Mann med evig liv?

<p class="hidden"> </p>
 

<pI ukas Full av Fuzz tar Tom Skjeklesæther for seg legenden Billy Joe Shaver som nylig var i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tirsdag kveld satt jeg på scenen på utestedet Kick, rett over gaten for Hotel Norge i Kristiansand, sammen med texaneren Billy Joe Shaver.

Bare en knapp time tidligere hadde Billy Joe og hans trio dukket opp på jernbanestasjonen i byen. Etter å ha vært meldt savnet helt siden morgenen.

Arrangørene av Protestfestivalen i Kristiansand hadde booket det de trodde var den eneste Norges-opptredenen med Shaver og kompani på en kort europaturné.

Live-intervju

I den forbindelse hadde de også gjort en avtale med Shaver om at han skulle være med på det festivalen kaller en workshop, et live-intervju foran publikum. Jeg hadde fått oppdraget med å samtale med Billy Joe. Forberedelsene strakk seg over mange år, jeg har sett Billy Joe Shaver spille live hjemme i Texas en rekke ganger, jeg har sett ham og sønnen, Eddy, blåse ørene av et blasert New York-publikum og på midten av 90-tallet hadde jeg æren og gleden av å være vertskap og promotor for Billy Joe og Eddy da de spilte på Down on the Farm utenfor Halden.

Jeg har til og med sunget med til real life-utgaven av Billy Joe mens jeg har stått i dusjen på Austin Motel på South Congress i Texas-hovedstaden. Billy Joe spilte nemlig på parkeringsplassen nedenfor hotellet på blanke ettermiddagen, og da jeg hørte «Live Forever» utenfor klarte jeg ikke å la være å synge med; «...I'm gonna live forever/I'm gonna cross that river/I'm gonna catch tomorrow now...».

Dukket opp i tide

Men på tirsdag tikket timene av gårde, to tidspunkter for vår samtale kom og gikk. Folka bak Protestfestivalen hadde forgjeves vært på flyplassen for å plukke opp sangeren. De hadde klart å finne ut at han hadde spilt i Bergen dagen før, konserten hadde vært fantastisk, men ingen hadde ant hvor Billy Joe var før han plutselig innfant seg, i grevens tid.

En halv time før Billy Joe er annonsert på scenen står han i gata utenfor Kick og småprater og lar seg fotografere sammen med fansen, hvorav mange har reist langt for å få med seg konserten.

«- Hello Mr. Shaver, my name is Tom Skjeklesæther, I am the one who was gonna interview you today. Is it OK for you that we do a quick talk before the concert starts?
- No, problem my son, I will be honoured to!»

- Det eksisterer denne legenden om deg; om at du skulle ha sett Hank Williams på scenen da du bare var åtte år gammel. At du til og med skal ha gått barbeint til konserten?

- Det stemmer det! Jeg oppdaget en plakat på en gjerdestolpe der jeg bodde, den annonserte at komikerduoen Homer & Jethro skulle opptre noen kilometer unna Corsicana. Noen kilomer unna langs jernbaneskinnene, ikke bare Homer & Jethro forresten, på plakaten sto også The Light Crust Doughboys, en trio som en gang i tiden talte Bob Wills, forteller Billy Joe Shaver og fortsetter: - Jeg snek meg ut uten at bestemora mi merket det og gikk langs skinnene til konserten. Der viste det seg at det var med en tredjekar med på turneen også, en som var helt ukjent. Hank Williams. Ingen brydde seg om han, bortsett fra meg. Han så direkte på meg hele tiden mens han sang!

Billy Joe Shaver er ikke en kar som er så lett å stoppe når han først er i gang med å fortelle en historie. Vårt tilmålte kvarter ble brukt opp før vi hadde klart å komme oss ut av 70-tallet. Da hadde Billy Joe rukket å strekke hånda si i været for å vise publikum hvor utilsiktet treffende jeg var da jeg sa; «Billy Joe, you tried your hand at several jobs when you got discharged from the Navy...».

Hånda som mangler fingrene som Billy Joe kappet av seg på sagbruket på tidlig 60-tall.

Dramatisk historie

Mens Billy Joe og bandet hans stemmer, her er litt av den dramatiske historien om Billy Joe:

2. april i fjor sendte politiet i Lorena, Texas ut en etterlysning etter sangeren og låtskriveren Billy Joe Shaver (69) for væpnet over overfall og besittelse av våpen på sted med våpenforbud. Bakgrunnen var et intermesso utenfor baren Papa Joe's Texas Saloon i Lorena, 80 miles nord for delstatshovedstaden Austin. Der hadde Shaver skutt Bryant Coker i ansiktet. Cokers skader var ikke livstruende. Shavers advokat hevdet at Coker hadde truet Shaver med en kniv og at sangeren skjøt i selvforsvar.

Besøkte Kristiansand i forrige ukeBesøkte Kristiansand i forrige uke

Etter først å ha prøvd å melde seg for politiet i Austin, som ikke hadde hørt om etterlysningen(!), dukket Shaver opp hos McLennan County Jail i Waco, Texas, dagen etter - 3. april. Etter en time ble Shaver løslatt mot en kausjon på 50 tusen dollar. Senere samme dag spilte Shaver en showcase i platebutikken Waterloo Records i Austin i forbindelse med en utgivelse av en best of-plate.

