russland har hele tiden fulgt boka i dette spørsmålet, leverte sine krav til FNs kontinentalsokkelkommisjon i 2001 og er i dialog med kommisjonen, påpeker Støre.

Russland, Norge, USA, Canada og Danmark gjør alle krav på deler av Arktis, som ifølge eksperter skjuler store olje- og gassforekomster. (©NTB)

Personvernpolicy