Slik finner Kripos overgriperne

<p>John Ståle Stamnes og Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos sier at  det er jakten på overgriper som er det viktigste for politiet. Nedlasting av bilder eller filmer er egentlig bare sekundært.</p>
John Ståle Stamnes og Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos sier at  det er jakten på overgriper som er det viktigste for politiet. Nedlasting av bilder eller filmer er egentlig bare sekundært.

<p30 prosent av de som laster ned overgrepsbilder begår overgrep selv. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos Kripos sitter politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen og ser på et bilde av en jente på to-tre år som sitter naken med bena fra hverandre på en hagestol og spiser yoghurt. Bildet kan i seg selv være uskyldig, men siden hun har bena fra hverandre og man ser kjønnsorganet, kan det brukes av pedofile.

For Kripos inneholder bildet noe interessant – og det er verken jenta eller kjønnsorganet hennes.

- Ser du hva hun har i hånda? Det er en norsk yoghurt, sier Ludvigsen til ABC Nyheter.

Les også om overgrepsfilteret til Kripos.

- Ansiktet betyr ikke så mye

Han forteller at det er slike ting som hjelper politiet med å identifisere offer og overgriper. Ludvigsen at de alltid er mest

Kripos bruker ofte det de ser på bilder og filmer til å få ned beviset så lokalt som mulig.

- Ansiktet betyr ikke så mye. Det som er interessant for oss, er alt det andre som finnes i bildet. For eksempel medisiner, barbersaker, bilder, eller som i dette tilfellet: en yoghurt. Vi er mest interessert i å finne ut hvem barnet er, og da må vi se på alt som er rundt barnet.

Politioverbetjent John Ståle Stamnes forteller om en konkret sak Kripos jobbet med. De hadde kommet over en film der et lite barn (uten hell) ble forsøkt penetrert.

- På filmen så vi typisk norske leker. Baderomsinventaret var også av den typen vi bruker i Norge. Filmen ga i det hele tatt inntrykk av å være norsk. Men så flytter barnet seg plutselig, og i en bitteliten sekvens ser vi medisiner som ikke selges i Norge, men kun i Spania.

- Sånn er det vi jobber. Vi identifiserer ting i bildene eller filmene, og så sirkler vi inn ut fra det, sier Stamnes.

Les også: Færre overgrepsbilder enn vi tror.

- 30 prosent begår overgrep

Det er jakten på overgriper som er det viktigste for politiet. Nedlasting av bilder eller filmer er egentlig bare sekundært.

- Vi ser en sammenheng mellom nedlasting og overgrep. Vi regner med at 30 prosent av de som laster ned overgrepsmateriale, begår overgrep selv. Og det er nettopp disse vi vil ta. Vi vil ikke ta dem på grunn av nedlasting, men fordi vi vil forhindre overgrep i fremtiden.

Personvernpolicy