Ny Sp-dronning vil tøyle banksjef Gjedrem

Politisk styring: Liv Signe Navarsete mener regjeringen bør ta tilbake styringen med pengepolitikken. Foto: Thomas Vermes.
Politisk styring: Liv Signe Navarsete mener regjeringen bør ta tilbake styringen med pengepolitikken. Foto: Thomas Vermes.

<pI ettermiddag velges Liv Signe Navarsete til ny Senterparti-leder. Nå vil hun ta rentepolitikken fra Norges Bank og stoppe renteveksten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet vil ha mer styring over pengepolitikken. Det er meldingen fra lederen i partiets programkomité, som akkurat nå krones til ny Sp-dronning. Det skjer på det ekstraordinære landsmøtet i Oslo fredag ettermiddag, der hun blir valgt til leder.

Den direkte politiske styringen med rentenivå vil være et brudd med en mangeårig praksis, som legger denne oppgaven i hendene på sentralbanksjef Svein Gjedrem i Norges Bank. Banken har fått én marsjordre: Hold prisstigningen (inflasjonen) på 2,5 prosent.

- For ensidig rentepolitikk

Vi mener det er lagt for ensidig vekt på inflasjonsmålet. Vi ønsker å ha mer fleksibilitet. Framtidige regjeringen bør legge tydeligere føringer for Norges Bank, sier Navarsete til ABC nyheter.

Idet krona er svakere enn på lenge og det tilsier høyere rente, slår Navarsete til lyd for å senke rentenivået.

- Utsiktene ute og hjemme gjør at vi må passe på at rentepolitikken ikke fører til kræsjlanding i økonomien, sier hun.

(Saken fortsetter under videoen)

Hjemfall og Trillemark

Hun overtar roret idet Senterpartiet er nede på et lavmål i velgeroppslutningen på meningsmålingene. Gevinsten av partiets deltakelse i den rødgrønne regjeringen har ikke vist seg i form av oppslutning.

- Hvilken sak har du vært mest fornøyd med i den rødgrønne regjeringen?

- Hjemfallssaken. Det er en sak som virkelig vil få store konsekvenser for framtida, og føre oss inn i historiebøkene. Vi har sikret etterkommerne våre eierskapet til disse evigvarende, ufattelig store milliardverdiene, svarer Navarsete.

- En annen regjering ville diskvalifisert det offentlige eierskapet, fortsetter hun.

- Hva har du vært minst fornøyd med?

- Trillemarka smerta langt inn. Det jeg syns er ille, er når lokaldemokratiet blir overkjørt. Og det skjedde i den saken. De hadde en god lokal løsning.

På vei mot Frp

Navarsete og Senterpartiet vil profilere seg på samferdselssatsing, og vedtar fredag ettermiddag en resolusjon om akkurat det på sitt ekstraordinære landsmøte. Men ute er det et inntrykk av at Fremskrittspartiet er veiparti nr. én.

- Hvordan skal du knuse Frp i kampen om å bli veipartiet?

- Hva har Frp levert på vei? Bare store ord, sier Liv Signe Navarsete.

- Hvilket resultat kan Siv Jensen vise til? De var riktignok med på stortingsvedtaket der vår regjering plusset på forrige regjerings nasjonale transportplan med 22 milliarder. Bortsett fra det, var de støtteparti i forrige periode. Vi har lagt på 1 milliard mer på jernbane, 1,5 på vei i årets budsjett. Hvorfor så vi dem ikke noe til Frp i de tre budsjettforlikene de inngikk med den forrige regjeringen? spør Navarsete.

Strøm i by og land

I morges gikk Navarsete ut med et ønske om å omfordele nettleia på strøm slik at ikke folk i distriktene må betale mer enn i byene.

- Vil du også utjevne strømprisene så byfolk får samme pris på selve krafta som befolkningen i kraftkommuner i distriktene?

- Dette har jeg brent for i ti år. Det oppleves veldig urettferdig når folk som bor vegg i vegg med kraftproduksjonen må betale tre ganger så høy nettleie, som de som får transportert strømmen lang vei. Den konsesjonskrafta du spør om, er jo en godtgjøring for ulempen som storsamfunnet påfører en kommune, neddemming og inngrep.. Den som bor i nabokommunen, nyter heller ikke godt av billig kraft som de får i vannkraftkommunene, svarer Navarsete.

- Jeg var kommunepolitiker i Sogndal, som ikke har konsesjonskraft. Det hadde alle nabokommunene. Og de hadde så god råd!

- Hva nytt blir det for Sp å få en leder fra Vestlandet med mest lokal erfaring i politikken?

- Jeg har levd det vanlige livet, jeg. Jeg er tydelig i min tale. Men står støtt på samme plattform som Åslaug Haga hadde, og har jobbet tett med henne, sier Liv Signe Navarsete.

Personvernpolicy