KOMMENTAR

Glem gullet, Liverpool

<p class="hidden">Sorry, boys. Dere vinner ikke i år heller, mener ABC Nyheters Premier League-skribent Eirik Ristebråten. (Foto: Scanpix)</p>
Sorry, boys. Dere vinner ikke i år heller, mener ABC Nyheters Premier League-skribent Eirik Ristebråten. (Foto: Scanpix)

<pMiddels egg – middels omelett. Også i år, Liverpool.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18 års liv i gullskyggen av erkerival Manchester United, Arsenal, og i senere tid Chelsea, er deprimerende kost for Liverpool. Verre er det at klubben, med unntak av 1991- og til en viss grad 2002-sesongen, knapt har vært i nærheten av gull siden 1990. Men optimismen lar seg ikke gjendrive, hverken i Liverpool eller blant tabelltipsere, som i år igjen opphøyer Liverpool til gullkandidat.

Glem det. Liverpool har langt igjen.

Når Manchester United gjester Anfield i dagens erkerivaloppgjør, er det ikke først og fremst to lag fra «De fire store» som møtes. Det er ett fra «De to store», og ett fra tolagsdivisjonen under.

Innkjøp på feil hylle. Manchester United og Chelsea er Europas to beste klubblag det siste året. For å bryte dem ned kreves noe helt ekstraordinært.

Det har formodentlig Rafa Benítez forstått. Men spillerkjøpene tyder på det motsatte.

Med forbehold om at Liverpool ikke finnes attraktivt nok for verdensklassespillere, avslører innkjøpene pussige mangler i et ellers stilrent bilde av manager Benítez. I sommer har Liverpool nok en gang brukt tallrike penger på spillere som aldri vil bli gode nok for seriegull.

Robbie Keane, Andrea Dossena og Alberto Riera er etablerte, gode spillere som har vist god europeisk klasse – men ikke god nok. Og de føyer seg inn i en lang rekke, med Pennant, Benayoun, Bellamy og Crouch som noen slående eksempler.

Sjeldne fulltreffere som Torres og Mascherano tenner imidlertid rødt håp. Hvis pengesekken fortsetter å tillate slik en grov feilmargin, vil Liverpool før eller siden finne gode nok spillere til å fortjene tilnavnet gullkandidat.

Egg og omelett. «Stilen vi bruker, er veldig viktig. Men det er omeletter og egg. Ingen egg – ingen omelett. Det kommer an på eggenes kvalitet. På supermarkedet har du klasse én-, to- eller klasse tre-egg», og noen er dyrere enn andre, og noen gir deg bedre omeletter. Så når klasse én-eggene er på Waitrose, og du ikke kan gå dit, har du et problem,» lyder José Mourinhos berømte ord.

Summene Benítez har brukt på spillerkjøp, tyder på at han har råd til å gå på Waitrose.

En ting er sikkert: For å vinne Premier League må spillermateriellet være på plass. Manchester United og Chelsea har verdensklassespillere i alle posisjoner – også et knippe på benken. Liverpool har verdensklassespillere i startoppstillingens sentrallinje. Men rundt Reina, Carragher, Mascherano, Gerrard og Torres er det sørgelig tamt. Liverpool trenger flere verdensklassespillere. Særlig på vingene.

Avhengigheten av matchvinnerne Steven Gerrard og Fernando Torres former dessuten rop etter offensive toppspillere. Er Robbie Keane en matchvinner? Mens United og Chelsea kan tåle å miste Scholes eller Rooney, Lampard eller Drogba, for en stund, vil langtidsskader på bare én av Liverpools to store utelukke klubben fra en stabil tilværelse rundt tabelltoppen.

Offensive mangler. Mens gullvinner Manchester United de to siste årene har scoret 80 og 83 mål, er Liverpools høyeste antall 67. Nå har United forsterket angrepsrekken med Dimitar Berbatov, beviselig en av ligaens ypperste spisser. Chelseas offensive midtbane er styrket med Deco. Til sammen har Chelsea og særlig United hvert sitt angrep med mange dimensjoner. Og de har råd til at en av toppspillerne havner på skadelisten.

Liverpool mangler flere dimensjoner. Slagkraftig kantspill er en av dem. Dirk Kuyt jobber hardt og passer fint inn i bortekamper i Champions League, men noen drible-, innleggs- og scoringsmaskin som sier Premier League-gull, er han ikke. Og han er ikke alene.

Mer, flere, oftere. I en tid da Premier Leagues toppklubber holder Europas høyeste nivå, rekker det ikke å ha evnen til å avgjøre til sin fordel på svake dager, slik Torres og Gerrard har sørget for i sesonginnledningen. Et gullag må kunne styre kampene oftere, skape flere sjanser, score flere mål.

Når Liverpool får offensive spillere som er kreative og stabile nok, blir klubben mer enn en lavtliggende sjakkaktør i Champions League. Først da kan laget gå fra baktungt eller tamt til balansert.

Og først da kan klubben snakke realistisk om gull.

Liverpool–Manchester United kan du se på Canal+ med avspark kl. 13.45.

Les også: Hatoppgjør i Liverpool

Personvernpolicy