Fortsatt for treg behandling i rettssystemet

Riksrevisor Jørgen Kosmo er ikke fornøyd med at det i mange tilfelle tar for lang tid å få saker for retten og dømte til soning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
Riksrevisor Jørgen Kosmo er ikke fornøyd med at det i mange tilfelle tar for lang tid å få saker for retten og dømte til soning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRiksrevisjonen er kritisk til at frister for saksbehandling innen rettsvesenet ikke blir overholdt. Særlig gjelder dette i saker som er knyttet til unge lovbrytere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tidsbruk i straffekjeden
• Andelen saker som behandles innen fristen på 90 dager fra anmeldelse til påtalevedtak, var i 2007 på 65 prosent. (61 prosent i 2005).
• Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden var 95 dager (86 dager 2006).
• Store variasjoner mellom politidistriktene. 13 av 27 hadde i fjor en behandlingstid på mer enn 90 dager.
• 77 prosent av sakene ble behandlet innenfor tidsfristen på 42 dager regnet fra status som mistenkt til tiltale i tilfeller der mistenkte var under 18 år.
• Behandlingstiden fra politiets avgjørelse til påtalespørsmålet oversendes Riksadvokaten var i fjor 16 dager, en dag mer enn fristen (19 dager 2006).
• 83 prosent av sakene ble berammet innenfor fristen for 14 dager fra saken ble mottatt av tingretten til hovedforhandling (68 prosent i 2005).
• Fristen er 60 dager fra sak mottas av kriminalomsorgen til soning. I fjor ble denne fristen overholdt i 48 prosent av sakene (29 prosent i 2005 og 2005)
Kilde: Riksrevisjonen (©NTB)

I en ny rapport som blir overlevert Stortinget torsdag, kommer det fram at fem av ni undersøkte frister ikke overholdes. Dette gjelder blant annet i gruppen unge lovbrytere som Stortinget tidligere har slått fast skal prioriteres.

«For et betydelig antall voldssaker ble ikke påtalespørsmålet avgjort innen fristen på 90 dager», heter det i rapporten.

Liten bedring

– Selv om vi her ser en bedring sammenlignet resultatene fra vår forrige undersøkelse, er det fortsatt en vei å gå før målet er nådd, sa riksrevisor Jørgen Kosmo da han presenterte undersøkelsen torsdag.

– Vi vil følge situasjonen nøye. Informasjonen som kommer, vil være et godt verktøy for fremtidige prioriteringer og bevilgninger. Mye kan gjøres med effektiv og god saksbehandling, men det må være tillatt å si at det er grenser for hva man kan få til med dette alene. Det er behov også for andre virkemidler, sier Kosmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt tilsvar sier Justisdepartementet seg enig i at resultatene på noen områder fortsatt er for svake og at oppmerksomheten vil være rettet mot virksomhetens måloppnåelse i tiden som kommer.

– Raskest i Europa

Direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen sier at domstolene aldri har behandlet straffesaker så raskt som nå.

– Jeg våger påstanden om at Norge har de mest hurtigarbeidende domstolene i Europa, sier han.

Han sier videre at Riksrevisjonen tar for seg begrensede, men viktige saksområder der Stortinget har satt spesielle frister. Langbach lover at domstolene vil arbeide for å nå disse målene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge lovbrytere

Riksrevisoren peker særlig på at det er alvorlig at fristene ikke holdes når det gjelder lovbrytere under 18 år.

– Det er viktig at det kommer en rask reaksjon overfor denne gruppen. Det er innenfor denne gruppen muligheten for rehabilitering er størst, understreker Kosmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å reise tiltale for ungdom under 18 år er 15 dager. Denne fristen ble i fjor overholdt i 69 prosent av tilfellene. Fristen for hovedforhandlinger i retten er 42 dager. Fristen ble overholdt i 45 prosent av sakene. Fristen for en ankesak til behandling i lagmannsretten er 56 dager. 39 prosent av sakene ble behandlet innen den tid.

Domstolene

Undersøkelsen viser videre at 52 prosent av de domfelte i 2007 måtte vente lenger enn 60 dager fra rettskraftig dom ble mottatt av kriminalomsorgen til soningen startet.

Riksrevisjonen sier at dette er uheldig både for de domfelte, fornærmede og pårørende.

– De domfelte har rett til å få sonet sin straff slik at de selv og alle andre involverte kan legge saken bak seg, sier Kosmo. (©NTB)