Advarer mot rype-lever

Onsdag 10. september startet <span>rypejakta</span>. Arkivfoto: Erik Veigård / SCANPIX<p> </p>
Onsdag 10. september startet rypejakta. Arkivfoto: Erik Veigård / SCANPIX 

<pMattilsynet fraråder å spise for mye lever fra rype og orrfugl på grunn av høye nivåer av tungmetallet kadmium.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakt

8 prosent av Norges befolkning er registrert i Jegerregisteret (360 000)

Omkring halvparten (190 000) betaler jegeravgift

Av dem som betaler jegeravgift, oppgir 75 prosent at de jakter.

6,5 prosent av dem som jaktet i fjor, var kvinner

Vel 2000 utlendinger betaler årlig jegeravgift til Norge.

For sju år siden ble skutt 68.000 ryper i Troms.

I fjor endte det på 33.000.

I Finnmark var det en topp for tre år siden med 105.000 ryper.

I fjor var det 78.000.

Dette gjelder spesielt fugler fra sentrale fjellstrøk i Sør-Norge og indre deler av Troms. Men selve kjøttet innholder lite tungmetaller.

- Høye konsentrasjoner

En undersøkelse gjort av NINA (Norsk institutt for naturforskning) viser at konsentrasjonen av kadmium, og tildels også bly, i lever fra lirype og orrfugl ligger høyt enkelte steder i Norge, ifølge Matportalen.no. En dårlig nyhet for alle dem som skal jakte eller nyte utbyttet av jakta som startet 10. september.

Kadmium kommer i naturen på grunn av miljøforurensinger, men finnes også naturlig i jordsmonnet. Det finnes ingen grenseverdier for vilt, men andelen kadmium i lirype viser seg å inneholde opp mot 13,6 milligram kadmium per kilo lever. Grenseverdien for lever fra husdyr er 0,5 milligram kadmium per kilo.

Landsgjennomsnittet for kadmium i lever fra rype er regnet ut til 2,9 milligram per kilo. Og en voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram i uken i gjennomsnitt.

Helseskader

Høye nivåer av kadmium er helseskadelig. Det kan skade nyrene og gi nedsatt nyrefunksjon. Det kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og fosterskader.

- Problemet med kadmium er at det ikke skilles ut av kroppen, så det hoper seg opp i nyrene gjennom hele livet, sier Cécile Blom i Seksjon Omsetning til forbruker i Mattilsynet til ABC Nyheter.

Hun understreker at for den jevne jeger er ikke dette et problem, men at de gjennom andre undersøkelser har vist at noen er svært glad i vilt-innmat og at for dem kan det føre til en opphopning av kadmium, med påfølgende helseskader.

Også i andre matvarer

Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Solsikkekjerner, som ofte brukes i frokostblandinger og brød, inneholder også mye kadmium.

- Det finnes også i andre dyr, mel og rotfrukter, men for disse er det grenseverdier som produsentene må holde seg innenfor, forklarer hun.

Hvor mye den enkelte kan spise er ikke lett å få et svar på.

- Det kommer helt an på hvor mye du får i deg gjennom andre matvarer, sier Blom.

Den største kilden til kadmium- forgiftning er imidlertid røyking. Så dersom du røyker, har du i gjennomsnitt 2-3 ganger høyere konsentrasjoner av kadmium i nyrene enn ikke-røykere.

Personvernpolicy