Venter færre polakker

FORTSATT ATTRAKTIVE: Polske arbeidere på en bygningsplass i Norge. En kjølgere økonomi kan føre til at polakker reiser hjem, eller lar være å komme. Foto: Scanpix.
FORTSATT ATTRAKTIVE: Polske arbeidere på en bygningsplass i Norge. En kjølgere økonomi kan føre til at polakker reiser hjem, eller lar være å komme. Foto: Scanpix.

<pPolske arbeidere i Norge kan bli blant de første som blir rammet av en kjøligere økonomi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensmarkedene er nær sammenbrudd, børsene kollapser og store finanskonsern faller sammen som korthus.

I Norge skjelver investorene, og børsen faller. Det samme gjør boligprisene, og ordretilgangen til byggeindustrien har gått dramatisk ned.

Det kan gjøre Norge til et langt mindre attraktivt land å jobbe i.

I underkant at 40.000 polske håndverkere har strømmet til Norge etter at Polen kom med i EU. Nå forventes det at færre vil ta turen.

8000 flere ledige

- Vi må regne med at det blir noe mindre innvandring enn det har sett de siste årene, sier Hans Kure, kontorsjef i NAV til ABC Nyheter.

Tirsdag kom NAV med rapporten som tyder på at vi må regne med en økning i antall arbeidsledige til neste år.

Arbeidsledigheten har vært rekordlav i Norge i flere år, og vil fortsatt være lav i mange år.

Men NAV forventer at 48.000 nordmenn vil stå uten jobb i 2009. Det er 8000 flere enn i 2008, og utgjør 1,9 prosent av arbeidstyrken.

Ansatte i bygg- og anleggsbransjen vil være de første til å merke at tidene er i ferd med å forandre seg, tror NAV.

Det betyr trangere tider for bygge- og anleggsarbeidere, industriarbeidere og ansatte innen treforedlingsindustrien. Ledigheten blant platearbeidere og sveisere har økt markant det siste året.

14.000 innvandret i fjor

- Vi har allerede merket at ledigheten har begynt å øke, og vi venter en fortsatt økning. Vi venter fortsatt stor nedgang i odreretilgangen til boligbygg, sier Kure.

I fjor var det 14.000 polakker som innvandret til Norge. Ifølge tall fra NAV var det i fjor 21.000 polakker som var bosatt i Norge, og 15.000 som besøkte landet på kortere opphold. Tallene inneholder kun registrerte arbeidstakere, og de reelle tallene på polakker som jobber i Norge er trolig høyere.

- Det har vært en veldig sterk vekst i fjor, og også sterk vekst første halvår i år. Men vi må regne med at den flater ut og går noe ned neste år, sier Kure.

Svensker og baltere følger etter polakker på lista over antall gjestearbeidere i Norge.

Har rett til dagpenger

En kjøligere økonomi kan også føre til at arbeidsledigheten blant polakker øker i Norge.

Gjestearbeidere fra EØS-land har samme rett til dagpenger som nordmenn.

Det vil si at de som har tjent minst 105.384 kroner siste kalenderår, eller har tjent minst 210.768 kroner i løpet at tre år, har rett til dagpenger.

Hans Kure tror imidlertid ikke at børskrisa de siste dagene vil få dramatiske konsekvenser for ledigheten.

- Investeringer i oljeindustrien gjør at norske økonomi står i en særstilling i forhold til andre land. Vi venter en ytterligere økning i forhold til dagens høye nivå, sier Kure.

Han tar imidlertid forbehold om dramatiske endring i investeringslysten.

- Alt er usikkert nå, men vi må bare forholde oss til det bedriftene nylig har oppgitt av planer. Oljeprisen er fortsatt historisk høy, sier Kure.

Personvernpolicy