Advarer mot rype-lever

Onsdag 10. september startet <span>rypejakta</span>. Arkivfoto: Erik Veigård / SCANPIX<p> </p>
Onsdag 10. september startet rypejakta. Arkivfoto: Erik Veigård / SCANPIX 

<pMattilsynet fraråder å spise for mye lever fra rype og orrfugl på grunn av høye nivåer av tungmetallet kadmium.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakt

8 prosent av Norges befolkning er registrert i Jegerregisteret (360 000)

Omkring halvparten (190 000) betaler jegeravgift

Av dem som betaler jegeravgift, oppgir 75 prosent at de jakter.

6,5 prosent av dem som jaktet i fjor, var kvinner

Vel 2000 utlendinger betaler årlig jegeravgift til Norge.

For sju år siden ble skutt 68.000 ryper i Troms.

I fjor endte det på 33.000.

I Finnmark var det en topp for tre år siden med 105.000 ryper.

I fjor var det 78.000.

Dette gjelder spesielt fugler fra sentrale fjellstrøk i Sør-Norge og indre deler av Troms. Men selve kjøttet innholder lite tungmetaller.

- Høye konsentrasjoner

En undersøkelse gjort av NINA (Norsk institutt for naturforskning) viser at konsentrasjonen av kadmium, og tildels også bly, i lever fra lirype og orrfugl ligger høyt enkelte steder i Norge, ifølge Matportalen.no. En dårlig nyhet for alle dem som skal jakte eller nyte utbyttet av jakta som startet 10. september.

Kadmium kommer i naturen på grunn av miljøforurensinger, men finnes også naturlig i jordsmonnet. Det finnes ingen grenseverdier for vilt, men andelen kadmium i lirype viser seg å inneholde opp mot 13,6 milligram kadmium per kilo lever. Grenseverdien for lever fra husdyr er 0,5 milligram kadmium per kilo.

Landsgjennomsnittet for kadmium i lever fra rype er regnet ut til 2,9 milligram per kilo. Og en voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram i uken i gjennomsnitt.

Helseskader

Høye nivåer av kadmium er helseskadelig. Det kan skade nyrene og gi nedsatt nyrefunksjon. Det kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og fosterskader.

- Problemet med kadmium er at det ikke skilles ut av kroppen, så det hoper seg opp i nyrene gjennom hele livet, sier Cécile Blom i Seksjon Omsetning til forbruker i Mattilsynet til ABC Nyheter.

Hun understreker at for den jevne jeger er ikke dette et problem, men at de gjennom andre undersøkelser har vist at noen er svært glad i vilt-innmat og at for dem kan det føre til en opphopning av kadmium, med påfølgende helseskader.

Også i andre matvarer

Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Solsikkekjerner, som ofte brukes i frokostblandinger og brød, inneholder også mye kadmium.

- Det finnes også i andre dyr, mel og rotfrukter, men for disse er det grenseverdier som produsentene må holde seg innenfor, forklarer hun.

Hvor mye den enkelte kan spise er ikke lett å få et svar på.

- Det kommer helt an på hvor mye du får i deg gjennom andre matvarer, sier Blom.

Den største kilden til kadmium- forgiftning er imidlertid røyking. Så dersom du røyker, har du i gjennomsnitt 2-3 ganger høyere konsentrasjoner av kadmium i nyrene enn ikke-røykere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus