Beatles eller Stones?

<p class="hidden"> </p>
 

<pVisste du at plateaktuelle Marte Heggelund synes at Neil Young er en kul fyr, og at hun synger en sang om The Beatles og The Rolling Stones?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marte Heggelund har akkurat sluppet sitt andre album, «Treason », der hun blant annet har fått hjelp av Marty Willson-Piper fra The Church. Foruten å gi nytt liv til The House Of Love -klassikeren «Beatles and the Stones», har Marte lagd et knippe meget gode låter som fortjener å nå ut til musikkelskere i de tusen hjem.

Om du ikke visste det; The Church og The House Of Love fikk mange kritikere til å slå på stortromma på 80-tallet.

- Marte, kan du forsøke å beskrive musikken du lager?

- Jeg liker å tro at jeg lager låter der tekst og melodi innehar like stor verdi. Slikt faller vel lett inn under den akustiske merkelappen «Singer/Songwriter». På Treason har jeg prøvd å utfordre dette lydbildet litt med å få inn Erik Honoré som produsent til å riste litt i det akustiske med elektroniske samples og gi større plass til fullt band.

- Plukk ut dine to favorittlåter fra «Treason».

- Da tror jeg at jeg i dag vil velge «Portrait» og «Hole in my Heart». «Portrait» fordi det er en litt uptempo, finurlig låt der teksten forteller en historie i motsetning til å være basert på kun interne refleksjoner - en egenskap som jeg håper å bli flinkere til å utvikle i tekstene med tiden. «Hole in my Heart» fordi dette er en av de mange låtene på albumet der Erik har gjort en fantastisk jobb med elektroniske elementer. De forsterker innholdet og følelsen i sangen på en smakfull og spennende måte.

- Hvordan oppdaget du singelen, «Beatles and the Stones»?

- Aller første gangen jeg hørte låta er jeg usikker på. Det kan nok ha vært på det tidlige nittitall. Jeg gjenoppdaget den og bandet på en fest for noen år siden. Det ble spilt fra Best Of-skiva til House Of Love, og jeg synes umiddelbart det var noe veldig tiltalende med sangen. Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv til å gjøre en cover på plate nummer to fordi det jeg tror det kan være mye god lærdom i å sette seg inn i andres verk. Tematisk og musikalsk passet den også svært godt inn med resten av materialet på Treason.

- Hvordan kom du i kontakt med Marty Willson-Piper ?

- I arbeidet med «Beatles and the Stones» følte vi hele veien at det var noe som manglet. Vi drøftet ideen om å gjøre låta om til en duett og diskuterte potensielle duettpartnere i studio. Flere av oss har et spesielt forhold til The Church, og dermed kom Martys navn opp. Vi kontaktet han via MySpace og forventet vel egentlig ikke noe svar, men han svarte umiddelbart og positivt på forespørselen. Da vi fikk resultatet tilsendt på filer fra Australia var vi ikke i tvil om at vi hadde tatt det riktige valget. For å toppe det hele kom han til Oslo og gjorde en konsert og masse promo med meg en hel uke i juni og viste seg å ha en fantastisk personlighet i tillegg til sine musikalske ferdigheter.

- Tre beste album gjennom tidene?

- Oi... Jeg håper på mange måter at de fremdeles ligger der ute uoppdaget. Mine favoritter hittil er kanskje det Mitchell Froom-produserte albumet «99.9°F» av Suzanne Vega - fordi det har et herlig snålt lydbilde, men fremdeles bevarer tekstene og budskapene hennes; «Graceland» av Paul Simon fordi det er en afrikansk fest av en plate av en unik låtskriver; og «Chiaroscuro» av Arve Henriksen fordi musikken rett og slett gir meg frysninger på ryggen. Etter «Frida - med hjertet i hånden»-feberen ga seg i klassen min på barneskolen har jeg nok dessverre ikke vært så listevennlig av meg - jeg tror jeg har en litt mer dynamisk (evt. forvirret) tilnærming til musikk.

- Vinyl, CD-er eller iPod?

- Her må jeg nok innrømme at jeg lar meg lede av tiden, utviklingen og praktiske hensyn. Jeg startet med vinyl (og har vel kanskje fremdeles en aldri så liten samling pluss en gammel platespiller hjemme i kjelleren hos foreldrene mine), hadde en aldri så liten detour innom kassetten, og endte opp med CD som igjen ledet til iPoden. Jeg har bodd rundt 10 steder de siste 10 årene og har stort sett flyttet mitt verdslige gods i form av smisk, sjarm, tårer og/eller overvektbetalinger ved SAS-skranken. Etter en stund blir iPod det eneste fornuftige valget. Men det er nok fremdeles ingenting som kan slå følelsen av å sette på en ordentlig vinylplate.

- Favorittbok?

- Dette blir bare mer og mer vanskelig gitt.. Hvis jeg må nevne en bok som har forfulgt meg hele mitt voksne liv så må det være «Heart of Darkness» av Joseph Conrad fra 1889. Jeg leste den første gang som 17-åring i USA og skjønte bare at den var utrolig bra uten å helt forstå hvorfor. Etter hvert som jeg har blitt eldre og fått litt mer kompetanse har verdien av innholdet bare vokst for hver gjennomlesning, og jeg ser at den er høyaktuell selv i dag med tanke på vår tilnærming mot andre kulturer.

- Favorittfilm?

- «Cinema Paradiso». Den var plassert feil på videosjappa i Hammerfest, og faren min kom hjem med den til en familiekveld da jeg var liten - i god tro om at dette skulle være en «komedie». Det er mulig at det var sjokket av feil forventninger som satte så dypt inntrykk aller først, men begeistringen har uansett vedvart, og også ledet meg til flere italienske (og andre europeiske) filmer.

-Tidenes kuleste artist?

Kuleste, altså... Litt usikker her, men jeg må si at jeg ble veldig imponert over Neil Young på Spektrum for noen uker siden. At han i en alder av noen og seksti fortsatt evner å glede flere generasjoner av musikkelskere med sarte countryballader, reinspikka folk, politisk rock og punkrock - på en og samme kveld - er svært beundringsverdig.

- Hvem er tidenes beste produsent?

- Daniel Lanois / Mitchell Froom.

- Hvem er tidenes beste vokalist?

- Aretha Franklin.

- Hvem er tidenes mest underkjente artist?

- Aimee Mann.

- Norges beste album gjennom tidene?

- Umulig å svare på. Men årets beste til nå er definitivt Tommy Tokyo & Starving for my Gravy med «Smear your Smiles Back On» og Ane Bruns «Changing of the Seasons». Inderligheten og overbevisningskraften i begge albumene er total, og produksjonene spennende og interessante. Ekthet er nok noe jeg verdsetter høyere en ren underholdningsverdi i musikken, og her har vi to album som klarer å kombinere begge deler.

- Beste konsertopplevelse?

- Jeg var på Simon and Garfunkel i Spektrum for noen år siden, og det var som å være fem år igjen og sitte på parketten foran stereoanlegget og vente i spenning på neste låt. Neil Young var som sagt også helt suveren. Men jeg er veldig glad i intimkonserter, så jeg tror faktisk jeg må si mitt første møte med Tommy Tokyo & Starving for my Gravy i Gamlebyen i Fredrikstad i fjor. Jeg ante ikke hva slags type band det var og ble helt overrumplet av det jeg hørte.

- Hvilke plate var den siste du kjøpte og hvorfor?

- Hehe.. Susanne Vegas «Nine Objects of Desire» - for to minutter siden på iTunes. Kom på underveis her at jeg ikke har «Nine Objects...» på iPoden min. Tror faktisk ikke jeg har hørt den skiva i sin helhet før, så nå gleder jeg meg veldig!

- Til slutt; velg mellom følgende:

- The Beatles or the Stones?

- Vanskelig, men må nok gå for The Beatles.

- The Church eller The House Of Love?

- Ja takk, begge deler.

- Beach Boys eller The Byrds?

- Beach Boys - har elsket dem fra jeg var liten. Og det nye albumet til Brian Wilson er til min store glede fantastisk bra.

- Turboneger eller Thomas Dybdahl?

- Thomas Dybdahl.

- The Kinks eller The Who?

- The Kinks!

- Sex Pistols eller The Clash?

- The Clash.

- Hamsun eller Dante?

- Dante, men «Pan» og «Mysterier» er helt klart svært sterke bøker.

- Blondie eller The Pretenders?

- Blondie - Jeg liker Debbie Harry.

- AC/DC eller Kiss?

- AC/DC - geipende, voksne menn med sminke funker bare ikke helt for meg..

- Munch eller Nerdrum?

- Munch.

- Blur eller Oasis?

- Blur.

- Tommy Tokyo eller Thom Hell?

- Tommy Tokyo (men Thom Hell er helt fabelaktig han óg).

- Strindberg eller Kafka?

- Kafka, men liker Strindbergs «Frøken Julie» veldig godt.

- The Smiths eller The New York Dolls?

- The Smiths.

- 10 CC eller ELO?

- ELO.

- Queen eller The Bee Gees?

- Bee Gees (de første platene, fra 60-tallet).

- Litteraturhistorie eller idéhistorie?

- Litteraturhistorie - siden det i de fleste tilfeller er en eller annen form for idéhistorie i en mer tiltalende innpakning.

- Metallica eller Aerosmith?

- Rush.

- Nietzsche eller Kant?

- Mer Kant enn Nietzsche, mer Russell og Næss enn begge.

- Abba eller Ulf Lundell?

- Abba.

- Madonna eller Amy Whinehouse?

- Er egentlig ikke stor fan av noen av dem, men jeg går vel for Amy Winehouse her tenker jeg.

- Gummi-Tarzan eller Mummitrollet?

- Mummitrollet, utelukkende på grunn av navn som Snusmumrikken og Snorkfrøken.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy