Rekordmange nordmenn i svensk ishockey

<p>Fjorårets landslagskomet Mats Frøshaug (20) spiller i Linköping.(Foto: Scanpix.)</p>  <div class="viewIndent">  </div>
Fjorårets landslagskomet Mats Frøshaug (20) spiller i Linköping.(Foto: Scanpix.)

<pStockholm (NTB): Hele ni norske ishockeyspillere forsøker lykken i svensk eliteserie ishockey. Det er ny rekord</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor var det stort sett bare Anders Bastiansen, Per-Åge Skrøder og Mads Hansen som fikk spilletid. I år har Marius Holtet, Jonas Holøs, Mats Zuccarello Aasen og Mats Frøshaug kommet til.

– Dette er et positivt tegn for norsk ishockey. Treningskulturen for 10-15 år siden sammenlignet med i dag er som natt og dag. I Norge trener 15-åringene snart like bra som de svenske, sier den tidligere svenske landslagsspilleren Håkan Södergren til NTB.

– Dette er takket være mulighetene de får gjennom private skoler som Wang og NTG. Norge er omsider kommet etter svenskene. Klubber som Modo hadde ikke eksistert uten ishockeygymnaset som ble etablert der på begynnelsen 1980-tallet, opplyste Södergren, som sitter i styret i Elite Hockey.

«Norske» Färjestad

Färjestad satser på tre nordmenn denne sesongen, Bastiansen, Holøs og Holtet. Karlstadklubben har tidligere også vært tiltrukket av norske spillere.

– Bastiansen har vært god blant de beste i Färjestad. Holtet har vært litt mer av og på. Det er jo hans spillestil. Holøs er en backtype som sjelden gjør feil, men som sjelden briljerer. Han har god fysikk og er en treners drøm.

I Modo har Mats Zuccarello Aasen forsøkt seg blant annet sammen med Skrøder og Niklas Sundström og klart seg bra, men han skal nok få tøff konkurranse fra Patrick Yetman når han kommer tilbake i midten av oktober.

Canadiske Yetman er utlånt til Storhamar fram til 15. oktober på grunn av de svenske skattereglene om kunstnerskatt.

Fem nordmenn i aksjon?

Lørdag 4. oktober tar Färjestad imot Modo. Dermed kan fem norske spillere være i aksjon i samme kamp.

Färjestad innleder eliteserien borte mot Brynäs fra Gävle. Mads Hansen er en av veteranene på dette laget. I Linköping holder fjorårets landslagskomet Mats Frøshaug til. 20-åringen er fjerde senter i klubben, og vil forventelig trenge et par sesonger før han er skikkelig varm i trøya.

– Frøshaug er vel kanskje den mest lovende spilleren i norsk ishockey, sier Södergren til NTB.

Også 19-åringen Martin Laumann-Ylvén fikk noen kamper for klubben forrige sesong.

I Rögle fra Ängelholm spiller Peter Lorentzen. Han var med på opprykket og har gjort det bra så langt. For øvrig er han blitt lagkamerater med fjorårets suksesspillere i norsk eliteserie, de canadiske tvillingbrødrene Cam og Chris Abbott. (©NTB)

Personvernpolicy