Zombie-kollisjon

<p class="hidden"> </p>
 

<p- Jeg ville la zombiene og den viktige litteraturen kollidere, sier forfatter Anders Bortne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo helt stille. Det er mye stillere denne gangen, sier han ettertenksomt.

For tre år siden gav Anders Bortne ut boka «Et bra band». Han traff en nerve i tiden, kan du si. I 2005 var bandromanen det nye store.

- Jeg fikk veldig mye oppmerksomhet, og det var veldig delte meninger. Når alt var ferdig var jeg helt forvirra. Man blir jo lett avhengig av oppmerksomheten, og det føltes litt kjipt etterpå, da jeg gikk fra helsider i VG og Dagbladet til å bli helt glemt, innrømmer forfatteren.

Etter romanen begynte han å skrive. Bortne begynte på et par romaner, før han satt

seg ned med novellene. I høst gir han ut novellesamlingen «Natt'a der oppe, natt'a der nede», om zombie invasjon i Oslo og kjærlighetssorg i verdensrommet.

 

- Jeg føler meg stoltere denne gangen. Da jeg skrev den første boka hadde jeg ikke peil på hva jeg dreiv med. Jeg bare tøffa meg. Nå føler jeg meg mer som en ekte forfatter, sier han.

B-litteratur

«Natt`a der oppe, natt`a der nede» er ikke akkurat Kjell Askildsen, men så var det heller ikke meningen. Anders Bortne ville gjøre noe annet.

- Norske noveller har et veldig høyt nivå, men de handler ofte om veldig diskrè hverdagslige ting. Jeg ville prøve noe nytt. Jeg ville lage skikkelige historier ut av det vi kjenner som b-litteratur. Fortellinger om zombier og ufoer betraktes ikke som ordentlig litteratur, men det mener jeg at det kan være, sier Bortne og spør:

- Hvorfor ikke ta vanlige mennesker og utsette de for zombie-invasjoner og ufoer? Hvorfor ikke gjøre det stort?

- Jeg måtte ta utgangspunkt i en verden jeg følte meg hjemme i, og jeg er veldig glad i skrekkfilmer.

Da Anders var liten likte han å lese Ray Bradbury, Roald Dahl og klassiske science-fiction historier. Han liker skrekkfilmer. Fremdeles gleder Bortne seg over å kunne se blodige voldsfilmer fra 70-tallet, Wes Craven og spøkelsesfortellinger.

- Jeg måtte ta utgangspunkt i en verden jeg følte meg hjemme i, og jeg er veldig glad i skrekkfilmer, sier Bortne.

Da litteraturen møtte zombiene

I novellen «Judith» hører to unge mennesker Charles Dickens på lydbok, mens zombier bryter seg inn. Bortne lar zombiene og den viktige litteraturen kollidere.

- I litteraturen tar folk store valg og det får store konsekvenser. Jeg ville at disse folka skulle ha en fot i denne verden, og en annen i den verden der det ikke spiller noen rolle hvilket valg du tar. Ting går til helvete uansett., sier Bortne.

I boka tar han gjerne vanlige mennesker og setter dem inn i ekstreme situasjoner. Resultatet er underholdende, men samtidig absurd og dypsindig.

«Jeg liker deg veldig godt. Men jeg vil ikke ha sånn vi-skal-bli-tatt-av-zombier-uansett-sex», sier en av karakterene.

- Selv i ekstreme situasjoner vil vi fortsette å leve som vi alltid har gjort, og følge de samme mønstrene. Om Oslo skulle bli invadert av zombier, blir du ikke plutselig Bruce Willis, fastslår Bortne.

På tross av zombier og ufoer, er menneskene fortsatt det viktigste for ham, presiserer forfatteren. Han ønsker at leseren skal bli bedre kjent med menneskene, gjennom alt det fantastiske og ekstreme de blir eksponert for.

- Vi har våre små ting som vi prøver å realisere, enten det er snakk om zombie-invasjon eller ulykkelig kjærlighet, sier Bortne.

Les også:
Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur


Les mer om litteratur på Startsiden

Personvernpolicy