Ungjente banket opp av Enga-casuals

<p class="hidden"> </p>
 

<pEt knippe VIF-casuals ventet på feirende Lyn-supportere på en t-banestasjon i Oslo. En 15 år gammel jente skal ha blitt utsatt for grov fysisk vold av rasende Vålerengafans inne i vognen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Casuals
  • * Særlig voldelige pøbler som bruker fotballoppgjør som arena for å slåss.
  • * Organisert i såkalte «firmaer» som avtaler «dans» (slåsskamper) seg imellom.
  • * Oppgjørene finner gjerne sted langt fra fotballstadion, ofte på avsidesliggende steder.
  • * Egne regler styrer en slåsskamp. Minner om reglene i filmen «Fight Club» hvor alt er lov til man ligger nede.
  • * Begynte på 80-tallet i England, da supportere kom hjem fra europacupkamper med dyre italienske og franske designerklær de hadde «lånt» med seg hjem.
  • * Å kle seg pent uten supportereffekter ble en måte for pøblene å holde seg utenfor politiets søkelys. Dyre merkeklær som Burberry, Stone Island, Fred Perry og Lacoste er vanlig. Caps inngår ofte i utstyret.
  • * Mest utbredt i Storbritannia og på kontinentet. Øker særlig i Tyskland, Danmark og Sverige. Brer om seg i flere klubber i Norge, hvor særlig Brann og Vålerenga utpeker seg.
  • * Ser ofte på seg selv om «bedre» enn vanlige supportere som gjerne blir omtalt som «juletrær».

Etter mandagens by-derby mellom Vålerenga og Lyn på Ullevaal skal en gjeng med Vålerengacasuals ha ventet på feirende Lyn-tilhengere utenfor stadion. De ønsket kraftig «revansje» for 1-2 tapet til Martin Andresen og co inne på selve kamparenaen.

- Det kom en 10-12 supportere fra Vålerengamiljøet inn på t-banen da den ankom Forskningsparken (t-banestasjonen etter Ullevaal stadion red. anm.) og lurte på om det var noen SaC-medlemmer ( gruppering av Lyn-supportere innen Bastionen, red. anm.) der. Ingen som var inne i vognen reagerte og da gikk de løs på flere av dem som var tilstede. Verst gikk utover en helt uskyldig 15 år gammel jente som ble utsatt for kraftige slag mot kroppen og grov fysisk vold, sier lederen av Lyns supporterklubb Bastionen, Tjøstel Lindøe, til ABC Nyheter.

Lindøe var ikke på t-banen selv, men flere har kontaktet ham for å fortelle det som skjedde.

- Det var mange som fikk med seg opptrinnet og bråket inne i vognen, forteller han videre.

Les også:- Vanskelig å stoppe fotballvold

- Null sikkerhet

Som vanlig var det knyttet stor spenning til kampen om Oslo. Begge lags supportere har i flere dager jobbet iherdig med Tifo-forberedelser til kampen. Selv om Klanen og Bastionen før kampen samarbeidet om Eurostand 08 er forholdet mellom de to supportergruppen anstrengt.

Rett etter at kampen hadde startet klarte også sikkerhetsvaktene på Ullevaal å slippe inn to medlemmer av casualsmiljøet i Vålerenga inn på VG-svingen - der hvor alle Lyn-fansen holdt til.

- Det var ikke gått lang tid før de stjal med seg ett av våre bannere som vi hadde laget og beinet ut av stadion. Flere av våre medlemmer løp etter og fikk tak i dem. Disse to personene er kjente fjes fra casualsmiljøet i Vålerenga. Hvordan de i det hele tatt klarer å slippe disse inn hvor vi sitter er helt ufattelig. Dette er personene Vålerengas sikkerhetsvakter må kjenne til, sier Lindøe videre.

- Jeg stiller store spørsmål ved sikkerheten til Vålerenga når slikt som dette skjer.

Ikke beskjed

Verken arrangementsansvarlig i Vålerenga Fotball, André Krystad, eller sikkerhetsansvarlig inne på Ullevaal, Tom Ulseth, kjenner til episodene.

- Nei det er første gang jeg hører dette når du nå forteller meg det. Vi hadde et møte i dag, men det kom ikke opp om noe bråk inne på stadion, sier Krystad til ABC Nyheter.

Heller ikke Ulseth kjenner til opptrinnet.

- Nei, vi har ikke fått noe melding om at noe sånt har skjedd.

Både Krystad og Ulseth sier sikkerheten på kampen mandag var god. Men de innrømmer at det kan være vanskelig for alle å vite hvem bråkmakerne er.

- Vi hadde mange folk inne på stadion, også Hafslund hadde ekstra bemanning. Det kan være at noen der ikke kjenner til hvilke personer som er medlemmer av for eksempel casualsmiljøet. Det skal selvfølgelig ikke skje, sier Krystad videre.

Han kjente heller ikke til episoden med angrepet på den unge jenta på Forskningsparken t-banestasjon.

- Dette er ting vi tar sterkt avstand fra og det er beklagelig at slikt skjer. Det er vanskelig å dra skillelinjene for hvor vårt ansvar for sikkerhet knyttet til kamp slutter.

- Og så kan man stille seg det store spørsmålet om hvorvidt disse personene støtter Vålerenga eller ikke. De sier de gjør det, men det er ikke slikt vi vil vite av.

Sikkerhetssjef Ulseth lurer på hvorfor Lyn-fansen ikke sa i fra.

- Hvis Lyn-supporterne gjenkjente personene som slapp inn i VG-svingen, og at det var så ille som det jeg oppfatter at det kanskje var, hvorfor blir ikke da sikkerhetsvaktene våre tilkalt med en gang?

Kontakter klubben

Lindøe i Bastionen sier de nå kommer til å gå i dialog med klubben for å få en slutt på dette.

- Om ikke lenge kommer vi til å snakke med ledelsen i Lyn for å få en slutt på dette. Vi håper at de kan komme i dialog med Vålerenga om dette. Vi ønsker rett og slett ikke å ha det slik, og tar sterk avstand fra det som har skjedd.

Lindøe ønsker å presisere at de som lagde bråk trolig ikke har noe offisielt med VIFs kjente supporterklubb, Klanen, å gjøre.

- Uten å vite det med sikkerhet så var de som stormet t-banen mest sannsynlig ikke medlemmer av Klanen.

Personvernpolicy