Chávez fyrer løs mot USA igjen

Venezuelas president Hugo Chávez legger ikke bånd på seg når han kritiserer USA. Foto: Scanpix.
Venezuelas president Hugo Chávez legger ikke bånd på seg når han kritiserer USA. Foto: Scanpix.

<pMisnøyen med USA øker i flere latinamerikanske land. Nok en gang er det Venezuelas president Hugo Chávez som fører an i kritikken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hugo Chávez angrep på USA blir møtt med jubel på hjemmebane. Foto: ScanpixPresident Hugo Chávez angrep på USA blir møtt med jubel på hjemmebane. Foto: Scanpix

Chávez ba torsdag den amerikanske ambassadøren til Venezuela, Patrick Duddy, om å forlate landet.

Han ga Duddy 72 timer på å komme seg ut av landet og gjorde det samtidig klart at han kaller hjem Venezuelas ambassadør til USA.

Chávez forklarte at avgjørelsen er tatt i sympati med Bolivia der president Evo Morales onsdag erklærte USAs ambassadør uønsket. Dagen etter svarte USA med å be den bolivianske ambassadøren om å forlate Washington.

Oljetrussel

Chávez kunngjorde avgjørelsen sin under en TV-tale der skjellsordene mot USA haglet.

– Nå er det nok fra dere yankeer. Venezuela er ikke lenger alene, understreket han med henvisning til de to russiske bombeflyene som har gjennomført øvelser ved en flyplass nord i landet.

– USA forsøker å gjøre det samme her som de gjør i Bolivia, fastslo han videre.

Morales forklarte utkastelsen av USAs ambassadør onsdag med at han har oppildnet til opprør mot regjeringen i Bolivia.

Chávez beskyldte også USA for å forsøke å velte ham, en kommentar som ble ledsaget av en konkret trussel.

– Om det blir utvist aggresjon mot Venezuela, så får ikke det amerikanske folk mer olje, advarte Chávez, vel vitende om at USA er storimportør av olje fra Venezuela.

Uro i Bolivia

Bolivias president Evo Morales sliter med uro i landet sitt der de energirike delstatene i øst stadig motarbeider presidentens omfordelingspolitikk.

Onsdag advarte Morales mot borgerkrigslignende tendenser mens hans tilhengere og motstandere barket sammen flere steder i landet.

Torsdag ble åtte personer drept og 34 skadd i opptøyer i Pando-provinsen nord i landet.

Ifølge det bolivianske innenriksdepartementet var minst to av de drepte regjeringsvennlige bønder som ble angrepet av representanter fra de lokale myndighetene som er motstandere av Morales.

Argentina

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner er blant dem som har utvist sympati med Morales. Samtidig har også hun trappet opp retorikken mot USA.

Fernández er lite glad for anklagene fra USA om at Chávez ga penger til den vellykkede valgkampen hennes i fjor.

– Motivet for slike uttalelser er politisk og er urettferdige, sier den argentinske presidenten.

USA står heller ikke særlig høyt i kurs i Nicaragua. Landet valgte å anerkjenne selvstendigheten til de to utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia, noe som førte til at et besøk fra USAs handelsminister ble avlyst.

– Besøket ble avlyst fordi forholdene har forandret seg, uttalte den amerikanske Nicaragua-ambassadøren Robert Callahan. (©NTB)

Personvernpolicy