Hun skal lede Israel

VALGVINNER: Tzipi Livni overtar partiledervervet i Fadima. Det betyr at hun også blir Israels neste statsminister. Foto: Scanpix.
VALGVINNER: Tzipi Livni overtar partiledervervet i Fadima. Det betyr at hun også blir Israels neste statsminister. Foto: Scanpix.

<pTzipi Livni senket general Shaul Mofaz i kampen om ledervervet i Kadima. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om få uker vil trolig Israel ha sin første statsminister siden Golda Meir gikk av i 1974.

I partiledervalget kjempet Livni mot general Shaul Mofaz, tidligere hærsjef og en kjent hauk innenfor israelsk politikk.

I går kveld lå det an til at Livni ville vinne en klar seier over Mofaz, men marginene krympet kraftig utover natta.

I morgentimene ble det klart at Livni hadde fått 43,1 prosent av stemmene, mot 42 prosent for Mofaz., ifølge AFP.

Har 42 dager på seg

Livni er regnet som en moderat leder sammenlignet med Mofaz. Hun går inn for en to-statsløsning med palestinerne og har den siste tida knyttet kontakter på palestinsk side.

Men selv om Livni nå er sikret toppvervet i regjeringspartiet, er det ennå et stykke før hun kan bli landets neste statsminister. Den sittende regjeringssjefen, Ehud Olmert, er ventet å trekke seg innen kort tid.

- Det er ikke sånn at generaler trykker på avtrekkeren, og kvinner ikke gjør det. Jeg har ikke noe problemer med å trykke på avtrekkeren når det er nødvendig

Da får Livni 42 dager på seg til å samle nok parlamentarisk støtte for en mindretallsregjering. Det er ventet at hun vil klare å overbevise Arbeidspartiets representanter i Knesset, og at utfordringen ligger i det mindre partiene.

Eks-spion

Livni er tidligere agent i Israels etterretning Mossad. Faren Eitan Livni var høyt oppe i den militante bevegelsen Irgun, som kjempet mot britene før Israel ble dannet, skriver Guardian.

Livni har fått mange spørsmål fra israelske medier om en kvinne kan være sterk nok til å lede Israel i en vanskelig periode.

- Det er ikke sånn at generaler trykker på avtrekkeren, og kvinner ikke gjør det. Jeg har ikke noe problemer med å trykke på avtrekkeren når det er nødvendig, sa Livni til Jerusalem Post forrige uke.

STERK KVINNE: Golda Meir var Israels første kvinnelige statsminister og ledet landet gjennom store deler av 1970-tallet.STERK KVINNE: Golda Meir var Israels første kvinnelige statsminister og ledet landet gjennom store deler av 1970-tallet.

Personvernpolicy