Avslører brutal dyremishandling

<p class="hidden"> </p>
 

<pGriser og griseunger mishandles grovt i en ny video fra USA. Dyrebeskyttelsen blir overrasket hvis vi ikke har lignende hendelser i Norge. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyrevernorganisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har lagt ut en video på sine nettsider som viser brutal mishandling av griser og griseunger.

(Se utdrag fra videoen over - vi advarer mot sterke bilder.)

Videoen skal være filmet med skjult kamera på en farm i Iowa, USA, av en av PETAs medarbeidere.

Jeg blir overrasket hvis ikke vold og ekstreme grusomheter foregår også i Norge. Grisefarmen er leverandør til Hormel Foods i Austin, som blant annet produserer svinekjøtt på boks. PETA ønsker å bruke videoen til å presse Hormel til å sørge for at produsentens underleverandører behandler griser på en human måte.

På ett sted i videoen kan man høre en arbeider rope «ikke vær redd for å skade henne» med henvisning til en av purkene. Man ser også griser som blir slått med jernstenger, og griseunger som tilsynelatende blir klippet halen av og kastrert uten bedøvelse.

En talsperson fra Hormel Foods, Julie Henderson Craven, kaller den påståtte mishandlingen totalt uakseptabel. Jennifer Greiner fra bransjeorganisasjonen Pork Producers Council sier til AP at bransjen fordømmer enhver mishandling av griser eller andre dyr.

- Overrasket hvis det ikke skjer i Norge

- Det har ikke vært noen av avsløringer av den typen vold som vi ser i videoen, som nærmest er sadisme mot dyr.

- Når vi har sett så mange former for mishandling, sadisme og overgrep mot dyr, så blir jeg overrasket hvis ikke vold og ekstreme grusomheter foregår også i Norge, sier Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, til ABC Nyheter.

Dette virker som noe folk gjør med fullt overlegg, det virker helt meningsløst og forkastelig. Også Norges Bondelag tar sterk avstand fra den typen behandling av dyr som kommer frem i videoen. Informasjonssjef Kjetil Randem mener norske myndigheter og næringen her til lands gjør mye for å forhindre at norske dyr behandles dårlig.

- Jeg kan ikke si at jeg kjenner til lignende forhold i Norge, i hvert fall ikke blant produksjonsdyr, og det er noe vi tar veldig sterk avstand fra.

- Dette virker som noe folk gjør med fullt overlegg, det virker helt meningsløst og forkastelig.

- Vi har jo av og til noen historier om dyr som lider i norsk landbruk også. I hovedsak skjer dette når menneskene rundt sliter, for eksempel med psykiske problemer, men det er noe annet enn dette.

- Mishandling av dyr med overlegg må man slå hardt ned på når man avdekker det. Det er dyrevernsnemndene som bør tipses og som kan avdekke og eventuelt anmelde slike forhold.

- Stort apparat

Hva gjøres for å sikre at norske dyr får en human behandling?

- Vi har et stort apparat i norsk landbruk som daglig overvåker norske husdyrbesetninger. Blant annet har store produsenter, som Tine, sine rådgivere som er i fjøset og gir råd til bøndene og registrerer og observerer. I tillegg har vi veterinærer som er rundt på gårdene og systemer for kvalitetssikring, der kontrollører kommer rundt på norske gårdsbruk og sjekker at de krav man har til dyrehold og produksjon følges. Det er basert på stikkprøver.

- Det er altså både offentlige personer og folk fra bøndenes egne organisasjoner som observerer og vil fange opp ting. I tillegg har vi dyrevernsnemnder som kan tipses anonymt hvis noen oppdager forhold som bør gås nærmere i sømmene, og Mattilsynet som blant annet organiserer veterinærer.

Det som man har litt lite fokus på er det som har blitt bransjestandarden, også her i Norge, at dyrene må leve hele livet på betonggulv... PETA planlegger nå å sende videoen til sheriffen i Greene County, Iowa, og anmelde 18 mennesker for dyremishandling. Ifølge organisasjonens visepresident, Bruce Friedrich, viser videoen åtte mennesker som mishandler dyr direkte.

Det var etter å ha mottatt et anonymt tips fra noen som jobbet på farmen at PETA sendte to medarbeidere til å etterforske saken i skjul, og for å dokumentere det som foregikk der.

- Lever hele livet på betonggulv

Dyrebeskyttelsen mener det er lett å stemple det som skjer i videoen som et ekstremt og sjeldent tilfelle:

- Jeg har sett veldig mye grusomt, men det er alltid sånn at man vrir på seg når man ser at folk står og slår løs på dyr, det er ekstremt å se på, men det er ikke heller veldig overraskende for vår del. Folk flest har et helt annet og mye penere bilde av landbruk og kjøttproduksjon enn når man er borti dette hver dag, sier Eidsmo.

- Det er fort gjort å påstå at dette er ekstremt, men det som man har litt lite fokus på, er det som har blitt bransjestandarden, også her i Norge, at dyrene må leve hele livet på betonggulv, de får aldri se solen eller trekke inn frisk luft.

- Jeg vet ikke hvordan man kan forsvare eller bortforklare det som noe annet enn mishandling, sier Eidsmo til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus