Israel vurderer å kjøpe ut bosettere

Israels statsminister Ehud Olmert og resten av den israelske regjeringen vil betale israelske bosettere 1,8 millioner kroner for å flytte fra Vestbredden. Dan Balilty/REUTERS/SCANPIX.
Israels statsminister Ehud Olmert og resten av den israelske regjeringen vil betale israelske bosettere 1,8 millioner kroner for å flytte fra Vestbredden. Dan Balilty/REUTERS/SCANPIX.

<pIsraels regjering vil betale bosetterfamilier 300.000 dollar (1,8 millioner kroner) for å flytte fra Vestbredden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (NTB-Reuters-AP): Forslaget ble søndag for første gang diskutert i regjeringen, bare få dager før statsminister Ehud Olmert går av.

Regjeringen håper at pengeutbetalinger kan bidra til at flere israelske bosettere vil flytte fra 72 ulike steder dypt inne i det palestinske området, der det skal opprettes en egen palestinsk stat.

Mannen bak forslaget, visestatsminister Haim Ramon, sier at undersøkelser viser at minst 11.000 av de over 60.000 bosetterne som bor i disse delene av Vestbredden, vil takke ja til tilbudet.

Israel ønsker samtidig å beholde de største bosetningene på Vestbredden, der det bor nesten 300.000 israelere, mot at palestinerne får land andre steder.

Trege samtaler

Det er et forslag palestinerne foreløpig ikke har villet godta, og ett av punktene som har lammet fredsforhandlingene mellom de to partene.

Planen om å utbetale erstatninger er foreløpig kun teoretisk. Det vil ta lang tid før den kan gjennomføres, ikke minst på grunn av de fastkjørte fredsforhandlingene.

Ramon mener at bosetterne skal få slippe å leve i uvisshet selv om en fredsavtale med palestinerne ser ut til å være langt unna, og legger derfor fram tilbudet om kompensasjon allerede nå.

Hvis forhandlingene skulle lykkes, kan det likevel bli svært vanskelig å få alle bosetterne til å flytte.

Da bosettere skulle evakueres fra Gazastripen i 2005, nektet flere å forlate området, noe som førte til bitre sammenstøt mellom soldater og bosettere.

- Gjerdet er grensen

Bosetningene som skal fraflyttes, ligger alle øst for muren som Israel har bygget på grensen mellom Israel og Vestbredden. Flere steder er barrieren bygget langt inne på palestinsk territorium og tatt store jafs av palestinske eiendommer.

Israel har tidligere fremholdt at det såkalte sikkerhetsgjerdet ble bygget for å hindre palestinske angrep, men Ramon innrømmet søndag at den også er en markering av Israels fremtidige grenser.

- Alle som er med i forhandlingene, vet at alt som er øst for gjerdet, ikke vil være under israelsk suverenitet. Vi kjemper for å beholde alt vest for gjerdet under israelsk suverenitet, sa Ramon på en pressekonferanse. (©NTB)

Personvernpolicy