Oppgitt over detaljstyring

Bent Svele i spilleselskapet Unibet mener staten oppmuntrer til spill gjennom å lokke med millionpremier i for eksempel Lotto. Foto: Norsk tipping.
Bent Svele i spilleselskapet Unibet mener staten oppmuntrer til spill gjennom å lokke med millionpremier i for eksempel Lotto. Foto: Norsk tipping.

<p– Dobbeltmoral og detaljstyring, sier Unibet om de nye spilleterminalene fra Norsk tipping som har sperrer som skal motvirke avhengighet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en dobbeltmoral og detaljstyring hvor målet er å opprettholde statens spillmonopol. Vi ønsker selvsagt et åpent, men regulert spillmarked. Det må være regulert gjennom lisensordninger, slik at man sikrer at aktørene er seriøse. Vi ønsker heller ikke at noen skal bli spillavhengige. Konkurranse er et gode for forbrukerne, og det er de som vil vinne på et åpent marked, sier Bent Svele i spillselskapet Unibet til ABC Nyheter.

Bent Svele i Unibet mener at statens regelverk om spilleautomater, er unødvendig detaljstyring. Foto: Heiko Junge / Scanpix.Bent Svele i Unibet mener at statens regelverk om spilleautomater, er unødvendig detaljstyring. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Bakgrunnen for uttalelsene er de nye automatene til norsk tipping. Det er lagt inn en del sperrer som skal motvirke spilleavhengighet.

  • • Spillere må benytte Norsk Tippings spillerkort for å spille, og det er ikke mulig å spille uten å være registrert.

  • • Man kan heller ikke spille anonymt.

  • • Det blir ikke mulig å spille bort mer enn 400 kroner per dag og maksimalt 2200 per måned.

  • • Maks innsats er satt til 10 kroner og 500 kroner er høyeste gevinst.

• Etter at man har spilt én time er man tvunget til å ta 10 minutters spillepause.

- Norsk tipping er mest aggressiv

Alle automatene er knyttet til et nettverk, så det vil ikke være mulig å jukse ved å spille på flere terminaler. Det som gjelder for én automat, gjelder for alle.

- Det er tydelig at de skal vise voldsom ansvarlighet, at det er viktig å vise at man er ansvarlig og tenker på folks beste. Staten er den største spillpusheren i Norge, og det er staten igjennom Norsk tipping som er de mest aggressive markedsførerne i Norge. Hvor ansvarlig er det å reklamere med at du kan vinne millioner på Lotto? Hvis ikke det er spilldrivende så vet ikke jeg, sier Svele.

Svele presiserer at han ikke kritiserer Norsk tipping, men statens beskyttelse av spillemonopolet som er gitt Norsk tipping.

- Norsk tipping forholder seg jo bare til rammene og regelverket gitt av Kultur- og kirkedepartementet, sier han.

Fornøyd

Hos Hjelpelinjen for spilleavhengige har de ikke hatt en eneste henvendelse etter at de nye automatene ble tatt i bruk, men ifølge daglig leder Thore Paulsen, skyldes det at automatene nettopp har blitt installert, og at det foreløpig er svært få automater.

- Vi ser det jo først og fremst fra spillernes side, og vi tenker at alt som kan redusere spilling er bra. Vi ønsker å begrense spillernes og pårørendes plager. Og en automat med begrensninger er å foretrekke fremfor de mer aggressive, som vi så ga store skader, sier Paulsen.

- Vi forstår jo at vi ikke kan fjerne alt som er potensielt farlig her i verden, og de fleste klarer å spille kontrollert.

Hjelpelinjen for spilleavhengige skriver på sine nettsider at «en spilleavhengig er en person som ikke har kontroll over sitt pengespill, noe som kan føre til personlige, økonomiske og sosiale problemer.»

Personvernpolicy