Hvem kan redde Amerika?

UTSTRAKTE HENDER: Men hvem har mest troverdighet til å løse USAs finanskrise? Foto: Montasje/Scanpix
UTSTRAKTE HENDER: Men hvem har mest troverdighet til å løse USAs finanskrise? Foto: Montasje/Scanpix

<pFinanskrisen i USA gir presidentkandidatene anledning til å vise lederskap. Den som får velgerne til å tro at han kan løse krisen, vil vinne valget. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisen i USA gir presidentkandidatene anledning til å vise lederskap. Den som får velgerne til å tro at han kan løse krisen, vil vinne valget.

Midt inne i USAs verste finanskrise kanskje siden 1930-årene har amerikanske medier og velgere fått annet å interessere seg for enn hockey-mammaen fra Alaska og hennes leppestift.

Nå er alle enige om at amerikansk økonomi er den viktigste saken for Amerika, i valgkampen og i samfunnet for øvrig.

I amerikansk økonomisk politikk generelt synes et flertall av velgerne å være mer positive til demokratiske kandidater enn til republikanske kandidater.

Med en krise som rammer millioner av mennesker kan det favorisere kandidater som er mest villig til å bruke offentlige midler og sterk styring av markedskreftene.

Måtte gjøre noe drastisk

Det skulle favorisere demokraten Barack Obama framfor republikaneren John McCain.

Personen Sarah Palin og forhold rundt henne har vært hovedsaken i valgkampen siden republikaneren John McCain midt i valgkampen for noen uker siden forsto at han ville tape valget hvis han ikke fant på noe dramatisk.

Dermed overrumplet han motkandidaten ved å utpeke Sarah Palin til sin visepresidentkandidat.

Hun skjøt til himmels i rakettfart og tok McCain og det republikanske partiet med seg. Hun kalte seg selv en pitbull med leppestift og ble øyeblikkelig hele det konservative Amerikas politiske kjæledegge.

Og enda viktigere, hun tok McCain med seg over på den positive siden i meningsmålingene om hvem som ligger best an til å vinne presidentvalget.

Kan pitbullen styre?

Med finanspolitikk og kompliserte nasjonaløkonomiske problemstillinger med alvorlige globale konsekvenser tilbake på avisenes førstesider og på topp i TV-nyhetene, kan det hende at hennes politiske erfaring vil virke svært spinkel.

Hun har 20 måneder som guvernør i Alaska bak seg, og før det var hun ordfører i en småby med 7.000 innbyggere.

Dersom McCain/Palin skulle bli valgt, vil hun være det berømte hjerteslaget fra Det hvite hus og må kunne håndtere situasjoner som vi ser i dag, hvor institusjoner som 158 år gamle Lehman Brothers går konkurs og Merrill Lynch må kjøpes opp for å unngå den samme skjebnen.

Og verdens største forsikringsselskap, AIG, skalv så sterkt i sine grunnvoller at den amerikanske sentralbanken måtte gå inn med nesten 500 milliarder kroner i lån og overta 80 prosent av eierskapet.

Det bør gi grøsninger hos dem som tenker over følgende scanrio: Hvis den 72 årige McCain vinner valget, vil Sarah Palin få ansvaret for å rydde opp i problemstillinger som dette. Hun var forøvrig sist helg for første gang ute på valgkampmøter med ferdigskrevet manuskript uten å tillate at reportere får stille spørsmål til henne.

Onsdag skal Sarah Palin for første gang være med på en generell, åpen spørsmålsrunde, men da sammen med McCain. Republikanerne må regne med at det kommer til å være fullt av reportere der, etter at hundrevis av dem har vært på journalistiske graveoppdrag i Alaska for å avsløre hemmeligheter og gode historier fra Palins korte og hektiske karriere som politiker.

BEKYMRET: Ansatte ved AIGs kontorer i Singapore følger nøye med på hva som skjer med selskapet i USA. (Foto: Scanpix)BEKYMRET: Ansatte ved AIGs kontorer i Singapore følger nøye med på hva som skjer med selskapet i USA. (Foto: Scanpix)

«Grunnleggende sunn»

McCain har stått for den morsomste kommentaren de siste par dagene. Han gjorde ord fra president Bush til sine, mens han ellers gjør alt han kan for å distansere seg fra presidenten, og sa midt i den finansielle krisen at «amerikansk økonomi er grunnleggende sunn». Obama hoppet på uttalelsen og spurte hva han mente med det, midt i den verste krisen på minst et par generasjoner. McCain var raskt ute med en avklaring, om at det han mente var at «amerikanske arbeidere og produkter» var grunnleggende sunne. Obama godtok ikke forklaringen.

