Visste om forgiftet morsmelkerstatning

<p class="hidden">(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)</p>
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pDet newzealandske meierisamvirket Fonterra visste allerede i august at det ble solgt forgiftet morsmelkerstatning fra meieriet Sanlu i Kina.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wellington (NTB-AFP): Fonterra har en eierandel på 43 prosent i kinesiske Sanlu. Søndag kunngjorde Fonterra, som er verdens største eksportør av meieriprodukter, at det allerede i august visste at Sanlu solgte forgiftet tørrmelk til kinesiske småbarnsmødre.

Samme dag som Fonterra ble fortalt om den forgiftede tørrmelken, skal selskapet ha oppfordret til en full tilbaketrekking av produktet.

«Vi har fortsatt å presse på for dette hele veien. Forbrukersikkerhet har alltid vært vår fremste prioritet,» skriver Fonterra i en pressemelding. Produktet ble først tilbakekalt etter at et spedbarn mistet livet.

Etterforskning

Kinesiske etterforskere undersøker nå om produsentene har dysset ned opplysninger om problemene med tørrmelken, sier viseguvernør Yang Chongyong i provinsen Hebei, hvor Sanlu har sitt hovedkvarter.

Fonterra forsikrer om at selskapet vil bidra så godt som mulig i etterforskningen. Selskapet har bedt om et møte med kinesiske myndigheter for å diskutere saken, sier en talsmann.

Kinas helseminister Gao Qiang har sagt at alle som har handlet ulovlig i forbindelse med saken, vil bli strengt straffet. Så langt er 19 personer pågrepet i forbindelse med etterforskningen.

Giftstoff

Et spedbarn har mistet livet og 432 spedbarn er blitt syke etter å ha fått i seg den melaminforgiftede tørrmelken. Til tross for at produktet nå er fjernet fra butikkhyllene, er det ventet at tallet vil stige ytterligere.

Melamin er et kjemisk stoff som kan forårsake nyrestein og nyresvikt. Kinesiske myndigheter har mistanke om at bønder har tilsatt melamin til utvannet melk for å få proteininnholdet til å virke høyere.

Kinesiske myndigheter kom søndag med løfter om tiltak for å forbedre matvaresikkerheten i landet. Flere departementer vil samarbeide for å heve matvaresikkerheten til et nytt nivå, melder nyhetsbyrået Xinhua. (©NTB)

Personvernpolicy