Venter færre polakker

FORTSATT ATTRAKTIVE: Polske arbeidere på en bygningsplass i Norge. En kjølgere økonomi kan føre til at polakker reiser hjem, eller lar være å komme. Foto: Scanpix.
FORTSATT ATTRAKTIVE: Polske arbeidere på en bygningsplass i Norge. En kjølgere økonomi kan føre til at polakker reiser hjem, eller lar være å komme. Foto: Scanpix.

<pPolske arbeidere i Norge kan bli blant de første som blir rammet av en kjøligere økonomi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensmarkedene er nær sammenbrudd, børsene kollapser og store finanskonsern faller sammen som korthus.

I Norge skjelver investorene, og børsen faller. Det samme gjør boligprisene, og ordretilgangen til byggeindustrien har gått dramatisk ned.

Det kan gjøre Norge til et langt mindre attraktivt land å jobbe i.

I underkant at 40.000 polske håndverkere har strømmet til Norge etter at Polen kom med i EU. Nå forventes det at færre vil ta turen.

8000 flere ledige

- Vi må regne med at det blir noe mindre innvandring enn det har sett de siste årene, sier Hans Kure, kontorsjef i NAV til ABC Nyheter.

Tirsdag kom NAV med rapporten som tyder på at vi må regne med en økning i antall arbeidsledige til neste år.

Arbeidsledigheten har vært rekordlav i Norge i flere år, og vil fortsatt være lav i mange år.

Men NAV forventer at 48.000 nordmenn vil stå uten jobb i 2009. Det er 8000 flere enn i 2008, og utgjør 1,9 prosent av arbeidstyrken.

Ansatte i bygg- og anleggsbransjen vil være de første til å merke at tidene er i ferd med å forandre seg, tror NAV.

Det betyr trangere tider for bygge- og anleggsarbeidere, industriarbeidere og ansatte innen treforedlingsindustrien. Ledigheten blant platearbeidere og sveisere har økt markant det siste året.

14.000 innvandret i fjor

- Vi har allerede merket at ledigheten har begynt å øke, og vi venter en fortsatt økning. Vi venter fortsatt stor nedgang i odreretilgangen til boligbygg, sier Kure.

I fjor var det 14.000 polakker som innvandret til Norge. Ifølge tall fra NAV var det i fjor 21.000 polakker som var bosatt i Norge, og 15.000 som besøkte landet på kortere opphold. Tallene inneholder kun registrerte arbeidstakere, og de reelle tallene på polakker som jobber i Norge er trolig høyere.

- Det har vært en veldig sterk vekst i fjor, og også sterk vekst første halvår i år. Men vi må regne med at den flater ut og går noe ned neste år, sier Kure.

Svensker og baltere følger etter polakker på lista over antall gjestearbeidere i Norge.

Har rett til dagpenger

En kjøligere økonomi kan også føre til at arbeidsledigheten blant polakker øker i Norge.

Gjestearbeidere fra EØS-land har samme rett til dagpenger som nordmenn.

Det vil si at de som har tjent minst 105.384 kroner siste kalenderår, eller har tjent minst 210.768 kroner i løpet at tre år, har rett til dagpenger.

Hans Kure tror imidlertid ikke at børskrisa de siste dagene vil få dramatiske konsekvenser for ledigheten.

- Investeringer i oljeindustrien gjør at norske økonomi står i en særstilling i forhold til andre land. Vi venter en ytterligere økning i forhold til dagens høye nivå, sier Kure.

Han tar imidlertid forbehold om dramatiske endring i investeringslysten.

- Alt er usikkert nå, men vi må bare forholde oss til det bedriftene nylig har oppgitt av planer. Oljeprisen er fortsatt historisk høy, sier Kure.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus