Vil kaste mindre fisk

<p class="MsoNormal">Illustrasjonsfoto: Kystvakten på vei til å inspisere en <span>tråler</span>. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix.</p>
Illustrasjonsfoto: Kystvakten på vei til å inspisere en tråler. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix.

<pNorge vil ikke akseptere at EU-fartøy kaster fisk</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Vidar Ulriksen sier til ABC Nyheter at Norge ikke kan akseptere at EU-fartøy dumper fisk.Statssekretær Vidar Ulriksen sier til ABC Nyheter at Norge ikke kan akseptere at EU-fartøy dumper fisk.

Norge har sett seg lei på at fiskere med loven i hånd kan dumpe flere tusen kilo fisk. Nylig ble et utenlandsk fartøy observert mens det kastet ut store mengder fisk som var fanget i norsk økonomisk sone. Fisken ble kastet ut så snart fartøyet forlot norsk sone og gikk inn i EU-sonen. Bare ved dette tilfellet ble det sløst vekk mer enn 5000 kg fisk.

- Vi kan ikke lenger akseptere at EU-fartøy dumper fisk. I henhold til norsk lovgivning er det forbudt å kaste fisk. I EU er det motsatt; der er det påbudt når man ikke har kvote igjen, statsekretær Vidar Ulriksen i Fiskeridepartementet til ABC Nyheter.

I begynnelsen av oktober skal statssekretæren møte sin skotske kollega Richard Lochhead. Under møtet vil han legge frem det norske synet på dumping av fisk. Fiskeridepartementet vil ha en ytterligere innskjerping av reglene for utkast av fisk som utenlandske fartøy har fisket i norsk sone.

Norge ønsker krav om at all fisk som tas i norske farvann, også av utenlandske fartøy, må landes, uavhengig i hvilken havn som benyttes

EU-fiskere som kaster fisk, gjør ikke noe ulovlig, for i EU-forordning 850/98 står det at fisk som ikke holder minstemål, skal ikke selges, men returneres til havet omgående. Problemet er at denne fisken som ofest er død.

I tillegg gir EU-forordning 40/2008 forbud mot å ta fisk til land dersom kvoten er overskredet (med visse unntak).

- Det er et forvaltningsmessig og ressursmessig sløseri, og man kan bruke loven til å bare ta den beste fisken med hjem. Etter møtet forventer vi at vi har fått en større forståelse for norsk synspunkt, sier Ulriksen.

Personvernpolicy