- Dette har du sagt før, John McCain, så vi vet at du mener det, sa Obama.

Dermed hadde Obama fått et nytt påskudd for å si at McCain har mistet kontakten med det som foregår, og at han ikke forstår de problemene den ordinære amerikanske kvinne og mann er inne i. Men selv om Obama er tilbake på offensiven, er det fortsatt tvil om velgerne vil oppfatte demokraten Barack Obama som den best egnede kandidaten.

Besøkte Barbara Streisand

Obama får kritikk fra McCain for at Obama tirsdag kveld skulle til California for en sammenkomst med blant andre Barbara Streisand, hvor det var forventet at de tilstedeværende kom til å gi ni millioner dollar til Obamas kampanje. Han sliter med påstander fra McCain-leiren om at han er «elitist og fasjonabel» og liker bedre å omgås andre stjerner enn ordinære velgere ute på grasrota.

 

Men hva gjør man ikke for ni millioner dollar?

Meningsmålerne har ikke fått med seg den fulle reaksjonen etter de aller siste dramatiske dagene på Wall Street. Obama og hans visepresidentkandidat Joe Biden er kommet over på offensiven, først og fremst med kritikk av president George W. Bush og den sittende regjering i Washington som ikke har klart å forhindre finanskatastrofen, med konsekvenser for låntagere, aksjonærer og investorer over hele landet.

Dernest har de vendt skytset mot det partiet som har sittet med regjeringsmakten de siste åtte årene, og påpekt at republikaneren McCain tilhører det samme partiet og bekjenner seg til den samme økonomiske politikken som det regjeringen og president Bush gjør.

Økonomiske tiltak

Obama har gått tilbake til det økonomiske programmet han lanserte da han startet sin valgkamp for snart 20 måneder siden. Da var mediene mest opptatt av krigen i Irak og hans forsøk på å trekke styrkene hjem til USA, slik at innenrikspolitikk og økonomiske tiltak vakte lite oppmerksomhet.

Obama foreslo da å styrke den offentlige kontrollen med finansinstitusjonene og sette strengere krav til deres kapitalbase, spesielt for institusjoner som tilbyr boliglån.

Han ville også slå sterkere ned på kjøp og salg som undergraver eller manipulerer markedene.

Han kritiserte kraftig den republikanske regjeringens manglende evne til å forhindre tilstander som nå skremmer USA og store deler av den vestlige verden.

Tiltakspakke

Som kortsiktige tiltak i dagens situasjon, har Obama foreslått en 50 milliarder dollars tiltakspakke for å skape nye jobber med å bygge og vedlikeholde offentlig infrastruktur som veier og jernbane, og gjøre nødvendig vedlikehold på skoler.

Han vil også innføre et kontrollsystem som er tilpasset dagens krav.

- USA trenger lederskap for å rydde opp i det uføret den republikanske regjeringen har latt skje, og det vil jeg kunne tilby, og ikke McCain, sier Obama.

Også McCains hjemmeside på internett går inn for økonomiske reformer, men disse er heller ikke under krisen kommet spesielt tydelig fram i valgkampen.

- Ingen kan rydde opp

CNN siterer imidlertid Jeffrey Sachs, som er en høyt anerkjent økonom som nå er rådgiver for FNs generalsekretær, og mener at ingen kandidat vil på kort sikt være i stand til å rydde opp i det kaoset som er oppstått.

- Jeg ser ikke muligheten for at noen kan komme opp på toppen av den flodbølgen som har slått inn over Wall Street. Men Sachs mener at Obama er den som kommer nærmest.

- Også McCain går inn for forandringer, men han har gjenoppfunnet seg selv i løpet av de siste 24 timer med sine forslag, sier Jeffrey Sachs.

Les alle kommentarene fra Audun Tjomsland her.

 
 
 

Personvernpolicy