Billy Joe Shaver er ingen hvemsomhelst i den amerikanske låtskriververden. Han var favoritten til Johnny Cash og outlaw countrysangere som Waylon Jennings og Willie Nelson gjorde sangene hans kjent verden rundt. I fjor ga Shaver ut en av de aller beste countryplatene som er sluppet i det nye årtusenet, «Everybody's Brother».

Den inneholder en rekke duetter, med John Anderson, Marty Stuart, Kris Kristofferson, Tanya Tucker, indianeren Bill Miller og Johnny Cash. Shaver og Cash gjør sangen «You Just Can't Beat Jesus Christ», en refleksjon av troen som Shaver og Cash hadde felles. Flere av sangene på platen dreier seg om det samme temaet; «Jesus Is The Only One That Loves Us», «Get Thee Behind Me Satan» og ikke minst «If You Don't Love Jesus (You Can Go To Hell)».

Røffe realiteter

Shavers liv har alltid vært preget av tøffe realiteter. I den biografiske dokumentarfilmen «A Portrait Of Billy Joe» (2004), laget av kona til skuespiller og regissør Robert Duvall, Luciana Pedraza, forteller Shaver om oppveksten i Corsicana, Texas, som sønn av en kvinne som tjente til livets opphold i en nattklubb i Waco. Om en far som han aldri så, og som prøvde å drepe moren da han fant ut at hun var gravid. Billy Joe vokste opp i alt vesentlig grad hos bestemoren sin, noe han forteller om i en av sine mest kjente sanger, «Georgia On A Fast Train», der han synger «...my grandma's old age pension is the only reason I'm here today».

Etter endt skolegang i åttende klasse, begynte Billy Joe å hjelpe onklene sine å plukke bomull. Som syttenåring meldte han seg til marinen, og etter endt tjeneste hadde han en rekke jobber, inkludert en tid som rodeocowboy. Han giftet seg med Brenda Joyce Tindell og sammen fikk de sønnen Eddy, som senere ble gitarist i Billy Joes band. Billy Joe og Brendas samliv var definitivt av det stormfulle slaget, paret skilte seg og giftet seg på nytt flere ganger.

Shaver kappet av mesteparten av to fingre på høyrehånden i en ulykke på et sagbruk, noe alle som var til stede i Kristiansand på tirsdag altså fikk tydelig demonstrert. Men han lærte seg likevel å spille gitar - på tross av handikappet. Etter ulykken bestemte han seg for at livet var for kort til å bruke på noen han ikke likte å gjøre. Han bestemte seg for å søke lykken Los Angeles, men havnet isteden i Nashville, der han fikk seg jobb som låtskriver, til 50 dollar uka.

Kjent via andre stjerner

Sangene hans ble oppdaget av texaneren Waylon Jennings, som nesten fylte et helt album med Shaver-originaler, «Honky Tonk Heroes». Like etter gjorde både Elvis Presley og Kris Kristofferson sine versjoner av Shaver-sanger, og dermed oppnådde Shaver også egen platekontrakt. I 1973 kom debutalbumet, «Old Five And Dimers Like Me», en klassiker i outlaw-countrysjangeren, ladet med sanger som har holdt Billy Joe på veien siden.

Platekarrieren hans var i de innledende årene sporadisk, med utgivelser på en rekke selskap, mens han faktisk de senere årene har vært svært produktiv.

Shaver har aldri oppnådd det gjennombruddet som hans mange, og ofte prominente fans, har ment at han har fortjent. Men han har holdt seg godt i live takket være sanginntektene sine.

Hans posisjon som sertifisert Texas-legende, respektert av sine kolleger og dyrket av små, men hengivne grupper av fans verden over, har ikke hindret at Billy Joe også på sine eldre dager har hatt sitt å stri med. I 1999 mistet han i løpet av noen få måneder både sin mor sin kone Brenda som begge hadde hatt kreft. Året etter døde sønnen Eddy av en overdose på nyttårsaften. Shaver har senere hevdet at Eddy ble drept av en av sine narkolangere. Året etter døde han nesten selv, etter å ha fått hjerteinfarkt på scenen, under et show i legendariske Gruene Hall i New Braunfels i Texas.

Men som tittelen på hans sang «Live Forever» hevder (ironisk nok skrevet sammen med Eddy) later det til at Billy Joe Shaver stadig makter å holde seg oppreist, på tross av vedvarende dramatikk. På vei ned en Texas Highway eller et norsk jerbanespor og på vei mot 70.

«Everybody's Brother» er et ypperlig sted å starte om du ikke allerede har sanger som «Black Rose», «Old Chunk Of Coal», «Willy The Wandering Gypsy And Me», «Georgia On A Fast Train» og «Live Forever» under huden.

Onsdag kveld ringer telefonen fra Malmö.

- Vi sitter her på klubben Bakersfield og venter på Billy Joe Shaver. Du har ikke tilfeldigvis peiling på hvor han kan befinne seg? Han skulle ha vært her for flere timer siden?

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy