Gahr Støre takker ja

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtenriksministeren sier ja til en plass på Oslo Aps stortingsliste neste høst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre bekrefter overfor Dagsavisen at han har sagt ja til nominasjonskomiteen, og kritikerne i Oslo Ap er blitt påfallende lavmælte og unnvikende.

Det må skje et politisk jordskjelv for at ikke utenriksministeren blir satt på sikker plass på Oslo-listen.

Striden om listeplasseringer og kvoteringsregler har herjet i Oslo Ap på ettersommeren, men nå viser alle til nominasjonskomiteen som ble nedsatt 8. september, og som skal samle uttalelsene fra alle partilagene i Oslo.

Lederen av Aps kvinnenettverk, barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap), sier at det er helt i tråd med landsstyremøtets oppfatning å plassere to av samme kjønn etter hverandre på listen.

- Dette praktiseres blant annet i mitt fylke Akershus. Også i mange står to kvinner etter hverandre, og Arbeiderpartiet har aldri fått inn så mange kvinner på Stortinget som i 2005, sier Huitfeldt til NTB. Støres sikre plass i Oslo vil hun ikke kommentere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsonlig

Lederen av Oslo LO, Kleiv Fiskvik, er en av dem som har gått på barrikadene for å beholde den gamle kvoteringsordningen med annenhver mann og kvinne, noe som ville ha rammet Støre. Nå er han mer forsonlig innstilt.

- Jeg har hele tiden sagt at hvis Støre ønsker å bli valgt inn på Stortinget, så blir han det. Jeg har aldri vært imot Støre, det er noe avisene har konstruert. Men det er riktig at jeg helst ser en streng fortolkning av reglene om kvotering, sier Fiskvik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han aksepterer at landsstyret mener noe annet og vil ikke rote til saken ytterligere.

Utgående stortingsrepresentant Britt Hildeng blir, som Fiskvik, regnet for å tilhøre venstresiden i Oslo Ap.

Hun reagerte sterkt på at partileder Jens Stoltenberg og partisekretær Martin Kolberg gikk inn for en mer fleksibel tolkning av en etablert kvoteringspraksis for å få Støre på sikker plass. En tolkning som landsstyremøtet sluttet seg til 5. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Truet

Hildeng gikk så langt som å true med å fortsette, noe som ville ha komplisert arbeidet med listesammensetningen. Nå er også hun atskillig mer dempet i tonen og vil ikke bære ved til bålet. Hun står dessuten fast på sin opprinnelige beslutning om å si nei til gjenvalg.

- Det er veldig fint at Støre kommer inn på Stortinget. Jeg har hele tiden ønsket ham sikker plass, men mente det kunne gjøres på annen måte enn å tukle med kvoteringen. Men nå er nominasjonskomiteen i arbeid, og vi får ta debatten der den hører hjemme, sier hun til NTB.

Nå er det ikke slik at Støre sier ja til en konkret listeplassering, for eksempel den sikre fjerdeplassen, og dermed kupper den demokratiske prosessen i Oslo Arbeiderparti.

Han stiller seg bare til rådighet, som det heter, og så er det nominasjonskomiteen som på «fritt grunnlag» veier likt og ulikt og setter opp et listeforslag, som så vedtas på nominasjonsmøtet 18. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire sikre

Etter alle solemerker blir det Jens Stoltenberg, Marit Nybakk, Jan Bøhler og Jonas Gahr Støre som får de fire første plassene. Oslo Ap har seks representanter på Stortinget, men meningsmålingene gir ikke grunnlag for å tro at flere enn fire er sikre i 2009.

Nytolkningen av kvoteringsreglene åpner for to menn etter hverandre (Bøhler og Støre), men også to kvinner, trolig Marianne Marthinsen og Saera Kahn på femte og sjette plass. Men bak de fire første kan mye fortsatt skje.

Bystyrepolitiker Trond Jensrud har også vært blant de høylytte kritikerne av nytolkningen. Nå vil han knapt kommentere problemstillingen og viser bare til nominasjonskomiteens arbeid.

- Jo da, jeg har vært aktivt med i debatten. Forskjellen er nå at prosessen er i gang, og det må vi respektere. Jeg har for øvrig hele tiden ønsket at Støre skulle stå på Oslo-listen, sier Jensrud for å rydde unna enhver tvil. (©NTB)