Kald krig i Latin-Amerika

En skadet kvinne blir tatt hånd om i Bolivia. Foto: Scanpix.
En skadet kvinne blir tatt hånd om i Bolivia. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSA frykter nye russiske bombefly til Venezuela skal føre til kald krig-lignende tilstander.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvisningen av USAs ambassadør til Bolivia, Philip Goldberg, fører til ny isfront mellom USA, Bolivia og Venezuela. Som svar på utvisningen ble Bolivias utsending til Washington, Gustavo Guzman gitt beskjed om at han må forlate USA snarest.

Venezuelas president Hugo Chavez ville ikke være noe dårligere, og dermed må også ambassadør Patrick Duddy forlate Caracas innen 72 timer. Utviklingen er den seneste i det anstrengte forholdet mellom Chavez og myndighetene i Washington DC.

Russiske bombefly på plass

Samtidig med kunngjøringen av utvisningen benyttet Chavez anledningen til å skryte over ankomsten av to russiske strategiske bombefly til Venezuela.

- Det er en advarsel. Russland er med oss, vi er strategiske partnere. Dette er en melding til imperiet USA. Venezuela er ikke lengre fattig og alene, sa Chavez.

Venezuela har tatt mot to TU-160 strategiske bombefly som skal gjennomføre treningsoppdrag. Chavez la til at han selv kommer til å fly ett av flyene under besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper det svir, pitiyanquis, sa Chavez.

Pitiyanquis er et nedsettende uttrykk som blir brukt om motstandere av Chavez med sympatier for USA.

USAs økende utfordringer i Latin-Amerika blir tatt på alvor, og i Washington snakker man nå om en ny kald krig.

Se også ABCTV: Vil fly bombefly til Fidel

- Uklar oppgave

- Vi følger utviklingen veldig tett, og har et spesielt blikk på det militære utstyret som Russland sender denne veien, sier talsmann for utenriksdepartementet, Sean McCormack ifølge AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I august ble det kjent at Russland planlegger et storstilt flåtebesøk til Venezuela. Blant annet skal en atomdrevet krysser være blant skipene som skal over Atlanterhavet inn i USAs bakgård.

- Vi noterer oss at mens våre skip i Svartehavet har en klar humanitær oppgave, så finnes det ikke noe sånt for de russiske skipene som skal komme. Jeg lar det bli opp til Venezuela og Russland å komme med en begrunnelse for denne tilstedeværelsen, sier McCormack.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ville ikke svare på spørsmål om bombeflyene russerne har sendt kan bære atomvåpen.

- Dette er våpen fra den kalde krigen og det får bli opp til russiske myndigheter å beskrive hvilke egenskaper flyene har, og hva slags våpen de vil være utstyrt med, sier han.

Russiske myndigheter benekter at de to bombeflyene bærer på atomvåpen.

Voldsomt i Bolivia

I Bolivia tetner konflikten til. Torsdag var det flere blodige trefninger som førte til at minst åtte mennesker ble drept og mer enn 12 skadet i slagsmål mellom demonstranter som er mot og for regjeringen i landet.

Konflikten i Bolivia har bygget seg opp over flere måneder. Striden står mellom den sosialistiske presidenten Evo Morales og konservative guvernører øst i landet. Guvernørene er svært misfornøyde med de reformene Morales har gjennomført i sin presidentperiode.

Onsdag var dagen for de verste kampene så langt, som blir beskrevet av Morales folk som en slags borgerkrig. Da ble minst 100 mennesker skadet da høyreekstreme gikk til angrep på grupper med urinnvånere.